Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Dragan Vukotić: Veliko interesovanje za Bean festival 2012.

  • PDF

Svi su izgledi da će ovogodišnji, osmi po redu Bean festival, prva veća prolećna vojvođanska manifestacija, biti po meri i očekivanjima organizatora Udruženja građana Eko centar Vodomara 05 i pokrovitelja, temerinske opštine. Potvrda za takva očekivanja dobijena su i na nedavnoj promociji Temerinske pasuljijade na 15. Berzi Turističke prizme u Novom Sadu, gde su praktično svi učesnici najavili svoj dolazak na ovu jedinstvenu smotru organizovanu u čest njegovog veličanstva – pasulja.

-Na vreme smo shvatili da ništa nema bez dobre promocije, pa smo našu manifestaciju već predstavili na sajmu turizma u Nišu, u Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu. Predstoje nam promocije u Bijeljini, na Paliću, Fruškoj Gori za prvi maj. Za kraj aprila smo predvideli konferenciju za novinare na salašu i vinariji „Vindulo“ u Temerinu, kao i na Adi Ciganliji, gde ćemo za Beograđane zakuvati jedan pasulj u kazanu od 300 litara, kako bi bar donekle osetili atmosferu koja ih očekuje u Temerinu-obavestio je Dragan Vukotić, alfa i omega Bean festivala.

 

Nas je interesovalo da li ima saznanje da li i kako se za takmičarski deo pripremaju učesnici festivala?

-Svake godine imamo oko 300 takmičara na ocenjivanju. Svako od njih ima neki svoj recept, i ubeđen je da će baš njegov, zahvaljujući razlici, nekom novom ukusu, pobediti.
Mislim da pojedini u tome greše, jer pasulj je jednostavno jelo i treba ga tako i kuvati kako smo navikli da ga jedemo i kakvog su ga kuvale naše majke i bake. Uglavnom se pokazalo da su ti jednostavni recepti, bez mnogo začina, pobeđivali na dosadašnjim festivalima. Prošlogodišnji pobednik je skuvao pasulj kako kuva njegova žena. Pre Pasuljijade ju je pitao kako ona to kuva i takav je skuvao i pobedio. Svi oni koji zakomplikuju priču, izađu iz teme, da za tri sata, u kazanu do 30 litara, oraniji ili ćupu skuvaju pasulj života. Inače, mi takmičarima dajemo mesto, ogrev i poklon paket sponzora i organizatora, a sami donose pasulj. Ne bi imalo smisla da mi svima podelimo istu vrstu pasulja, to ne bi bio štos.

Kakve su se sve vrste pasulja, do sada, kuvale na Temerinskoj pasuljijadi?

-Imali smo dosad pored naših, tetovca, žutog i šarenog, dosta različitih vrsta pasulja i, naravno, različitih jela od njih. Nekako se od tih specifičnih izdvajaju meksički crni pasulj, koji nije lep na oko, ali je bio vrlo interesantan za videti i probati,
i trebinjski pasulj, koji liči na sitne kamenčiće. Za njega kažu da
je lekovit. Otkriven je pre dvadesetak godina, inače, to je bila stočna hrana. Taj pasulj niče u zemlji koja je oskudna, lošeg kvaliteta, ali izgleda da što je siromašnija zemlja, pasulj bolje uspeva. Potvrdu za to nalazimo i u
Vojvodini, gde slabo ko gaji pasulj. Za trebinjski kažu da leči šećernu bolest i on je apsoluto hit, mada pri prvom susretu nisam imao takvo mišljenje.

Rekao si da svake godine u takmičarskom delu učestvuje veliki broj kuvara. Kakav je odnos muško-ženskih kuvara?

-Na našu sreću, sa zadovoljstvom mogu reći da se u tom pogledu pridržavamo evropskog sandarda i da uvek imamo bar 30% žena koje učestvuju na takmičenju, što je mnogo lepša slika nego kada se kuvaju riblja čorba ili neki lovački kotlići, koji se uobičajeno pretvaraju u muški bal. Nas najviše raduje kada kuva čitava porodica, jer je i cilj da ova manifestacija bude svojevrstan porodični praznik, koji će se pamtiti i prepričavati. Porodice da, opet, dovode svoje prijatelje, da se pokažu dobrim domaćinima i u takvim šatorima nikad ne jede samo dvoje, već je uobičajena gužva i veselje.
Pored porodica imamo dosta firmi koje koriste ovu našu manifestaciju da pozovu svoje poslovne partnere, tog dana ih časte ručkom, pasulj je na meniu, druže se, bolje se upoznaju, sklapaju čak posao. Dakle,
uživanje je višestruko: druženje, zabava, posao... To i jeste poenta Bean festivala, da se ljudi opuste i druže, a i da svi mi imamo neku korist od njega, a posebno on sam, pasulj.

Da li ima nekih novosti i kako napreduje organizacija?

-Za sada sve teče po planu. Već smo dobili značaj broj najava iz zemlje i inostranstva. Tako se, između ostalih, po prvi put najavila ekipa iz Nirnberga, njih 50 dolaze autobusom. Svoj dolazak potvrdila je i ekipa iz Užgoroda, Ukrajine. Oni će verovatno biti naši specijalni gosti. S obzirom da će među njima biti i gradonačelnik Užgoroda, nastojaćemo da njegov dolazak iskoristimo da ga povežemo sa predstavnicima temerinske opštine, kao i pokrajinske vlade. Uobičajeno će najviše biti naših starih takmičara i prijatelja iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i Bugarske, Rumunije, Češke , Mađarske... Naravno, najbrojniji će biti moji Temerinci i Jarčani.

Da li su turističke organizacije i agencije iz drugih gradova Srbije pokazale interes za saradnju, odnosno organizovano dovođenje gostiju?

-Nažalost, kod nas je to još uvek u povoju, ali od ove godine već imamo najavu većih turističkih grupa, kojih je bilo i do sada, ali ne u dovoljnij meri. To očigledno mora da se uradi na lokalu. Turistička organizacija Temerina je počela nešto da radi na tom planu, ali ćemo videti dokle će stići u realizaciji sa smeštajem gostiju, jer su smeštajni kapaciteti za sve nas trenutno najveći problem-naglasio je Dragan Vukotić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com