Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Veliko interesovanje za ponudu TO Raške na Sajmu turizma u Beogradu

Veliko interesovanje za ponudu TO Raške na Sajmu turizma u Beogradu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistička organizacija Raška je sa svojim saradnicima tokom trajanja 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu (20 - 23. februara) predstavila celokupnu turističku ponudu Opštine Raška.

Po rečima direktora TO, gospodina Radenka Cvetića, osim dominantne turističke atrakcije Kopaonika, u vreme zimske sezone, kojeg je lako promovisati s obzirom na sve ono što ova destinacija nudi, i onoga što je urađeno i od strane turističke organizacije, na objedinjavanju turističkih proizvoda, Skijališta Srbije, na osposobljavanju novih staza i objekata na terenu, hotelijera i restauratera kada su smeštajni kapaciteti, odnosno gastonomska ponuda u pitanju, čime je, unazad četiri - pet godine, podignut nivo kompletne turističke ponude za dve zvezdice.
            Jedna od prednosti Kopaonika, po čemu je jedinstven u užem delu Evrope je da iz hotela turisti imaju mogućnost da izađu na stazu i sa staze da se vratitie u skijašnicu.
            Gospodin Cvetić dodaje da je Kopaonik neopravdano etiketiran kao „skupa“ destinacija. Međutim, ako se turista odluči za tzv. smeštaj u Vikend naselju Treska, svaki ozbiljniji hotelijer danas ima obezbeđen sopstveni prevoz, pored redovnog prevoza na nivou Vikend naselje. U Vikend, odnosno apartmansko-hotelskom kompleksu na 4-5 km od Ravnog Kopaonika, turisti nisu uopšte sputani, a od žičara i staza Sunčana dolina deli ih samo 2.5km.
Za ovu zimsku sezonu na Kopaoniku je podignuta garaža sa 330 mesta, čime je decenijski problem parkiranja za goste rešen. Otvaranjem mogućnosti bezbednog 24/7 čuvanog parkinga još jedna je pogodnost koju su gosti zdušno pozdravili. Sve je to pojednostavilo odlazak do staza i smanjilo gužve.
            Godinama unazad intenzivno je rađeno i na razvoju letnje turističke ponude na Kopaoniku, koji je postao jedna uređena destinacija gde svako može da nađe sijaset odgovarajućih aktivnosti i u letnjem periodu. Istina je da je letnja sezona delimično bila zanemarena usled navika turista, koji su leta rezervisali za morske, a zimi za planinske destinacije. Za razliku od pre trideset i više godina, danas turisti drugačije razmišljaju, a turistički radnici se prestrojavaju. Tako su TO Raška, hotelijeri, restaurateri i drugi subjekti vezani za turističku privredu osmislili ozbiljnu ponudu sposobnu da prvuče zavidan broj turista tokom onih meseci koje daju mogućnost uživanja u prirodnim lepotama na Kopaoniku i NP „Kopaonik“ sa predivnim zaštićenim područjima i zaštićenim vrstama, brojnim dodatnim sadržajima, u koje su uložili i Skijališta Srbije i hotelijeri.
            - Ono što TO forsira poslednjih godina i što daje efekte, su kopaoničke manifestacije, „Dani borovnice“ krajem jula i „Dani vrganja“ početkom septembra, sa bogatom ponudom domaćih proizvoda iz Podkopaoničkog kraja. Iako sa tradicijom dužom od 10 godina, poslednje tri godine ove manifestaciju dobile su potporu Ministarstva turizma, i sa većim sredstvima dobile mogućnost organizacije bogatijeg zabavnog programa za decu i odrasle, s obzirom da su gosti u letnje dane uglavnom porodice sa decom. Tu su i sadržaji u podnožju Kopaonika: Jošanička Banja, grad Raška, kulturno-istorijsko nasleđe iz XI, XII i XIII veka, dostupno turistima zahvaljujući organizvanom prevozu, turističkim turama za koje se opredeljuje sve više turista, i koje poslednjih godina daju izuzetne efekte. Ali, i oni koji se opredele da svih sedam dana svog boravka provedu na turističkom Kopaoniku, mogu to učiniti uz šetnje kroz prirodu, turističke ture u pratnji vodiča iz NP „Kopaonik“, ture koje organizuju hotelijeri, ili uz prebogatu gastronomsku ponudu - kaže direktor.
            Goste Kopaonika čine 80% domaćih, i 20% stranih turista, uglavnom iz zemalja okruženja. Najbrojniji su turisti iz Rumunije i Mađarske, čak i Bugarske, zemlje sa sjajnim zimskim centrima. Tu su i Slovenci i sve više hrvatskih turista, kojima Kopaonik pruža ozbiljne mogućnosti, a u poslednje vreme, zahvaljujući izgrađenoj putnoj infrastrukturi i aerodromu Lađevci, ovaj planinski centar čini dostupnom i ozbiljnim turističkom destinacijom.
            Važno je naglasiti da svaki kopaonički hotel ima savremen wellness&spa centar, a Jošanička Banja, svojevrsan biser turističke ponude, i bazene i kupatilo sa termomineralnom vodom (78°C) koja se za potrebe gostiju hladi.
            - Važno je istaći ideju TO i opštine Raška, da ponudu Jošaničke Banje proširimo na 365 dana u godini, u čemu smo i uspeli. Osim zdravstvenog, zagovarali smo i rekreativni turizam i mogućnost da se gosti Kopaonika do 17:00 časova, dok rade žice, skijaju, a posle siđu do Jašaničke Banje i uživaju u blagodetima prirodne termomineralne vode. Predstoji nam rad na realizaciji davno prepoznate potrebe turističkih radnika Raške i Republike Srbije, za čega je izrađen projekat izgradnje gondole Kopaonik - Jošanička Banja, ili „župčaste železnice“, nešto što bi trebalo da bude atrakcija, da turista i sam put do odredišta od 15 - 20 minuta provede uživajući u nepreglednoj lepoti kopaoničkih šuma. Kada je u pitanju turistička ponuda Raške i regije imamo šta da ponudimo, samo treba raditi na njenoj promociju, usavršavanju i podizanju nivoa usluge i u smeštajnim kapacitetima i pratećim sadržajima - istakao je gospodin Radenko Cvetić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com