Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Stomatološka Ordinacija Tia Dentico: Trudnice obavezno da posećuju stomatologa

  • PDF

Stručni tim beogradske Stomatološke ordinacije “Tia Dentico” smatra da je prva poseta stomatologu potrebna dok je dete još u stomaku - TRUDNICE. One se obučavaju za sve što je potrebno da bi se beba zdravo razvijala i uklanjaju se mogući uzročnici karijesa i oboljenja desni. Bakterije se prenose iz usta majke na bebu i potrebno ih je držati pod kontrolom. Nažalost, kod većine trudnica su već prisutna uznapredovala oboljenja zuba i desni, koja se moraju izlečiti, jer se mogu razviti ozbiljne komplikacije. Majka je potrebno da prekontrološe svoje rizike pre nego što bebi izniknu prvi zubi. Posebno je tada značajno da ima zdrave zube i desni i da kontroliše ravnotežu bakterija. Ali, ne treba zaboraviti ni očeve, pa ni braću i sestre. Prema savremenim protokolima, po nicanju prvih zuba najbolje je odrediti stepen rizika i na osnovu njega prepisati najefikansije individualne programe. To je i vreme za prvi stomatološki pregled kod bebe. Najkasnije bi prvi pregled trebao da bude u prvoj godini.
Pregled i pojačane preventivne mere su neophodne ako beba kreće u jaslice, jer se tu, takođe, može vršiti prenos bakterija sa vršnjaka.
Na žalost sve to se retko sprovodi kod nas, jer, Bože moj ,nema potrebe tako rano, a i kada ih ima (kao kod ranog karijesa) roditelji se uglavnom vraćaju i šetaju, sve dok ne bude kasno. Malo toga je učinjeno da se u najranijem uzrastu ojača sprega sa pedijatrima koji bi trebalo da se neprekidno upoznaju sa savremenim trendovima i protokolima u preventivnoj stomatologiji i prepoznaju rane probleme na zubima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com