Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO PROBUDI DUNAV - projekat Agencije za upravljanje lukama

PROBUDI DUNAV - projekat Agencije za upravljanje lukama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Uz konkretne turističke proizvode, obezbeđivanje, posebno putne infrastrukture, prvi je preduslov razvoja turizma jedne regije. Upravo se u taj poduhvat 2017. godine upustila Agencija za upravljanje lukama Republike Srbije, i u saradnji sa Razvojnim programom UN (UNDP) pokrenula projekat pod nazivom - „PROBUDI DUNAV“.

            Početna ideja ovog projekta odnosila se na obezbeđivanje razvoja kvalitetnog i sigurnog domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na putničkim pristaništima na Dunavu sa ciljem promocije nautičkog turizma Gornjeg, Srednjeg i Donjeg Podunavlja Srbije, povezujući najznačajnije kulturne, istorijske, arheološke, geografske tačke u jedinstvenu celinu. Radi jačanja potencijala pristaništa, Agencija je blagovremeno uključila relevantne institucije, i otvorila dijalog sa Privrednom komorom Srbije i članicAma Grupacije za nautičku privredu i turizam.
            Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama je objasnila da je u prvoj fazi projekta uključeno šest opština na istoku naše zemlje, a koje se nalaze na obali Dunava: Smederevo, Golubac, Veliko Gradište, Kostolac, Donji Milanovac i Kladovo. U drugu fazu projekta uključeni su lokaliteti na severu naše zemlje. Buduća slika Dunava, kao međunarodnog vodnog puta na celoj dužini toka kroz Republiku Srbiju, imaće deset, za rečni saobraćaj obezbeđenih pristana u deset opština: Apatin, Banoštor (Beočin), Novi Sad, Sremski Karlovci, Zemun, Smederevo, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo.
            - Dok je Apatinsko pristanište stradalo u nepogodama 2018 i trenutno je u rekonstrukciji, pristanište u Novom Sadu funkcioniše već dugi niz godina i drugo je putničko pristanište u Srbiji, posle Beograda. Posle ova ova dva grada, najpromentije je pristanište u Donjem Milanovcu, dok je Golubac, duplirao broj kruzera i turista u drugoj godini od otvaranja. Generalno možemo da zaključimo da se od početka projekta broj kruzera i broj stranih turista na našim pristaništima povećao, i u toku 2019. godine zabeleženo je 1.539 pristajanja 208.644 prelazaka obale  - kaže gospođa Hajduković.
            Uređenje pristana je motiv više i za uređenje infrastrukture i osmišljavanje konkretne turističke ponude, što na obalama najduže reke u Evropskoj uniji i druge najduže reke u Evropi (nakon Volge), koja protiče kroz našu zemlju u dižini od 588 km - od Bezdana do Timoka, potkrepljeno je prebogatim nalazima iz prošlosti. Po ulasku u Srbiju na njegovim obalama nalazi se sedam utvrđenja: Petrovaradinska tvrđava, Kalemegdan, Smederevska tvrđava, Golubac, Tvrđava Ram kod Velikog Gradišta, Golubački grad, Fetislam kod Kladova i Diana podignuta krajem I veka za vladavine cara Trajana, u mestu Karataš, ispod hidroelektrane Đerdap I.
            Po zamislima autora projekta „PROBUDI DUNAV“ odnosi se to i na afirmaciju vinskih Sremskih Karlovaca i Banoštora, te pozicioniranje Fruške gore na mapi evropski značajnih vinskih destinacija; popularizaciju rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma koji se prostore na preko 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije, dovođenje većeg broja turista mogao bi da skrene fokus svetske kulturno-istorijske scene na ovaj jedinstveni lokalitet; Trajanovu tablu (Tabula Traiana), na najnepristupačnijem delu Тrајаnоvоg dunаvskоg putа - Via Traiana, na desetak kilometara uzvоdnо od Tekije; ostatke dve drevne civilizacije, najstarije evropske (možda i svetske) - Lepenskog vira i nešto mlađe raskošne kulture Vinče - kultna mesta ne samo srpske, već i svetske kulturne baštine.
            U skladu sa gore navedenim Ksenija Hajduković dodaje:
            - Na ovaj način smo želeli da turističkoj javnosti skrenemo pažnju na brojne mogućnosti koje pristani (marine) mogu da pruže turistima, kao razvojnu šansu vodnog putničkog saobraćaja u Srbiji. Nautiku i pristaništa povezuemo sa idealnim odmorom, nesvakidašnjom avanturom i hedonizmom. Nautika je za zaljubljeniku u vode i način života, mogućnost da se sa vode uživa u najlepšim pejzažima i raznovrsnim tematskim turama. Ovaj projekat koji možemo nazvati svojevrsnim „Muzejom na Dunavu“, predstavlja jedno krstarenje kroz neverovatan mozaik istorije i prvih civilizacija, jezika i ljudskih ostvarenja i čudesnih dela prirode. Želeli smo da na ovaj način, turističkim organizacijama, agencijama, turističkoj privredi, poručimo  - PROBUDIMO DUNAV, i predstavimo svetu ovu najveličanstveniju evropsku reku na čijim se obalama nalazi klica evropske civilizacije. Ovaj projekat smo promovisali na sajmovima turizma u Beču, Beogradu i Budimpešti. Budući da ovo nije konkretna turistička ponuda, nego stvaranje uslova za pristajanje brodova, kruzera, možemo reći da su posetioci svih ovih sajmova, koji nisu ni bili svesni svega onoga što Dunav nudi, bili izuzetno zainteresovani, što smatramo još jednim korakom u BUĐENJU DUNAVA.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com