Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

YU Grupa: Prženje uživo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

YU Grupa će u četvrtak, 19. aprila u Sava centru održati koncert, kojim će nezvanično obeležiti 42. godine svoga postojanja. Poslednje pripreme za predstojeći koncert, tonske probe i dogovore oko repertoara, YU Grupa provodi u Novom Sadu, u Studiju “Berar”, a ja sam imao tu ludu sreću i neopisivo zadovoljstvo da prisustvujem jednoj od proba, najboljeg benda moje, a i mnogih mladosti. Po ko zna koji put, još od svojevrmenih igranki na novosadskom Mašincu, sedamdesetih godina, shvatio sam da je Grupa najbolja, uživo. U to su se uverili mnogi, posebno njihovi najveći fanovi – motoraši, kojima i Jelići pripadaju, na brojnim svirkama na moto skupovima.

 

Jelići će na koncertu u Sava centru, kako je to najstariji Žika, izjavio, izaći da “pobede tišinu” ovog velikog beogradskog zdanja, pomalo netipičnog za njihove svirke. Ono što je sigurno, to je da će pored Žike, u sastavu biti Dragi, Žika, Petar Jelić i bubnjar Slobodan Jurišić Jura, što nije slučajno, jer njegov nadimak nedvosmisleno asocira na pripadnost ovom bendu. Sigurno je i to, a to svi od njih očekujemo, jer su nas kroz sve ove godine tome navikli, da će svirati srcem i dušom, i “pržiti” onako kako samo oni umeju, baš kao što je to bilo i na probi.

YU grupa je nastala 1970. godine, a oformili su je Žika i Dragi Jelić, posle osmogodišnjeg bitisanja u bendovima Albatros, Alasi, Siluete, Džentlmeni i dr. Željni da sviraju svoju muziku, a sigurni da to i umeju, braća Jelić su debi sa grupom doživeli u zemunskom klubu Sinagoga, 29. novembra 1970. godine. Naime, kada je tog dana DJ Zoran Modli pozvao publiku da kumuje imenu nove grupe, a jedan od posetilaca, Miroslav Stanivuk, isprovociraon Danom Republike Jugoslavije, grupi je dao ime koje je nadživelo državu i pobilo sve rekorde u dužini trajanja. Miroslav će se, na poziv YU Grupe, naći među srećnicima koji će prisustvovati koncertu u Sava centru.
Tokom četrdesetdvogodišnjeg rada grupe, Jelići su sarađivali sa svim domaćim bendovima i muzičarima, i svirali svugde “gde god je bilo struje”, kako u šali voli da kaže Žika. I dok je u Albatrosima, na samom početku karijere (1962.) sa Žikom i Dragim svirao njihov srednji brat Radovan, na koncertnoj proslavi povodom dvadesetdrugog rođendana, YU grupi se priključuje Radovanov sin, gitarista, Petar Jelić, i postaje stalni član benda. Tako će virtuoz na gitari, najmlađi Jelić u bendu, Petar, na neki način obeležiti sopstveni jubilej, dve decenije svirke u YU Grupi, kojoj je za to vreme udahnuo novu svežinu, novu (staru) energiju i novi kvalitet.

Prvu pesmu “Nona”, inspirisanu narodnim motivima, promovisali su krajem 1970. godine i tako postali pioniri etno zvuka u domaćoj rock muzici. Hitovi poput “Crnog leptira”, “Čudne šume”, “Kosovskih božura”, “Šta će meni vatra”, “Od zlata jabuka” i onih novijeg datume “Odlazim” i “Dunave” odnegovali su mnoge generacije i ispratili nebrojano ljubavi, postavljajući standard koje će biti teško (čitaj nemoguće) dostići.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com