Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Osmi Bean festival najbolji do sada

  • PDF

Osmi BEAN festival (Temerinska pasuljijada), jedna od najposećenijih i najvećih manifestacija ove vrste u Vojvodini, pa i Republici Srbiji, nosilac prestižne nagrade „Rogalj“ za najbolju pokrajinsku manifestaciju u 2010. i 2011. godini, biće održana od 1-3. juna.

Šema organizacije se neće bitnije menjati, ali će u svakom slučaju doneti i neke novosti. Bean festival ostaje međunarodno takmičenje u kuvanju čorbastog pasulja, na kojem se ove godine očekuje možda i najveći broj ekipa do sada (lane ih je bilo 276 iz 12 zemalja, a redordne 2010. godine 308). Ravničarske igre će ove godine biti zanimljivije nego ikada do sada. Pored tzv. panonskih mornara, vojvođanskih kengura, bacanja starog bicikla u dalj, brzog jedenja pasulja, takmičenja u prenošenju 50 kg pasulja, bacanja akumulatora s ramena, Goran Podlipec, najčuveniji „Folirant“, promoter temerinske pasuljijade, obećava još „luđe“ i neobičnije igre, koje će držati pažnju brojnih posetilaca tokom sva tri dana festivala. Biće priređena i velika etno izložbe hrane, vina, ručnih radova...
Bitan ekološki segment svih sedam dosadašnjih manifestacija, Udruženje građana Eko centar Vodomar 05, nastaviće da sprovodi i tokom ovogodišnjeg festivala, kako bi ekološku svest preneo i na najmlađe i zainteresovao ih za pravilno ophođenje prema prirodi.
Humantarni karakter ove manifestacije, „pogodi u srce“ ne samo Temerince, već i sve one koji dođu na Vašarište. Kroz Ravničarske igre, podelu 3-4000 besplatnih porcija pasulja prisutnim gostima, prikupljaće se novac za pomoć Zoo vrtu u Temerinu, a deo sredstava će biti prosleđen u opštinski fond onima kojima je najpotrebniji.

Dragan Vukotić, predsednik Organizacioionog odbora, naglasio je da je za održavanje ovogodišnjeg Bean festivala od izuzetne važnosti podrška opštine Temerin, kao i JKP Temerin i lokalne Turističke organizacije. Takođe i članova Organizacionog odbora, za čiji sastav Vukotić kaže da je najbolji i najkvalitetniji do sada gledajući na potencijal, iskustvo i kvalitet ljudi, pa se očekuje i dobar festival. Naravno, u narednih 70-ak dana predstoje brojne obaveze članova Odbora, koji su dobili svoja zaduženja na juče održanom sastanku na salašu Vinarije Vindulo kraj Temerina. Ovo je oduvek bilo srećno polazno mesto za svaku Pasuljijadu, pa se očekuje da tako bude i ovoga puta.
U međuvremenu, treba odraditi još mnogo toga, pre svega obezbediti pokrovitelje i sponzore, kako bi se pribavila dovoljna finansijska sredstva za pokrivanje troškova organizacije i obezbedile brojne, ali adekvatne nagrade za pobednike igara. Takođe i pripremiti bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program. Pul sponozra koji shvataju značaj i veličinu Bean festivala iz godine u godinu je sve veći, što je potvrda dobro odabranog pravca ove manifestacije od višestrukog zabavnog, ali i šireg društveno-ekonomskog značaja.

Medijska promocija VIII Bean festivala je već odavno krenula i trajaće do samog početka manifestacije. Temerinska pasuljijada biće promovisana u Vrnjačkoj Banji, Nišu, Zaječaru, Beogradu, na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Samoboru u Hrvatskoj, kao i na prvomajskim urancima na Fruškoj gori i na Paliću, kako bi se dalje širila priča i podsticala popularnost ove, slobodno se može reći, tradicionalne, a opet sveke godine nove regionalne manifestacije, sa kojom mogu da se ponose organizatori, Udruženje građana Eko centar Vodomar 05, ali i Temerinci, Vojvođani, ali cela Srbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com