Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO PRVI BANATSKI FESTIVAL VINA ODRŽAN U ZRENJANINU

PRVI BANATSKI FESTIVAL VINA ODRŽAN U ZRENJANINU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Prvi „Internacionalni banatski festival vina” održan je u petak, 06. marta, u sportsko-sajamskoj hali „Medison” u Zrenjaninu Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

            Pokrajinski sekretar Vuk Radojević uputio je čestitke Gradu Zrenjaninu i organizatorima na najpre inicijativi, a potom i trudu i radu koji je uložen za organizovanje prvog Internacionalnog banatskog festivala vina.
            - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo od 2017. godine finansijski podržava razvoj vinogradarstva i vinarstva i drago mi je što smo za protekle tri godine pomogli oko 130 vinarija. Ukupna vrednost investicija je oko 210 miliona dinara i to je pravi način i model kako možemo da unapredimo domaću proizvodnju vina. Istovremeno, Pokrajinska vlada je kupila najsavremeniji analizator za vino koji se nalazi na Institutu za voćarstvo i vinogradasrtvo u Sremskim Karlovcima koji je od ogromnog značaja i pomoći domaćim vinarijama kako bi učinili proizvodnju s jedne strane jeftinijom, a sa druge strane kvalitetnijom i na taj način bolje pozicionirali domaća vina na domaćem, ali i međunarodnom tržištu. Verujem da će Zrenjanin biti u narednom periodu prepoznat i po festivalu vina. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i finansijski podržava ovakve i slične manifestacije i uveren sam da je ovo pravi put da se promoviše vrednost koju Vojvodina ima, a to svakako jesu hrana i vino i ovaj festival će tome svakako doprineti - kazao je Radojević.
            Gradonačelnik Janjić rekao je da je Zrenjanin dobio još jednu zanimljivu manifestaciju, koja potvrđuje da su Zrenjaninci kreativni, preduzimljivi i sposobni da, uz pomoć grada i pojedinih javnih ustanova, organizuju manifestacije i festivale koji mogu da privuku veliki broj posetilaca i unaprede turističku ponudu ove sredine. Rekao je da je i vinogradarstvo u ekspanziji u srednjem Banatu i da očekuje da će ova manifestacija naći svoje mesto na turističkoj mapi Zrenjanina.
            - Turizam je neiskorišćeni resurs, ne samo u Zrenjaninu, nego i u celoj Srbiji. Vidimo da je u Srbiji u ekspanziji i mi pokušavamo na različite načine da se izborimo za svoje mesto, pre svega dobrim manifestacijama. Zrenjaninci su ponosni na „Dane piva” i na pola miliona gostiju koji posećuju tu manifestaciju, ali se trudimo i da u drugim periodima, tokom cele godine, organizujemo različita dešavanja i ovo je upravo jedna od manifestacija koja je privukla goste i iz drugih sredina i veoma sam ponosan i na „Klub vina”, i na Turističku organizaciju i na Kulturni centar, na sve one koji su pomogli održavanje ovog prvog festivala vina u Zrenjaninu - poručio je Janjić.
            Dosadašnje takmičenje „Najbolje vino Banata“ preraslo je u „Internacionalni banatski festival vina”, uz učešće oko 40 izlagača iz celog Banata, širom Vojvodine, ali i drugih krajeva naše zemlje, kao i iz rumunskog dela Banata. U takmičarskoj konkurenciji prijavljeno je 77 uzoraka.
            Festivalski deo programa obuhvatao je degustacije i prodajne izložbe vina, mesnih, mlečnih proizvoda i prerađevina od voća, stručna predavanja (ove godine o vinu su govorili profesori i vinski stručnjaci doc. dr Dragoslav Ivanišević, prof. dr Vladimir Puškaš, Ljubica Radan, prof. dr Branislav Vlahović, Anton Puškarić i dr Nataša Pavlović), i kulturno-umetnički program.
            Tokom manifestacije proglašeni su i pobednici i najbolja vina u kategorijama: belo (Beli Burgundac 2019, podrum Mirković), crveno (Merlot 2019, podrum Urban Janoš), roze vino (Lenka 2019, vinarije Vinartos), banatski šiler (Šiler 2019, podrum Urban Janoš) i najbolje vino Banata koje je proizvedeno od različitih sorti grožđa sa ovog područja (.Merlot iz 2018 proizveden u podrumu Dragana Lončarevića iz Pančeva). Manifestacija je jedinstveno upravo po mladom vinu „Banatski šiler“ koje se od 2018. godine ocenjuje na dosadašnjem takmuičenju „Najbolje vino Banata“.

Izvor: www.visitzrenjanin.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com