Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Danica Ćeranić: Crna Gora unapredila svoju turističku ponudu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Nacionalna TO Crne Gore u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, organizovala je promociju crnogorske turističke ponude, tako što je u Zmaj Jovinoj ulici  delila svoj promotivni materijal, a za sve zainteresovane građane organizovala i nagradnu igru, u kojoj su najsrećniji dobili besplatno letovanja na Crnogorskom primorju. Takođe, za prijatelje, medije, agencije, ogranizovan je prijem u čardi Aqua Doria. O turističkoj ponudi Crne gore, razgovarali smo sa Danicom Ćeranić, zamenicom direktora Nacionalne turističke organizacije.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da Crna Gora konstantno unapređuje svoju turističku ponudu. Poznato je da su letnji turistički centri Crne Gore prepoznati kao atraktivne turističke destinacije, međutim, mi pokušavamo da uvedemo i kontinentalni deo u turističku priču i da ponudimo neke nove atrakcije kao što su putevi, meda, sira...

To konkretno znači da turista može posetiti neke lokalne vinare, to nisu samo Plantaže 13. jul u Podgorici, najpoznatija crnogorska kompanija koja proizvodi vina, već i neki mali vinari, tako da zainteresovani mogu, sledeći znakove pored puta, biti gosti domaćina-vinara, probati njihovo vino i naravno, uživati u crnogorskim specijalitetima iz tog regiona. Putevi vina su oko Skadarskog jezera, putevi meda na području oko Cetinja, a putevi sira u opštini Kolašin, poznatoj po lisnatom siru. Postoji brošura, Putevima stare Crne Gore, gde su osim puteva vina ucrtani i putevi meda, sira, ali i drugih posebnosti naše zemlje.

Kako ocenjujete prošlogodišnju sezonu i šta očekujete od ove?

-Crna Gora je prošle godine imala izuzetno dobru turističku sezonu. Nadamo se da će biti tako i ove godine. Takve su najave naših agencija i hotelijera. Takođe, prema informacijama areodroma Tivat imamo 10 do 15% više najavljenih čarter letova u odnosu na broj realizovanih letova tokom prošle godine. Većina turista će biti sa tržišta Rusije i Zapadne Evrope. Nemačka nam se polako vraća na tržište, u novembru ove godine organizujemo i vrlo renomiran kongres Nemačkog turističkog udruženja, kada očekujemo učešće oko 1.000 donosioca odluka iz nemačke privrede, tako da se nadamo da će već od sledeće godine nemački turisti ponovo u značajnijoj meri posećivati Crnu Goru. Tu su naravno i turisti iz susednih zemalja koji po našoj statistici učestvuju čak sa preko 40%, tako da nam je tržište regiona izuzetno značajno. Otvaramo i neka nova tržišta, kao što je tržište Turske. Već dve godine uspostavljena je direktna avio linija Türkisch Airlinesom sa ovom zemljom, pa nam i odatle dolazi sve više turista. Prošle godine je bilo nešto više od 300.000 turista iz Srbije, koliko i 2009. godine. Očekujemo isto tako dobru posetu turista iz Srbije u toku ove turističke sezone. Crna Gora od turizma je ostvarila oko 650 miliona evra tokom prethodne godine. Registrovanih turista tokom prošle godine je bilo 1,3 miliona, a ostvareno je 8,7 miliona noćenja, što ukazuje da turisti borave u proseku 6 do 7 dana.

Šta nam to crnogorski gradovi nude interesantno ove godine?

-Bar nudi privatni i hotelski smeštaj. Privatni smeštaj se kreće od 5 do 15 evra noćenje, u zavisnosti od kategorija soba.
Budva konstantno unapređuje svoju ponudu i organizuje veliki broj manifestacija. Već sada, u ovom periodu su organizovane manifestacije poput Budvanskog karnevala, koji je privukao veliki broj turista početkom maja. Tokom celog leta ovde će se dešavati brojne manifestacije u organizaciji lokalne TO Budve, jer oni na taj način pokušavaju da turistima koji već borave u njihovom gradu prirede različite animacije, svesni da ponuda samo dobrog privatnog smeštaja ili hotela nije dovoljna, već im se mora ponuditi nešto više i u vanpansionu kako bi oni potrošili malo više novca i bolje se osećali tokom boravka.

