Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno: Gimnazija iz Bečeja pobednik

  • PDF

Ekipa Gimnazije iz Bečeja, pobednik je ovogodišnjeg jedinstvenog takmičenja za maturante Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno, koje je održano na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski mendžment u Novom Sadu. Veliko finale održano u utorak, 24. aprila 2012. godine, proteklo je u izuzetnoj borbi maturanata iz Bečeja, članova ekipe Gimnazije iz Inđije i Srednje ekonomska škola iz Sombora. Maturanti su tokom finalnog takmičenja odgovarali na 30 pitanja iz oblasti opšte kulture i informisanosti, koje je proteklo u znaku Bečejaca. Oni su takođe, za neverovatnih 90 sekundi, rešili mozgalicu „Doris”, čiji je kreator mr Zdravko Živković, pomoćnik predsednika Vlade AP Vojvodine, 2009. godine od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, dobio nagradu za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušao u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G. Gimnazijalci iz Bečeja su time osvojili bonus poene i već praktično, igru pre kraja, obezbedili konačan trijumf. Drugi dodatni zadatak u finalu bio je da maturanti pokažu svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem poslovnog problema u izradi sajta FIMEK-a, koji im je zadao Milan Ćulić, partner i izvršni direktor Centra za istraživanje i studije turizma. Najbolju ideju za rešenje ovog poslovnog problema, dali su maturanti iz somborske Srednje ekonomske škole, ali im to nije mnogo pomoglo pa su u konačnom plasmanu bili treći, sa dva boda zaostatka iza Gimnazije iz Inđije.
Tako je na najlepši mogući način završeno takmičenje maturanta iz Vojvodine, koje je počelo još 26. 03. 2012. godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Od prijavljenih 55 škola iz 26 gradova Vojvodine za jedanaest kvalifikacionih dana do naziva najbolje stigla je ekipa Gimnazije iz Bečeja. Ono je i bilo zamišljeno kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze. Maturanti su kroz zabavu, jačali svoj takmičarski i timski duh i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Time je u potpunosti realizovana više nego zanimljiva ideja FIMEK-a da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Iz tog razloga nijedna škola koja se plasirala u finale nije otišla praznih ruku, tj. svi finalisti su bili nagrađeni za pokazano znanje.
Nagrade su na ovom takmuičenju bile posebna priča. Prvu je, već posle prve igre u finalu, svim učesnicima finala, mozgalicu „Cube Brick”, uručio Mr Zdravko Živković. I ostale nagrade, koncipirane su tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Pobednici, maturanti Gimnazije iz Bečeja, dobili su putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru, kao i popust na školarinu u vrednosti od 40% na FIMEK-u, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Pored navedenog, pobednici su dobili i vredne knjige iz izdavačke kuće „The English Book“, knjige iz izdavačke kuće „Mate“, kao i sezonske ulaznice za aqua-park „Petroland“. Drugoplasirana ekipa, maturanti Gimnazije iz Inđije su, pored popusta na školarinu u vrednosti od 30% na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dobili knjige iz izdavačke kuće „The English Book“, knjige iz izdavačke kuće „Čarobna knjiga“, ulaznice za 30 ulazaka u aqua-park „Petroland“, „Gepard“ patike po izboru, kao i šišanje i feniranje u frizerskom salonu „Sanja“. Treća nagrada, popust na školarinu u vrednosti od 20%, takođe na jednom od navedenih fakulteta po izboru maturanata, knjige iz izdavačke kuće „The English Book“ i šišanje i feniranje u frizerskom salonu „Bruka“, otišla je u ruke maturanata Srednje ekonomske škole iz Sombora. Pored navedenih nagrada za finaliste, svi prijavljeni maturanti - takmičari, bez obzira na plasman, dobili su besplatno polaganje prijemnog ispita na fakultetima Privredne akademije za upisnu 2012.-2013. godinu, kao i promotivne poklone.
Pre početka takmičenja, organizacioni tim prvog takmičenja za sve maturante Vojvodine, “FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE”, koji je u minulih mesec dana imao pune ruke posla i za svoju efikasnost zaslužuje sve pohvale, organizovao je posetu podzemnim hodnicima Petrovaradinske tvrđave. Uz pratnju svojih nastavnika i studenata Fakulteta, srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa istorijom Petrovaradinske tvrđave, na poseban način, razgledajući unutrašnjost podzemnog grada i slušajući interesantne priče iz istorije podgrađa.
Finale takmičenja za sve maturante Vojvodine “FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE” tradicionalno, svojim prisustvom, uveličali su počasni gosti, prof. dr Zoltan Jegeš, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice AP Vojvodine, mr Zdravko Živković, pomoćnik predsednika Vlade AP Vojvodine i Milan Ćulić partner i izvršni direktor Centra za istraživanje i studije turizma.
Realizaciju takmičenja za sve maturante Vojvodine „FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE“ tradicionalno, velikodušno su pomogli i: Gatarić intrnational group, Štamparija „Futura“, DAG Motion Studio, caffe „Casper“, caffe „Cuba Libre“, AD „Graničar“ Konak, Armex, Profit Vedere, RTV Panonija, RTV Delta, Radio Signal, Radio „Jugović“, Emisija „Cuba Libre“ na radiju AS, Dnevne novine Dnevnik, Portal i časopis „Kuda Večeras“, sajt „Infostud“ i naravno sajt „TopSrbija“.

Više slika sa finala, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com