Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Dejan Gojković: Biglovi, biglijade

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

Najpoznatiji bigl na svetu i danas je, inteligentni i nestašni pas dečaka Čarlija Brauna-Snoopy. Snoopy je planetarnu popularnost postigao kao junak crtanih filmovaThe Charlie Brown and Snoopy Show, iako nikada nije progovorio ni jednu jedinu reč.

Bigl što znači mali, je druželjubiv, inteligentan, poslušan, temperamentan pas koji obožava decu. Bio je cenjen kao lovački pas i u kraljevskoj porodici.

Mada njegovo poreklo potiče iz antičke Grčke (V vek p.n.e.), i smatra se najstarijim goničem, i jedna je od najmlađih „otkrivenih“ rasa kod nas.

Ali, kada se na novosadskom keju pojavila mala biglica Kala, prvi bigl u Novom Sadu, rođena 2004. godine, mnogi su odlučili da njihov prvi ili naredni kućni ljubimac bude jedan od predstavnika te rase. Kala je ubrzo imala toliko poklonika da su biglovi “preplavili” grad i učinili ga lepšim i veselijim, a zaslužna je i za pokretanje foruma “Moj bigl”. Ove godine 10. aprila Kala je proslavila rođendan,  a 26. maja nas je napustila.

Dosta biglova je bilo prisutno i tadaje začeta i ideja za osnivanje bigl drušva i kluba, ali to još nije realizovano.

Na V međunarodnoj izložbi pasa svih rasa na Iriškom vencu, koju je organizovalo Kinološko društvo “Irig”,  pojavilo se i pet biglova, a nas je privukao kraljevski tretman biglova vlasnika Dejana Gojkovića iz Batajnice, koji su se baškarili ispod šatora, zaštićeni od sunca.  

Dejan Gojković je ranije držao dalmatince, pa se onda zbog lepote ili „nečeg drugog“ preorijentisao na biglove, i već dve godine ima odgajivačnicu. Privukli su ga kaže,  ovi živahni psi, vrlo pametni i tvrdoglavi, kojima je potrebno malo više rada da bi se postigao željen rezultat.

-Biglovi su goniči, ali smo ih mi pripitomili i pretvorili u kućne ljubimce, za čega se danas čak i više koriste - kaže Dejan i nastavlja: -Retko ko ih Srbiji koristi za lov. Mada su našim biglovima obezbeđeni vrhunski pseći uslovi, dvorište, boksovi, za zimskih dana više vremena provedu u kući sa ostatkom porodice. Kada su jače zime onda su svi u kući, leže po patosu i trudimo se da ih spretno preskačemo. Biglovi su inače kao kućni ljubimci odlični, a u kontaktu sa decom fenomenalni. Moja deca su svog psa dobijala onog trenutka kada su došla na svet, kada su izlazila iz bolnice. Danas ih šetaju i vode na izložbe, tako da imamo dosta osvojenih prvih mesta u junior handling-u, tako da bih preporučio svima onima koji se nisu odlučili za rasu, odluče za biglove, jer su privrženi deci.

-U leglu trenutno imam tri ženke. Dve ženke smo nedavno parili, jednu sa sinom svetskog šampiona, a jedna je još mlada ali perspektivna i ozbiljno se pripremamo da napravimo jednu veliku kvalitetnu porodicu biglova. Porodicu se trudimo da oformimo i mi, vlasnici i ljubitelji biglova. Družimo se preko foruma „Moj bigl“, svake godine se dva puta okupljamo, u maju i septembru. Okupimo se na biglijadama nas 50 do 60, iz cele Srbije. Imamo planove i o osnivanju  klubova, specijalkama, ali ne bih sada da pričam o tome.

-Da izgledamo ovako profi, pomaže nam generalni sponzor kluba „Moj bigl“ - Husse hrana za pse, mačke i konje. Husse nam je obezedio šator za ljubimce, u kojem se oni baškare, majice, kačkete, marame za biglove…Naravno, naše pse hranimo Husse hranom. Radi se o švedskoj hraniizuzetnog kvaliteta, i pošto je proverena na mojim psima, svima bih je preporučio, pogotovo što su pristupačne cene, a prodaja se vrši po principu dostave na kućnu adresu, koja je besplatna– obavestio je Dejan Gojković.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com