Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Viđeni za Ivanjicu! - po jedanaesti put

Viđeni za Ivanjicu! - po jedanaesti put

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Nušićijada - svečanost u znaku humora, kulture, zabave i varoškog duha postala je zaštitni znak Ivanjice, a Ivanjica prepoznatljiva upravo po ovomo jedinstvenom festivalu, jednom od malobrojnih kome je pošlo za rukom da izbegne vašarski karakter, i ove godine je bila glavna tema predstavljanja ove opštine na štandu koje je delilo 12 članica regije Zapadna Srbija, na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

            Zaštitno lice manifestacije, glumac Milan Milosavljević, u fraku s cilindrom i štapom, u ulozi slavnog srpskog komediografa Branislava Nušića, od njenog obnavljanja 2010. godine, veliki broj kostimiranih volontera i menadžer Turističke organizacije Ivanjice, gospodin Miloje Ostojić, godinama unazad uspevaju da privuku pažnju sajamske publike. većinu njih i da dovedu na manifestaciju, koja će se i ove godine, od 21. do 23. avgusta, na nekoliko dana pretvoriti u srpsku varoš s kraja XIX  i prve polovine XX veka.
            - Najavili smo 11 obnovljenu Nušićijadu, začetu 1968. u Ivanjici. Pripremili smo novu brošuru, novi promotivni materijal i Beogradski sajam turizma je idelano mesto za početak naše kampanje. Sa približavanjem datuma održavnja festivala pojačavaćemo intenzitet kampanja, obići nekoliko ključnih gradova u Sremu, Banatu i Bačkoj, Beograd, Niš, i druge veće centre u Srbiji, i na kraju i region, okruženje grada Ivanjice, gde planiramo da dođemo do svakog potencijalnog posetioca i pokušamo ih dovedesti na fesitval – rekao je gospodin Ostojić.
            Domaćini kažu da se ono što je dobro ne menja. Tako će i koncept festivala, osimišljen pre 52 godine, sa tadašnjim pozorištima, izvođačima, muzičarima i uličnim performansima ostati isti, ali sa novim pozorišnim predstavama, novim muzičkim sadržajima, sa dosta smeha, kulture, dobre zabave.
            U vreme festivala, u čijoj orgnizaciji učestvuje čitav grad, Ivanjica postaje velika pozornica. Veliku ulogu u toj i takvoj organizaciji imaju volonteri, njihova mladost i energija, kojih je nekada bilo i do 180, danas oko 100, koji se za ovu feštu regrutuju, pripremaju, edukuju cele godine.
            - Bez njih nisam siguran da bi istrčali trku do kraja, bar ne onako kako smo zamislili na početku - podvlači gospodin Ostojić.
            „Nušićijada“ je festival u kojem su prioriteti kultura i dobra zabava ali, domaćini kroz taj festival „guraju“ i turističke vrednosti grada i kraja, trudeći se da za vreme festivala ostave malo vremena da se obiđu i neke turističke atrakcije. Zato pripreme za ovaj događaj traju 365 dana. Pažljivo se biraju i sadržaji, kao i glavna tema manifestacije. Ove godine tema je 150 godina od prvog telegrafa u Ivanjici, a slogan festivala je „Pozorišta sumnjivih lica – zadnja pošta Ivanjica“.
            – Pred nama je ni malo lak zadatak jer telegrafa više nema, niti telefaksa, njegovog naslednika. U trendu su mejlovi i neki drugi vidovi komunikacije, a mlađim generacijama treba da približimo ovaj uređaj, sistem za prenošenje pisanih poruka na daljinu koji je doneo preporod u komunikaciji. Trudimo se da svake godine obeležimo nešto iz istorije našeg grada. Tema Nušićijade 2012 bio je FK „Javor“ koji je upravo na „Nušićijadi“ slavio stogodišnjicu postojanja; 2013. festival je slavio dva velika ivanjička jubileja: 180 godina od osnivanja varoši i isto toliko od nastanka prve ivanjičke škole; 2014. centralna tema je bila 150 godina od rođenja slavnog pisca Branislava Nušića; 2015. festival je održan pod motom „Smeh kao lek“; 2016. obeležavali smo 110 godina od izgradnje Kamenog mosta, najvećeg jednolučnog mosta na Balkanu, pa je zvanični naziv festivala bio „Premošćavanje’’ itd. Imamo vredne saradnike, koji dosta vremena provode po istorijskim arhivima i uvek nam skrenu pažnju na nešto što ne bi smeli da propustimo, i što bi trebali da promovišemo za vreme festivala. Naravno, uvek su ljudi ti koji daju pečat svakom uspešnom radu – objasnio je gospodin Ostojić.
            U vreme festivala grad od nešto više od 11.000 duša, naraste nekoliko puta. Osim posetilaca iz cele zemlje nisu retki ni ljubitelji kulture, zabave i smeha iz regiona i drugih evropskih zemlja. Dobijanjem prestižnog evropskog priznanja „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) od 2015. pozicioniralo je „Nušićijadu“ na evropsku mapu festivala, rame uz rame sa velikim i važnim evropskim festivalima. Posle dobijanja nagrade zabeleženo je i veliko interesovanje ljubitelja festivala i izvođača iz različitih delova Evrope.
            - Naša ideja je da festival internacionalizujemo, izvezemo van granica regiona, i da nam osim iz BiH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije, sve brojniji gosti dolaze iz Nemačke, Italije, Mađarske i dr. zemalja. Za sve pridošlice Ivanjica ima dovoljno smeštajnih kapaciteta. „Nušićijada“ prodaje kapacitete ne samo u Ivanjici već i u okolini. Oni u samom gradu bukiraju se već početkom godine, ali do kraja avgusta popunjeni su i oni na 50 km od Ivanjice, u Guči, Lučanima, Arilju i Požegi, pa čak i Čačku – dodaje naš sagovornik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com