Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održan tematski skup - Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini

Održan tematski skup - Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            „Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini“, naziv je tematskokg skupa održanog u četvrtak, 05. marta u Privrednoj komori Vojvodine (PKV)  u organizaciji PKV i „Dnevnik-Poljoprivrednika“ AD, a uz podršku Zadružnog saveza Vojvodine i Novosadskog sajma.

            Obraćajući se prisutnima, predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da PKV, kroz rad Udruženja poljoprivrede PKV i Grupacija, i saradnju sa resornim ministarstvima i pokrajinskim institucijama, a kroz organizaciju stručnih skupova, doprinosi unapređenju poslovanja u oblasti poljoprivrede.
            - Dovoljno je istaći da je učešće Vojvodine u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni agrara Srbije godinama unazad preko trećine celokupne razmene, a u 2019. godini iznosilo je 40 odsto. Učešće izvoza agrara Vojvodine u ukupnom izvozu agrara Srbije u 2019. godini iznosilo je 45 odsto, to jest preko 1,4 milijarde evra - rekao je Vučurević i dodao da i republička i pokrajinska vlada čine značajne napore da pomognu poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama da se, kako je rekao, obezbedi bolja konkurentnost naših proizvođača na domaćem, ali i na svetskom tržištu.
            - Već je postala praksa da početkom marta okupimo ovde sve aktere u našem agraru, i sa aspekta finansija i sa aspekta primarne prerađivačke industrije, da iznesemo koje su mogućnosti finansiranja - istakla je dr Gordana Radović, direktor „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD. Novi Sad.
            - Verujem da su mere agrarne politike Pokrajinske vlade izuzetno doprinele ovim rezultatima i upravo to i jeste fokus rada Sekretarijata za poljoprivredu - izjavio je Mladen Petković, pomoćnih pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uz napomenu da je resorni sekretarijat usmeren na mala i srednja poljoprivredna gazdinstva i da sve investicije idu u pravcu intenzivne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačke industrije i standardizacije u poljoprivrednoj proizvodnji.
            O merama poljoprivredne politike govorio je dr Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.
            - Mi smo zadržali nivo podsticaja kada je u pitanju biljna proizvodnja, odnosno onih 5.200 dinara po hektaru u delu stočarske proizvodnje. Očekujemo nastavak rasta tražnje za junećim mesom i iz tog razloga zadržali smo, čak u nekim kategorijama povećali nivo podsticaja za tovno govedarstvo. Nastavljamo dalje sa tim istim merama u delu svinjarske proizvodnje od 15.000 dinara za kvalitetne priplodne krmače i nerastove, 7.000 dinara za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, u ribarstvu i živinarstvu su ostali isti podsticaji, u pčelarstvu sa 720 dinara povećali smo iznos podsticaja po košnici na 800 dinara“, rekao je Katanić. Dodao je da je u organskoj biljne proizvodnji povećan procenat po hektaru za 400, a u delu organske stočarske proizvodnje po grlu svaki korisnik može da ostvari 56.000 dinara po grlu.
            Na stručnom skupu u PKV bilo je prisutno preko 100 predstavnika institucija sa republičkog, pokrajinskog, lokalnog nivoa, kao i poljoprivrednih proizvođača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com