Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Božica Marković: Hrvatska, zemlja partner Novosadskog sajma 2013.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Prisustvovali smo sastanku, radnom dogovoru predstavnika Hrvatske gospodarske komore sa menadžment timom Novosadskog sajma, vezanom za predstojeći Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde je Hrvatska - zemlja partner. Po završetku, zamolili smo direktoricu Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, Božicu Marković, za ekskluzivni intervju za časopis TOPSRBIJA, što je sa zadovoljstvom prihvatila.

*Da li nam možete detaljnije reći o tome šta je dogovoreno?
-Ovo je jedan od sastanaka koji smo održali u poslednje vreme. Hrvatska je ove godine zemlja partner na 90-togodišnjici Novosadskog sajma, odnosno 80-togodišnjici Međunarodnog poljoprivrednog sajma i jako nas veseli što ste nam ukazali čast i što smo dobili poziv za gospodarsku saradnju, koja je između naše dve države poslednjih godina beleži rast. Danas smo se u prvom redu dogovarali oko tehničkih detalja, jer smo ranije imali sastanke na razini ministarstava, našeg Ministarstva poljoprivrede, odnosno vašeg Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, gde smo dogovorili da će osim protokolarnog dela srpsko i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede biti i nosioci Poslovnog foruma, koji će se održati 18. maja u 13 časova, i gde će osim naših ministara biti vodeći gospodarstvenici sa vaše i naše strane, i predsednici Komora.
*Možete li nam reći šta sve pripremate za Poljoprivredni sajam?
- Hrvatska gospodarska komora i Županijska komora Osijek, organizovaće pojedinačno izlaganje naših tvrtki na zajedničkom prostoru, a Hrvatska će se još, kao zemlja partner, predstaviti na jednom zajedničkom štandu sa svojim regijama, sa vodećim prehrambenim proizvodima i vinima.
S obzirom da je godišnjica Novosadskog sajma, mi ćemo se malo prilagoditi i vašem obeležavanju. Kao zemlja partner priredićemo jedan kocert koji će biti održan u Sinagogi. Detalje ću ostaviti kao iznenađenje, s obzirom da još ne znamo da li će to biti u petak ili subotu, veče nakon otvaranja. Organizovaćemo Biznis forum, i daćemo doprinos i u stručnom delu u četvrtak, na Dan stočarstva, vezano za mogućnosti finansiranja iz evropskih fondova, s obzirom da je ovo i godina ulaska Hrvatske u EU. Time će se otvoriti niz mogućnosti u jačanju prvenstveno, regionalne saradnje, gde Hrvatska može biti nosilac projekata, a s obzirom da i danas postoje dobri primeri prekogranične saradnje, iskoristićemo Novosadski sajam da prezentiramo i u tom, jako važnom delu za gospodarstvo i sa jedne i sa druge strane, pozitivne i dobre primere iz prakse, što smo do danas u tom području učinili i koje nam se mogućnosti svima zajedno otvaraju. Isto tako, za najjači stočarski dan, četvrtak, kada uobičajeno svake godine bude najviše posetilaca iz Hrvatske, bilo pojedinačno, bilo organizovano, naše Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa našim agencijama, u saradnji sa vašim Ministarstvom, daće jednu temu koja je interesantna s obzirom na naše iskustvo koje smo imali po pitanju usklađivanja tog važnog dela poljopirvrede sa EU pravilima.
*Kakva je situacija u privredi Hrvatske uoči ulaska u članstvo EU?
-Što se tiče gospodarskog dela, pred Hrvatskom je ostalo je još jako malo vremena do ulaska u EU. Zadnje godine smo naše gospodarstvo, pogotovo što je značajno za poljoprivredne, prehrambene, ribarske tvrtke, proveli u usklađivanju sa pravilima EU. Od 1. jula, kada Hrvatska ulazi u EU, jedna od zajedničkih politika koje Evropska unija ima je poljoprivredna politika, i za taj deo koji je jako važan i kod vas i kod nas, to je jedna od politika koja se na vas direktno primenjuje. Naravno da se to vidi i kroz reformu podsticaja, i kroz usklađivanje standarda i uopšte stvaranja uslova da bi vi za sebe neka prava koja proizilaze iz zajedničke poljoprivredne politike ulaskom Hrvatske u EU mogli ostvariti. To se u prvom redu odnosi na reformu podsticaja. Hrvatska je imala preko 200 vrsta podsticaja po različitim kulturama, odnosno kilogramima, grlima i ostalo. U periodu od 2008. godine do danas, napravili smo prilagođavanje, tako da se podsticaji u Hrvatskoj sada isplaćuju po gospodarstvu nezavisno, osim u par sektora,  od toga šta se proizvodi. I u tom delu su bile najveće reforme. Ostala situacija po pitanju broja gospodarstva, tu je došlo do smanjenja, posebno u nekim stočarskim sektorima. Ono što će obeležiti ovu godinu u Hrvatskoj, to su promene u trgovini, koje nas očekuju zbog ulaska u EU. I kod nas, kao i kod vas, prema EU iz koje uvozimo 70% proizvoda, mi još uvek primenjujemo relativno visoku zaštitu za svoje proizvode. Od 1. jula postajemo deo jedinstvenog tržišta i primenjivaćemo propise koji važe u svim zemljama EU.
*S obzirom da je Hrvatska ove godine  zemlja partner Sajma turizma u Novom Sadu, da li očekujete veći broj naših turista na Jadranu?
-Za nas je velika stvar što smo zemlja partner u vreme obeležavanja tako velikih i značajnih jubileja Novosadskog sajma. S druge strane, ovo je godina u kojoj će Hrvatska obeležiti  ulazak u EU, pa ćemo u kontekstu novih uslova, novih prilika i sigurno povećati saradnje na svim poljima, što je interes i jedne i druge strane.
*Da li će biti i nekih turističkih sadržaja i najavljenih aranžmana za letovanje u Hrvatskoj na predstojećem Poljoprivrednom sajmu?
-Sigurno će biti, ali ono što je uvek vezano i za prehrambeno-vinarske-poljoprivredne sajmove, ne samo kod nas, već i u svetu, potrošači i građani, kada obilaze takve štandove vole dobiti informaciju bez obzira da li se radi o specijaliziranom ili nespecijaliziranom sajmu, informacije i o turističkoj ponudi. Mi smo turistička zemlja, nama je procenat od 20% udeo turizma u bruto društvenom proizvodu.
*Fudbalska utakmica Hrvatska –Srbija je pokazala da tenziju splašnjavaju, a ovo će biti prilika da se još više približimo i da se normalizuju odnosi. Koliko su u tom pomogli brojni zajednički projekti pregoranične saradnje Hrvatske i Srbije?  
-Mi u svakom slučaju našu saradnju želimo da unapedimo sa Srbijom, ali i sa regionom. Kao zemlja, članica EU, Hrvatska će poslovati u izmenjenim uslovima, uz mogućnost finansiranja iz evropskih fondova, gde možemo biti nosioci raznih projekata, što do sada nismo bili u mogućnosti. Naravno i zbog ulaganja našeg gospodarstva, ne samo u Srbiju, već uopšte u regiju, naše godpsodarstvo će tu biti vodeći ulagač. Nama će biti interes i biće nam drago da pomognemo i vama u prilagođavanju, da svi zajedno sredstva, koja nam EU pruža, iskoristimo upravo za jačanje svoje konkurentnosti na svetskom tržištu – zaključila je Božica Marković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com