Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Turistička Srbija jača saradnju sa svetom

  • PDF

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, dr Renata Pindžo učestvovala je na 54. sastanku Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije UNWTO i seminaru „Brendiranje turističkih destinacija, koji je održan u periodu od 8. do 11. maja 2012.godine, u organizaciji UNWTO i Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Gruzije, u Batumiju.
Ove godine na zasedanju Komisije za Evropu učestvovali su predstavnici 24 zemlje, kao i brojni eksperti iz oblasti turizma i predstavnici medija. Predsedavajući Komisije i generalni sekretar UNWTO dr Taleb Rifai podneo je izveštaj o aktivnostima i perspektivi ove važne svetske organizacije, s posebnim osvrtom na turističke trendove u Evropi, kao i potrebu jačanja međusobne saradnje zemalja članica. Naročita pažnja je posvećena programu edukacije, koju sprovode stručnjaci UNWTO po specijalno kreiranim programima za posebne teme u oblasti turizma. Veliku pažnju je izazvala panel diskusija na temu olakšica u oblasti viznog režima i putovanja uopšte.
Pomoćnik ministra, dr Renata Pindžo, je u svom zapaženom izlaganju tokom zasedanja Komisije za Evropu podnela izveštaj o stanju u turizmu Srbije u 2011. godini, kao i planovima za 2012. godinu, uz poseban akcenat na predstojeću implementaciju zajedničkog program pet agencija UN „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja, koji će sigurno postati ugledni primer i za druge zemlje u reionu. Naročito je bila pozdravljena diskusija tokom seminara na temu brenidranja u turizmu, kada je prikazan i kratak promotivni film „Soul Food Serbia” Turističke organizacije Srbije, kojim su predstavljeni naši brendirani proizvodi, sa sertifikovanim geografskim poreklom, pod nazivom „hrana za dušu.
Komisija za Evropu je jedna od šest regionalnih komisija UNWTO (pored komsije za Afriku, Amerike, Istočnu Aziju i Pacifik, Južnu Aziju i Bliski Istok), koje su osnovane 1975, godine, kao subsidijarni organi Generalne skupštine UNWTO. Tokom sastanaka regionalnih komisija, koji se organizuju jednom godišnje, države članice su u mogućnosti da ojačaju međusobne kontakte između bijenalnih zasedanja generalne skupštine i sa Generalnim sekretarijatom UNWTO, u cilju podnošenja predloga za dalje aktivnosti i rešavanja eventualnih problema. Svaka komisije od svojih članova bira predsedavajućeg, na mandat od dve godine, između zasedanja Generalne skupštine, kao najvišeg organa UNWTO.
Sledeći, 55. sastanak Komisije za Evropu će biti održan 2013. godine u Izmiru u Turskoj, a 93. sednica Izvršnog saveta (Republika Srbija je član od 2009. godine) u Madridu u Španiji od 11-13. juna 2012. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com