Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Nišville, kako to svetski zvuči

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Veroljub Radojković Vecko je čovek iz izvršne produkcije jazz festivala Nišville, zadužen za odnose sa javnošću. Na Youth Fair 2012, održanom u Novom Sadu gospodin Veroljub Radojković promovisao je Niški festival, ali i pokušao da svoje bogato iskustvo u aktivnostima na realizaciji ovog renomiranog festivala podeli sa mlađima. 

Za retke neupućene, Nišville je danas, najveći jazz festival u zemlji. Pod ovim imenom se prvi put organizuje 1996. godine, a naslanja se na odličnu tradiciju koju je uspostavio Naissus Jazz Festival prvi put održan 1981. godine.

-Nišville jazz festival je specifičan po tome što od svog nastanka podržava širok raspon stilova i podžanrova, pa se pored klasičanog jazz-a mogu čuti i dobar funk bend, etno, world music, blues grupe, acidi elektro jazz, moderni pravci, avangardni jazz...Na Nišvillu svoje mesto su našli bendovi poput britanskog banda Incognito, Jive Ace, The Brand New Heavies, pionira britanske acid jazz scenei dr, čime festival iz godine u godinu privlači sve više publike - kaže Veroljub Radojković i dodaje:

-Nišville je 2006. godine izašao iz Doma Jugoslavije, gde je bila sedeća varijanta za 800 ljudi, i po prvi put je održan na letnjojpozornici u tvrđavi. Godine 2008. letnja pozornica je bila pretesna da primi sve poštovaoce dobre muzike, tako da smo 2009. godine, izašli na livadu, na veliki prostor u okviru Niške tvrđave, koji za rock koncerte prima 15.000 ljudi. Mi smo u taj prostor postavili tribine za 5.000 ljudi i dva velika stage-a tzv. Sky Stage koji predstavlja centralni prostor na kojem bendovi sviraju bez pauze, dok se jedan bend namešta, drugi svira. Svira se šest sati svako veče, što znači da ukupno, za četiri dana festivala, Sky Stage-om prođe 24-25 bendova.

Paralelno sa Sky Stage-om,  na tvđavi, za ljude koji iz raznoraznih razloga nisu uspeli da dođu do karata, imamo Open Stage, besplatan program za publiku, na kojem nastupaju bendovi iz Srbije i regiona, pa i inostranstva, na kojem se takođe svira dobar jazz, blues, zagarantovano dobra muzika.

-Matine Stage je dnevna varijanta koncerata i odvija se u pešačkoj zoni tržnog centra „Kalča“, kod bronzanog spomenika Stevanu Sremcu, legendarnom niškom lovcu Kalči i njegovom vernom psu Čapiju. Tamo su dešavaju svirke od 12 do 14 časova.

Na Movie Stage-u, se emituju dokumentarni i igrani filmovi sa jazz tematikom, a ove godine uvodimo još jedan, Jam Stage, u saradnji sa SKC-om. Jam Stage je zamišljen tako da svako veče svira jedan bend „domaćin“, a poznati muzičari, koji nastupaju u centralnom programu, mogu spontano da se penju na binu, da „džemuju“, improvizuju, ono što jazz-eri najviše vole i to do ranih jutarnjih sati.

Faktički ove godine festival će trajati pet dana, zato što smo prošle godine uveli i River Stage, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, najvećem pevaču romske muzike. Na inicijativu Nišville-a pre dve godine u njegovu čast postavljen je spomenik, u čijoj su realizaciji pomogli Goran Bregović, Usnije Redžepova, tadašnji ministar kulture Nebojša Bradić, Zoran Živković, Ljubiša Samardžić, Goran Paskaljević i dr, i došli smo do zaključka da je veče pred zvanično otvaranje festivala, tzv. nulto veče, dobar model za zagrevanje za Nišville. Prošle godine su bili Darko Rundek Trio, sviraju naši bendovi, uglavnom izvođači World muzike. Svaki band ima zadatak da izvede bar jednu obradu Šabanove pesme po izboru, i tu se okupi više hiljada ljudi. 

Nišville je po svim statističkim pokazateljima najposećeniji festival umetničke muzike u jugoistočnoj Evropi, jer na centralnom festivalskom prostoru staje do 5.000 ljudi, za četiri večeri, to je 20.000 posetilaca ukupno, a besplatne programe je teško izračunati. Pretpostavlja se da se broj posetilaca  kreće od 80 do 100.000.

-Nišville ima jednu lepu praksu: karavan kojim se Nišville seli u druge gradove. Deo izvođača sa Nišvilla odlazi u neka druga mesta i pravi koncerte za sve one ljude koji nisu bili u mogućnosti da dođu do Niša. Ove godine ćemo imati Nišville u Leskovcu, Pirotu, Vranju i tradicionalno u opštini Surčin, u Bojčinskoj šumi, na njihovoj prelepoj letnjoj pozornici. Prošle godine je Nišville bio u Novom Sadu, a nastipio je čuveni pijanista Larry Vučković Trio and Jackie Ryan. Imali smo Nišville u Subotici, Paraćinu, Beogradu, pokrili smo dobar deo Srbije. Ove godine učestvovaće preko 400 izvođača na 72 koncerta, što nije mala cifra. Okorelim jazz-erima mogu da preporučim koncerte na kojima će svoje umeće da pokažu All Stars quartet koji predvodi klavirista, Jon Cowherd, a u sastavu su i kontrabasista John Patitucci, bubnjar Brian Blade i gitarista Steve Cardenas; Jean Luc Ponty, francuski violinista i kompozitor,jedan od najboljih u svetu; The Brand New Heavies, pionire britanske acid jazz scene; Osibisa - koju mnogi smatraju začetnicima world music pravca; Brussell Jazz Orchestra, dobitnike Oskara za muziku u filmu The Artist; Get The Blessing; iz Italije nam dolazi jedan od najoriginalnijih jazz bendova savremene svetske scene Lydian Sound Orchestra; jedan od najboljih gypsy swing gitarista današnjce, Holanđanin Lollo Meier, koji svira varijantu fusion jazz-a, a najbolje se možete informisati na sajtu www.nisville.com.

Nišville ima mnogo pratećih programa. Izložbe slika, promocije knjiga, a smatramo i da je edukativna nota Nišvilla izuzetno bitna. Od 2006. godine uveli smo Workshops, radionice na kojima velike svetske zvezde drže časove studentima muzike, kojima se na ovaj način pruža prilika da uče od najboljih.

Nišville jazz festival je po izboru Privredne komore Srbije,  Ministarstva  poljoprivrede i trgovine Srbije i dnevnim ekonomskim listom "Pregled", prepoznat kao

najbolji lokalni brend u tradicionalnoj akciji izbora najboljih robnih marki “Najbolje iz Srbije” za 2008, 2009. i 2011. godinu. Postigli smo dosta ali se, kao što vidite trudimo da se i dalje razvijamo - rekao je na kraju Veroljub Radojković Vecko.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com