Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Energično brendiranje turističke destinacije Vojvodine i Srbije daje rezultate

Energično brendiranje turističke destinacije Vojvodine i Srbije daje rezultate

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Projekat „IDENTIS”  (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa River Region) u okviru Interreg - IPA CBC Mađarska - Srbija (www.identison.com),  koji obuhvata seoski (ruralni), wellness&spa turizam, aktivni i eko turizam, te kulturni turizam i istorijsko nasleđe kao inovativna osnova za unapređenje turističke ponude Potisja u Čongrad županiji i Vojvodini bila je osnovna tema ovogodišnjeg nastupa Turističke organizacije Vojvodine, kao vodećeg partnera projekta, na 43. Sajmu turizma održanog poslednjeg vikenda februara u Budimpešti.

            U okviru projekta predstavljeni su specijalni rezervati prirode i zaštićena prirodna dobra, veliki broj atraktivnih kulturnih dobara, kao što je impozantna srenjovekovna građevina Arača između Novog Bečeja i Novog Miloševa, dvorci i druge zanimljivosti. Jedinstvena turistička ponuda ovog regiona trebala bi da dovede do povećanje broja posetilaca kulturnog nasleđa i prirodnih atrakcija u Potisju, kao i uspostavljanje saradnje između turističkih organizacija, operatora, kompanija i stanovništva dve susedne države.
            Po tradiciji Vojvodina je, uz Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i PKV, jedan od organizatora nastupa na Sajmu turizma u Budimpešti, predstavila turističku ponudu ove regije objedinjenom ponudom opština koje gravitiraju ka Mađarskoj, u kojoj živi najveći broj žitelja ove nacionalne manjine. Među više od trideset izlagača našle su se TO Sombora, Temerina, Sente, Kanjiže, Subotice i Novog Bečeja, proizvođači hrane, vina i vojvođanskih delicija.
            Prema rečima dr Nataše Pavlović, direktorice Turističke organizacije Vojvodine, uspešnost učešća na ovom sajmu meri se brojem dolazaka mađarskih turista u Vojvodinu i Srbiju, koji iz godine u godinu beleži rast i, ako sumiramo rezultate od prošle godine, broj mađarskih turista bio je na trećem mestu, posle nemačkih i turista iz Hrvatske.
            - Za ovakve rezultate sigurno je zaslužan i veliki broj promocija TOV u regionu. Broj mađarskih turista u 2019. u odnosu na 2018. porastao je za 5,2%, a ukupan broj turista iz Mađarske u Vojvodini bio je oko 40.000 turista. Od izuzetne važnosti je da kada turista dođe u severnu srpsku pokrajinu da se usmeri i u druge krajeve naše lepe zemlje. Zbog toga je sa nama Privredna komora Srbije sa brojnim srpskim banjama i predstavnicima turističke privrede, i nema sumnje da će saradnja kao i prethodnih godina sa Republikom Mađarskom kada su turisti u pitnju, imati pozitivan efekat - rekla je direktorica.
            Ona je tom prilikom naznačila i selo Skorenovac, klaster „Deliblatska peščara“ koji beleže treći nastup na ovom sajmu sa programima koji privlače sve veći broj turista iz Mađarske.
            Turistička organiazcija Vojvodine za ovu priliku je pripremila i bogat propagandni materijal na engleskom, mađarskom i srpskom jeziku, koji će dalje biti plasirani svima onima koji su od značajna za prodaju aranžmana.
            Drugu godinu za redom, TOV je bio organizator VOJVOĐANSKE VEČERI u velelepnom zdanju Ambasade Republike Srbije na Trgu heroja, na kojoj je bila prezentovana gastronomska ponuda domaćih vojvođanskih specijaliteta (Ljubica Erkić - Pastai testenine), domaće srpske rakije (Benišek - Veselinović iz Sremskih Karlovaca, Destilerija „Kalpak“ Vrbas) i autohtonim vinima sa Fruške gore (Vinarija „Deurić“ Mala Remeta). U ulozi domaćina, ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj.E. gospodin Ivan Todorov, na prijem je pozvao brojne zvanice predstavnike privrednih komora Mađarske, predstavnike drugih ambasada sa sedištem u Budimpešti, preduzetnike iz Mađarske važne za unapređenje turističke privrede.
            Tom prilikom bio je prikazan novi šestominutni promotivni film „Vojvodina Lifestyle“ TO Vojvodine, a za muzički deo pobrinuo se tamburaški orkestar iz Novog Sada „Od Baha do sevdaha”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com