Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Otvoren Sajam obrazovanja Putokazi

Otvoren Sajam obrazovanja Putokazi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević prisustvovali su u sredu, 04. marta svečanom otvaranju 15. Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi”.

            - Sajam obrazovanja je veoma uspešan ove godine. Žamor dece koji odjekuje kroz halu dokazuje nam koliko je ova manifestacija posećena. Naš sekretarijat, već četvrtu godinu zaredom, putem konkursa finansira prevoz srednjoškolaca s teritorije AP Vojvodine na sajam, kako bi sva deca imala mogućnost da se upoznaju s njegovim programom. Ove godine dodeljeno je tri miliona dinara za 73 škole. To je izuzetna prilika ne samo za naše učenike već i za njihove roditelje i nastavnike da se upoznaju sa šarolikom ponudom našeg obrazovnog sistema - izjavio je NJilaš na otvaranju.
            Sajam obrazovanja i ove godine se održava u okviru Sajma knjiga i međunarodne izložbe umetnosti „Art ekspo”, gde se, između ostalog, posetiocima pruža prilika da se upoznaju s više od 500 obrazovnih profila za srednjoškolce i studente.
            - Još jedan sajam obrazovanja svedoči o tome da sledeći putokaze idemo u dobrom smeru. Ovogodišnji „Putokazi“ potvrđuju dobar rad naših fakulteta. Zaustavljen je pad broja upisanih studenata i pored negativnog demografskog trenda, te beležimo rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu - istakao je Zoran Milošević.
            Ukazujući na značaj primenjenih istraživanja, koja povezuju nauku i privredu, sekretar Milošević pohvalio je mlade robotičare s Fakulteta tehničkih nauka, dr Ivanu Mitrović s Tehnološkog fakulteta i juniorski tim Prirodno-matematičkog fakulteta, koji je osvojio bronzanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu.
            Svečanom otvaranju Sajma obrazovanja prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete i naučno-tehnološkog razvoja.
            - Ova manifestacija od izuzetnog je značaja ne samo za Pokrajinu, već i za celu Srbiju. Imamo priliku da se upoznamo s radom raznih ustanova, koje su povećale svoju vidljivost putem ovakvih događaja. Ministarstvo u narednom periodu radi na razvoju strategije obrazovanja i ovo su aktivnosti koje će doprineti njenoj uspešnoj realizaciji - zaključio je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić.
            Ove godine čast da otvore sajam imali su Dušan Grujić, Vladimir Jež i Tatjana Bodvai - članovi juniorskog tima studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, koji su na Kulinarskoj olimpijadi IKA 2020, u Štutgartu u Nemačkoj, osvojili bronzu, Tadija Šebez i Vukašin Đurović, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja u oblastima nauke, informatike i matematike.
            Sajam obrazovanja otvoren je do 5. marta, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Tekst i foto: PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com