Herceg Novi je interesantan po mnogo čemu, a ponajviše po festivalu Sunčane skale, koje se organizuju svake godine i privlači velik broj turista iz Srbije i regiona, a tu su i mnoge druge manifestacije. Herceg Novi će biti posebno interesantan za mlađu publuku i zbog tzv. programa "After beach parties", žurki na deset plaža koje se održavaju tokom jula i avgusta. Sedmodnevni aranžmani će se ovde, kao i na celom crnogorskom primorju, kretati od 70 evra u privatnom smeštaju, a u hotelima od 150 evra pa naviše. Naravno da sve zavisi od broja zvezdica, i od perioda. Jul i avgust su najskuplji, a jun i septembar najpovoljniji, po mom mišljenju, i najbolji meseci za posetiti Crnu Goru.

Tivat se sa novom investicijom Marine Porto Montenegro, najluksuznijom marinom na Mediteranu, sprema za ovu vrstu turista, na koje računa i Kotor u koji dolazi sve više stranih kruzera. Imamo najave da će ove ve godine u našim vodama biti veći broj kruzera nego ikada ranije.

Sve interesantnije su i planine Crne Gore. Imamo preko 6.000 kilometara markiranih staza za pešačenje i biciklizam, što privlači veliki broj specijalizovanih turoperatora iz inostranstva da dovodu svoje grupe na sever zemlje. Još uvek nemamo toliko turista iz regiona kada je u pitanju planinski turizam, jer njih više privlači Primorje. Što se tiče inostranih turista, intersovanje za ovu vrstu turizma je puno veće. Francuze zanima paraglajding, alpinizam, mountain biking, tržište Nemačke i Beneluksa, rafting, pa tako naše agencije često organizuju jednodnevne rafting i kanuing ture na Tari. Naša je strategija da Crna Gora postane destinacija orijentisana na prirodu, da bude lider na Mediteranu u orijentiringu.

Kako doći do Crne Gore?

-Ne znam da li su i koliko turisti iz regiona upoznati da je 2010. godine otvoren novi put koji povezuje Žabljak sa Bokakotorskim zalivom, tako da se izbegava kanjon Platije i Morače, pa turisti iz Srbije mogu mnogo lakše i brže, preko Pjevalja, Žabljaka, stići do bokokotorskog zaliva, do Herceg Novog, Tivta i Budve. Uz to, put je kraći 25 kilometara i svi kažu da je izuzetno dobar. Na većim delu puteva, naročito od Podgorice do Budve postoje tri trake, prema Baru se sada uređuje put, kao i bulevar na ulazu u Bar. Od Budve do Herceg Novog se i dalje može koristiti trajekt u Lepetanima ili ići zanimljvijim putem, uz more. Za one koji žele da skoknu do Italije, informacija da trajekt Bar-Bari radi svakodnevno, a takođe će ove sezone biti otvorene i linije Ankona-Bar. Tu su i avio konekcije Montenegro i Jat airlines, koje svakodnevno imaju jutarnje i popodnevne letove, na aerodrome u Podgorici i Tivtu. Crnogorske turističke agencije kao i agencije iz celog regiona, organizuju regionalne ture svesne da je regionalno povezivanje izuzetno bitno, pa tako turisti koji borave u Crnoj Gori mogu poći do Dubrovnika na izlet, a često se organizuju i izleti do Skadra u Albaniji.

Ono što mnoge verovatno zanima je i podatak, da je sa puštanjem u rad regionalnog vodovoda, rešen je problem redovnog snabdevanja vodom na Crnogorskom primorju, pa ubuduće većina turista više neće pamtiti Crnu Goru po nestašicama vode - uz osmeh je napomenula Danica Ćeranić.

Za vašu informaciju i ovi podaci. U Crnoj Gori ima preko 300 registrovanih hotela. Među njima su i novootvoreni Aman Resorts, koji je na Sveti Stefan već doveo prve goste, zatim Porto Montenegro kao nova investicija na Luštici i druge. Crna Gora je veliko gradilište. Niču novi hoteli. Tako, recimo, egipatsko-švajcarska kompanija Orascom Development gradi novi kompleks hotela koji će biti gotov 2015. godine, kompanija Katar Dijar ruši Tivatske Plave horizonte i na tom mestu će graditi novi hotel. Sve to govori da Crna Gora danas ima da ponudi turistima široku lepezu turističkih sadržaja i da oni koji nisu bili neku vreme na Crnogorskom primarju ovu destinaciju, kadgod zvanu destinaciju „paradajz turista“, više neće prepoznati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com