Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Besplatna fizikalna rehabilitacija u Merkuru u Vrnjačkoj Banji

  • PDF

Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju Merkur iz Vrnjačke Banje je od 01.05.2012. godine, Uredbom o izmenama Uredbe o Planu mreže zdravstvenih ustanova ( „Sl. Glasnik RS“ br. 037/1012 od 22.04.2012. godine, prošireno indikaciono područije. Od ukupno 320 postelja, 250 postelja je opredeljeno za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, pored 70 postelja namenjenih obolelima od šećerne bolesti. Prošireno indikaciono područije obuhvata: neurološka oboljenja, reumatska oboljenja, povrede i oboljenja lokomotornog sistema.
Na osnovu ove Uredbe, svim osobama sa ovim indikacijama u Srbiji je omogućeno lečenje i rehabilitacija u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj Banji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Kriterijumi za upućivanje na rehabilitaciju su u skladu sa Pravilnikom o rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama i svi pacijenti uz saglasnost nadležne lekarske komisije imaju mogućnost da jednom godišnje u trajanju do 28 dana iskoriste pravo na fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.
Prednosti programa rehabilitacije u Merkuru su lečenje uz blagotvorno dejstvo lekovitih mineralnih voda, preglede lekara fizijatra i interniste, fizikalne procedure koje se sprovode na najsavremenijim medicinskim aparatima uz nadzor fizioterapeuta, kao i udoban i komforan smeštaj.
Do 30. aprila ove godine, Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji je od ukupno 320 postelja, 20 imala opredeljenih za lečenje i 300 za rehabilitaciju, ali samo endokrinoloških oboljenja.
Pravo na medicinsku rehabilitaciju od sada će imati svi zdravstveni osiguranici prema Pravilniku o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju RFZO. Prema tom pravilniku, jasno je propisana lista indikacija kojom utvrđene dijagnoze bolesti, povreda i stanja, imaju pravo korišćenje rehabilitacije, uz priloženu medicinsku dokumentacija, a u zavisnosti od stepena povreda, određena je i dužina trajanja rehabilitacije. Na osnovu tako uređenih kriterijuma, ocenu o upućivanju osiguranog lica na rehabilitaciju o trošku RFZO, donosi u svakom konkretnom slučaju lekarska komisija filijale.
Oboleli od šećerne bolesti su i do sada bili upućivani na rehabilitaciju u Merkur pod uslovima i na način propisan Pravilnikom za prevenciju nastanka komplikacija šećerne bolesti i to kako insulin zavisni, tako i pacijenti na terapiji tabletama u trajanju od 10 dana, jednom u četiri godine. Propisano je da osigurana lica obolela od šećerne bolesti starija od 18 godina koja su na insulinskoj terapiji, imaju pravo na rehabilitaciju u trajanju od pet dana jednom u sedam godina, a za lica na tabletiranoj terapiji više nije predviđena rehabilitacija.
Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji je pre četiri godine postala Nacionalni centar za prevenciju i edukaciju dijabetičara, koji su na terapiji insulinom. Statistički podaci kazuju da danas u našoj zemlji ima skoro 100.000 registrovanih tzv. insulin-zavisnih bolesnika. Svi osiguranici stariji od 18 godina koji dođu u ovu ustanovu na petodnevnu terapiju, uz digagnostiku i lečenje, dobijaju i neophodne informacije o dijabetesu i komplikacijama koje on nosi.
Inače, Merkur je već opremljen svim neophodnim uređajima za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, tako da se ovde mogu sprovoditi termoterapija, elektroterapija, magnetna terapija, sono terapija, lasero terapija, kinezi terapija, kao i hidroterapija, koja se sprovodi u termomineralnoj vodi od 36C stepeni, što je posebno važno za srčane bolesnike, jer je i kod njih moguća primena podvodne masaže vodenim mlazom, koja ima jako dobre efekte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com