Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Porodica Stefanović: Ridžbek Dana, mačka u telu psa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Izložbe pasa, pogotovo one međunarodnog karaktera, na kojima su obuhvaćene sve rase, dobar su povod da se “odmere” snage, da se nešto više nauči o ponašanju u i oko ringa - hendlovanju i da se “lično” upoznaju neke nove, retke rase, bar kada je reč o našim prostorima. Nekima je izložba samo povod za jedan lep porodični skup ili izlet sa prijateljima, kakav je bio moguć u ambijentu Nacionalnog parka “Fruška gora”. Tako je bilo i 15. jula, na V međunarodnoj izložbi pasa svih rasa, koju je organizovalo Kinološko društvo “Irig”, održanoj na Iriškom vencu, gde se okupilo više od 500 primeraka ovih plemenitih životinja.

Pažnju nam je privukao ridžbek, do tada viđen samo na kanalima Animal Planet i National Geographic, kako juri afričkim stepama za lavovima, leopardima ili antilopama. Neverovatne brzine i gracioznosti, ridžbek je prepoznatljiv po dlaci na leđima koja se pruža duž kičme i raste u suprotnom pravcu. Otuda mu dolazi i ime - ridžbek (eng. ridge- ivica, rub, greben)

Od ove godine, Novi Sad je bogatiji za jednog jedinstvenog stanovnika, tajlandskog ridžbeka Danu, koja je postala pridruženi član porodice Stefanović. Tatu Milivoja, majku Natašu Stefanović, i decu Oliveru i Dimitrija, a bez najstarije Nađe, zatekli smo u opuštenoj igri sa svojim novim ljubimcem.

Gospodin Stefanović je sa prodicom odlučio da prijatan nedeljni dan provede na Izložbi, otkrivajući nam da je ona jedini pas ove vrste u Srbiji, ali i na prostorima bivše SFRJ. Po nju su išli čak do Praga za parenje. Milivoj uz osmeh kaže da će morati da “ubije” bar 600 kilometara. Ono što je ovu porodicu privuklo tajlandskom ridžbeku su njene osobine: to je pas srednje veličine, kratke dlake i bez izraženog mirisa. Međutim, Nataša kaže da je odluka doneta zbog specifičnog karaktera ridžbeka, koji je sličniji karakteru mačke nego psa. Osim tvrdoglavosti, karakteristične za sve drevne rase, ridžbek ima izuzetno naglašenu individualnost.

Gospođa Nataša još kaže:

-Imala sam ranije sijamsku i persijsku mačku. Kada sam se susrela sa Danom, odmah sam zaključila da ima mačiji karakter, mačije osobine, individualnost, tvrdoglavost, mazi se smo kada ona hoće, a ne kada vi to želite. Dana ima svoje vreme za maženje i ne dozvoljava da je deca puno gnjave.

Snažno i mišićavo telo ovog psa zahteva svakodnevnu šetnju od 4 do 5 kilometara, pošto nema još dvanaest meseci. Sa petnaest meseci počeće istrčavanje od 10 do 15 kilometara, što podrazumeva svakodnevni obilazak novosadskog keja. To će pružiti Novosađanima odličnu priliku da vide i da se upoznaju sa ovom predivnom rasom, izbliza.

A izložbe? To nije perspektiva koja ih zanima. Ovoga puta su došli zbog ambijenta i iz radoznalosti, više da oni vide nego da budu viđeni. Takmičenja i titule ih ne interesuju, jer je Dana pravi kućni ljubimac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com