Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Bankarske igre sa Novobečejskim seljacima

  • PDF

Srećko Miladin iz Novog Bečeja, smatra sebe srećnikom jer je uspeo da za sebe i svoje sinove Sašu i Voju, kupi 23 hektara plodne zemlju neophodne za ozbiljnije za bavljanje poljoprivredom. Srećko je stari Novobečejac i jedan je od onih koji su „grebali“ iz sve snage da se ostvario ideja njegovih kolega da opštinska zemlja koja je bila u vlasništvu firme BD Agro iz Dobanovaca, dođe u seljačke ruke. O ovom mukotrpnom poslu Srećko kaže:

-Punih 46 dana trajalo je naše pregovaranje sa ProCredit bankom kako bih obezbedio neophodna finansijska sredstva za kupovinu 23 hektara zemlje. Sa njihovim predstavnikom iz Bečeja sam imao dogovor da mi odobre kredit u iznosu od 128.000 evra, uz uslov da kamata bude nekih 8%, što bi značilo da samo za kamate tokom deset godina treba da se plati negde oko 50.000 evra. Međutim, na samom potpisivanju ugovora, kada je sve bilo gotovo, oni su nam pomerili ugovor na 15 godina, što povećava kamatu za 29.000 evra. To u prvi mah nisam hteo da potpišem. Međutim, u ProCredit banci su mi čvrsto obećali da će, pošto nisam bio dovoljno kreditno sposoban, nakon što registrujem kupljenu zemlju, kredit „skinuti“ na 10 godina i umanjiti za tih 29.000 evra. Pristao sam u uverenju da će to svoje obećanje ispuniti.

Srećko dalje kaže da je tih mesec i po dana za njega bio verovatno najteži period u životu, jer je bio svestan jedinstvene prilike koja mu se ukazuje da kupi zemlju i obezbedi svoje potomstvo, ali i neprilika u banci.

-Morali ste da potpišete sve tražene papire, da platite upis, hipoteku, overu ugovora. Kada smo sve izregulisali i kada smo otišli u banku da potpišemo ugovor možete misliti kako smo se osećali kada su nam oni podmetnuli ugovor na 15 godina i rekli za kamatu uvećanu za 29000 evra, kao da je to sitnica. Na kraju, ja sam, kao i većina ostalih, morao da pristanem i na takve uslove, u nadi da će bankari ispuniti svoje obećanje. Jer, zvuči apsurdno da, kada su mi dali plan otplate rata na 15 godina, ona nije bila ništa manja od plana otplate rata na 10 godina, kako rekoše, zbog uvećane kamate.
Pritisnut nedostatkom novca, Srećko je, poput drugih svojih kolega, koji su imali slične probleme i prilikom odobravanja kredita od strane Meridijan banke, morao da pristane na ponuđene uslove. Ostaje nada da će u oktobru, kako su mu obećali, potpisati redukovani, prvobitni ugovor na 10 godina i tako malo odahnuti u ovo vreme besparice, a i velikih klimatskih promena, koje mogu da ojade mnoge, a ponajviše zemljoradnike.
Srećko se uzda u svojih deset prstiju, ali i pomoć sinova, jer su i do sada zdušno zajednički radili poljoprivredne poslove. Sada uz svoju mehanizaciju, imaju u vlasništvu i svojih 115 jutara sa ovom kupljenom, to je nekih 70 hektara, i još će u zakup uzimati zemlju da seju suncokret, kukuruz i žito. Zadovoljan je jer je kupovinom zemlje otvario perspektivu za svoje sinove i njihove porodice. Kaže da sa malo zemlje ne može da se opstane, a ovo je bila jedinstvena prilika da se na jednom mestu kupi velika parcela zemlja od 23 hektara.

Ipak, brige ostaju, ali se uzda u snagu svoje porodice, svojih prijatelja, svesrdnu pomoć i podršku gradonačelnika Milivoja Vrebalova, kao i reč ljudi iz ProCredit banke. Valjda smo ljudi, zaključio je. Ili...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com