Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Wellness&spa turizam - modni hit ili biološka potreba očuvanja zdravlja

Wellness&spa turizam - modni hit ili biološka potreba očuvanja zdravlja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Viminacijum i Grad Požarevac su 19. oktobra bili domaćini VIII CEI regionalnog foruma wellness&spa industrije koji je okupio brojne predavače i eksperte iz zemlje, regiona i Evrope. Organizator skupa, Klaster zdravstvenog&spa turizma Srbije, na čelu sa predsednicom, gospođom Natašom Ranitović, odabrali su s razlogom za mesto dešavanja - Viminacijum, najočuvanije rimske terme u Srbiji i na Balkanu.

Gospođa Ranitović se, na prijemu u Gradskoj kući u Požarevcu, tim povodom zahvalila na podršci, i istakla da se Konferencija može smatrati uspelom samim što je održana u jednom takvom prostoru. S druge strane, izrazila je zadovoljstvo što je pružena i iskorišćena prilika za promociju Viminacijuma i Požarevca sa njegovim brojnim atrakcijama. Forum regionalne wellness&spa industrije imao je za cilj predstavljanje održivog razvoja zdravstvenog i wellness&spa turizma u Srbiji i zemljama zapadnog Balkana koje pretenduju da budu lideri tog vida turizma u regionu. Tema ovogodišnjeg skupa bila je povezivanje rimske spa kulture i tradicije duge 2.000 godina sa savremenim spa konceptom, autentičnim proizvodom koji može da postane brend i privuče domaće, posebno strane goste. Ovaj jednodnevani Forum okupio je najznačajnije stručnjake, izuzetne predavače iz oblasti wellness&spa turizma iz Evrope i Srbije. Jedan od učesnika bio je gospodin Joachim Lieber, dugogodišnji predsednik krovne organizacije wellness&spa industrije - ESPA, kojoj pripada 21 zemlja EU, sada na poziciju počasnog generalnog sekretara, inicijator projekta „Rimske banje Evrope“ koji je na Forumu predstavio primere dobre prakse, kada je reč o razvoju ovog projekta na evropskom kontinentu. Gospođa Ranitović je podsetila da je Klaster zdravstvenog&spa turizma Srbije partner na projektu „Rimske termalne banje Evrope“, čime je otvoren put srpskim banjama za ovaj projekat. Po njenim rečima, zadatak Klastera je pravovremena informisanost naših banja o projektu i pružanje pomoći da postanu deo ovog projekta, koji će omogućiti da dođu do marketinških alata i prilagođavanja paketa usluga, odnosno spa ponude na efikasan način. Učesnik konferencije bio je i gospodin Tobias Bielenstein, generalni direktor projekta „Rimske termalne banje Evrope“, šef marketinga EvroSpa med&wellness GmbH, Nemačka koji je govorio na temu: „Izazovi i strateški odgovori u međunarodnom wellness marketingu“, odnosno o kvalitetu, reputaciji zemlje u kojoj je banja situirana, od doživljaja potencijalnog korisnika do njenog umrežavanja u sistem banja sa sličnom ponudom, kao i primeni novih tehnologija i dr.
Gospodin Massimo Giovanetti, turistički savetnik, Spa&Thermal ekspert je govorio o nominaciji gradova sa rimskom&spa tradicijom za UNESCO-vu listu evropskih spa gradova, što je još jedan način da se banje u Evropi brendiraju na pravi način i da budu prepoznatljive i sa jedinstvenom ponudu koja privlači veći broj domaćih i stranih gostiju. Gospodin Michael Wallace, brend menager i direktor Danubius Helath Spas grupacije, sa hotelima u sedam zemalja centralne Evrope, generalni sekretar Internacional Medical Wellness Association i član Global Thermal Think Tank svoje predavanje usmerio je na pitanja: Kako izgraditi i brendirati reputaciju? Kako biti jedinstvena, autentična wellness&spa destinacija?
Gospođa Ranitović se ovom prilikom zahvalila i svim ostalim gostima iz Hrvatske, Slovenije, Makednija, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i predavačima iz Srbije, učesnicima Foruma, koji su ovim skupom postavili standard za slična dešavanja i edukacije. - Ovo je bilo mesto na kojem su se prenosila znanja i razmenjivala iskustva. Mi smo imali priliku da učimo od lidera i nadam se da će profesionalci u Srbiji i u zemljama zapadnog Balkana, koji žele da budu jednog dana lideri, odmah krenuti u akciju i to postati u skoroj budućnosti, jer mi svi to možemo - istakla je gospođa Nataša Ranitović naglašvajući da je osnov svega saradnja, a da su upravo ovakvi susreti potencijalna mesta za prvi korak uspostavljanja poslovnog odnosa.
VIII CEI regionalnog foruma wellness&spa industrije podržan je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Regionalne agencija za razvoj Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com