Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Bečej most turističke i privredne saradnje Vojvodine i Mađarske

Novi Bečej most turističke i privredne saradnje Vojvodine i Mađarske

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Sredinom novembra prošle godine, u nekadašnjoj zgradi vranjevačke opštine u Novom Bečeju svečano je otvorena prva Informativna kancelarija Privredne komore Budimpešte u Vojvodini. Reč je o produbljivanju saradnje vezane, pre svega, za razvoj infrastrukture, turizma, sporta i kulture. Primarna uloga Kancelarije je da poveže privrednike i lokalne samouprave, ne samo iz Novog Bečeja, već iz cele Vojvodine sa Privrednom komorom Budimpešte i Vladom Republike Mađarske u cilju intenziviranja prekogranične saradnje i skraćenja puta ka fondovima Evropske unije, te pružanja podrške i pomoći prilikom odabira poslovnih partnera i investicija iz Srbije i Mađarske.

            Po rečima predsednika opštine Novi Bečej, gospodina Saše Maksimovića, da na osnovu privrednih, turističkih, organizacionih kapaciteta Novog Bečeja, a na osnovu dosadašnje saradnje, sagledavajući današnji razvoj kroz prizmu istorijskih događanja, izbor ove banatske varoši za središte Kancelarije, nije slučajan.
            Zato je prisustvo gospodina Saše Maksimovića na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti, krajem februara, gde je u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Privredne komore Vojvodine (PKV) i Turističke organizacije Vojvodine prezentovana turistička ponuda Novog Bečeja, sa više od trideset turističkih destinacija severne srpske pokrajine, bilo očekivano.
            - Novi Bečej koristi svaku priliku da prezentuje svoje potencijale koje su, nažalost u prethodnom peridu zapostavljeni. Redovni smo učesnici Sajma turizma u Beogradu, Sajma turizma u Sofiji i Budimpešti, trudeći se da predstavimo sve ono što Novi Bečej ima nudi. Novi Bečej je grad manifestacija, ali daleko da je samo to. Manje je poznato da su na svega 15 km od centra Novog Bečeja nalazi arheološki lokalitet „Borđoš" sa tragovima naselja iz vinčanskog kasno neolitskog perioda, starog 7.000 godina, kao i nalazište „Matejski brod“ čiji ostaci svedoče o prisustvu ljudskog naselja od mlađeg kamenog doba (2500. godine pre nove ere), preko kasno bronzanog doba (1500 - 1000. godina pre nove ere) do srednjeg veka.        Poslednjih godina monumentalna građevina Arača, na potezu „Sedmiter“, podignuta početkom XIII veka na temeljima crkve iz XI veka, baštini zajedničku priču iz istorije ugarskog i srpkog stanovništva. Konzervatorske i arheološke radove na lokalitetu Arača u novije vreme povereni su Muzeju Vojvodine i Pokrajinskom zavodu za zaštištu spomenika kulture u okviru prekogranične saradnje Mađarska - Srbija. Od pre tri godine Turistička organizacija opštine Novi Bečej, organizuje manifestaciju „Srenjovekovni piknik na Arači“ u saradnji sa Janošem Verom, vodećim članom Gastronomskog udruženja za očuvanje tradicije „Vitezovi slobodne vatre“ iz Mađarske, kao i Udruženjem građana „Arač 95“, u takmičenju u tradicionalnom kuvanju i prikazu viteških borbi.
            U Novom Miloševu se nalazi jednistveni Muzej traktora „Žeravica“, a posebna atrakcija, za koju je pripremljena projektna dokumentacija i rekonstrukcija treba da počne, je Žitni magacin nedaleko od strogog centra Novog Bečeja, podignut između 1778. i 1780., najstariji objekat tehničke kulture u Vojvodine. Bio je jedan od najvećih te vrste, s obzrom da je iz novobečejske, najprometnije luke za distribuciju žita u Monarhiji, za Beč i dalje baržama prevoženo žito od početka XVIII do kraja XIX veka - istakao je predsednik.
            Po njegovim rečima, Novi Bečej ima tu sreću da je zadržao multietničnost i multikulturanost, i da je mnogo toga zajedničkog u različitom periodu srpske i mađarske egzistencije na ovom prostoru. Zato su mađarski turisti česti gosti manifestacija, posebno one najveće, Velikogospojinske, a domaćini svake godine organizuju nastup neke od grupa iz ove susedne zemlje.
            Predsednik dodaje da još ni izbliza nije zadovoljan dolaskom kako mađarskih turista, tako i privrednika iz ove zemlje, i da su Novi Bečej, Vojvodina i Srbija još uvek za naše severne susede „neistražena teritorija“, kao i da su nastojanja lokalne samouprave i Turističke organizacije opštine Novi Bečej, da se ovakva situacija što skorije promeni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com