Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Lazar Zdravić: Ulog u budućnost

Lazar Zdravić: Ulog u budućnost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Lazaru Zdraviću, studentu Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, za osvojene zlatne medalje na gastronomskim takmičenjima u Gabrovu (Bugarska), Sarajevu (BiH) i Kragujevcu, uručena je Diploma XV Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu.

            Lazar Zdravić kaže da je rođen pod srećnom zvezdom. Oduvek je voleo kuhinju i dobro se snalazio u njoj. Zato je upisao Ugostiteljsko-turistička školu, smer kulinarski tehničar, u svom mestu, jednom od najvećih i najpoznatijih turističkih centara u Srbiji. Tu je upisao i Fakultet za hotelijestvo i turizam, ali se odlučio da uz studije i radi pa trenutno „peče zanat“ na mestu kuvara u hotelu „Tonanti“*****, jednom od najluksuznijih na ovom prostoru. Kaže da je sticanje novih znanja kroz nastavu i praksu, gde se naučeno usavršava, dobitna kombinacija za sticanje potrebnog iskustva mladom kuvaru sa ambicijom da jednog dana postane Chef.
            Njegova velika ljubav je i karving, drevna veština umetničkog rezbarenja voća i povrća, u koju je, da bi je savladao, uložio mnogo vremena i truda. Koreni rezbarenja su sporni. Po nekim potiče iz antičkog Japana, drugi tvrde da potiče iz Sukothai na Tajlandu od pre 700 godina, a treći da je nastao u Kini, u vreme dinastija Tang (618-906) i Sung (960-1279). Kako god, ova veština, ili umetnost, nastala je kao potreba domaćina da ukrase svoj dom. Danas je karving deo moderne gastronomije u kojoj se akcentat stavlja na izgled jela, za ukrašavanje stolova u raznim svečanim prilikama, kojima daje posebnu atmosferu i dodatnu lepotu.
            Po rečima dvadesetjednogodišnjeg Lazara Zdravića, za bavljenje karvingom neophodno je strpljenje. Ko ga nema ne treba da se upušta u ovaj „posao“, koji može da da zadivljujuće, istina kratkotrajne rezultate, ali samo ako se ovlada ovom veštinom. Što se tiče alata može da se koristi specijalan nož za karving, ali i svaki onaj koji je dugačak, tanak i savitljiv. Naravno da malo kreativnosti nije na odmet. Neke rezbarije su prava složena umetnička dela, dok druge imaju jednostavne, ali lepe oblike. Njegov cilj je da se dalje usavršava u tehnikama rezbarenja i da dobije priliku da to pokaže na nekom od takmičenja.
            Lazaru, kao i drugim učenicima Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji koji se bave karvingom, posebno imponuje rezultat koji je postigao njihov kolega, bivši učenik ove škole, Aleksandar Keljanović, sada student Visoke poslovne škole u Leskovcu, na 25. Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu, koji je kao član tima Junior chef club-a osvojio srebrnu medalju u disciplini rezbarenje uživo, najveći uspeh nekog člana srpskog tima na ovom takmičenju.
            - Imam želju za stalnim usavršavanjem. Zato sam i odlučio da prihvatim mesto kuvara, jer to smatram izvrsnom praksom, sticanjem preko potrebne rutine, ali pre svega spajanja teorije i praktičnog dela. Imam odlične, stručne profesore, isto tako i Chef kuhinje je zahtevna, ali prvoklasna profesionalka, i od svakog od njih mogu mnogo da naučim. Ovaj period smatram intenzivnim ulaganjem u sebe, što je dobro i za profesiju kojom imam nameru da se bavim, i za moje samopouzdanje, preko potrebno u ovom napornom ali lepom poslu - rekao je povodom dobijanje nagrade Lazar Zdravić.
            Ambicija mu je da se po završetku studija zaposli u hotelu visoke kategorije i nastavi da radi u privredi, ali i da prenese, kada za to dođe vreme, svoje znanje na mlađe. Po njegovom mišljenju ništa od toga neće biti problem jer je Vrnjačka Banja poslednjih godina dobila nekoliko reprezentativnih objekata u koje dolaze turisti, uglavnom stranci, koji žele da probaju nešto od karakteristične i prebogate ukusima srpske kuhinje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com