Mon02062023

Poslednja izmena:11:42:01 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Zrenjanin dobio Banatski internacionalni festival vina

Zrenjanin dobio Banatski internacionalni festival vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         -Ponosni smo i srećni što je Turisitčka organizacija Zrenjanina, uz ogromnu podršku Grada, uspela da organizuje ovakav jedan veliki događaj, iako su članovi Organizacionog odbora uložili puno truda i rada, poslednja dve-tri meseca, rezultati su i te kako vidljivi. Ustanovljenje jednog festivala uvek kreće sa velikom ambicijom i velikim očekivanjima.

Nije uopšte jednostavno okupiti broj vinara i vinogradara što smo uspeli već u prvom izdanju ovog događaja. Na ocenjivanje je bilo 77 takmičara i 180 uzoraka vina, dok je izlagača bilo nešto više od 30 iz cele Srbije. Angažovali smo vrhunske arbitre koji su uložili dosta napora da donesu objektivan sud. Možemo da se pohvalimo da je Zrenjanin dobio jedan festival za koji se nadamo da će da preraste u tradicionalan. Jer, ako je nama, Zrenjanincima pošlo za rukom da razvijemo festival piva sa trajanjem od 35 godina, koji u grad dovede i do pola miliona turista, ne vidim razloga da u ovom nešem regionu poznatom po vinu i kvalitetnom grožđu, nemamo i dostojan festival vina - izjavio je povodom ovog događaja održanog u petak, 06. marta, u sportsko-sajamskoj hali „Medison” u Zrenjaninu.
            Festivalski deo programa obuhvatao je degustacije i prodajne izložbe vina, mesnih, mlečnih proizvoda i prerađevina od voća. U okviru festivala održano je i nekoliko stručnih predavanja. O vinu su govorili profesori i vinski stručnjaci doc. dr Dragoslav Ivanišević, prof. dr Vladimir Puškaš, Ljubica Radan, prof. dr Branislav Vlahović, Anton Puškarić i dr Nataša Pavlović.
         Tokom kulturno-zabavnog programa napravljena je pauza na kojoj su proglašeni pobednici i najbolja vina u kategorijama: belo (Beli Burgundac 2019, podrum Mirković), crveno (Merlot 2019, podrum Urban Janoš), roze vino (Lenka 2019, vinarije Vinartos), banatski šiler (Šiler 2019, podrum Urban Janoš) i najbolje vino Banata koje je proizvedeno od različitih sorti grožđa sa ovog područja (.Merlot iz 2018 proizveden u podrumu Dragana Lončarevića iz Pančeva).
            Zanimljivo je da je ova manifestacija jedna od malobrojnih koja je u kategoriju ocenjicanja kvaliteta uvrstila i „Banatski šiler“, koje se od 2018. godine ocenjuje na dosadašnjem takmičenju „Najbolje vino Banata“.
          Šiler je tamnije roze ili slabije, svetlo crveno vino. Ovaj termin u banatske krajeve doneli su Nemci, i vezano je za kulturu gajenja loze u malim vinogradima i prozvodnju domaćeg vina za sopstvene potrebe „tek toliko, da bude do sledeće berbe tj. prvog otakanja, što govori o specifičnom vinu koje se spravlja po posebnom postupku od različitih sorti grožđa“. Važi pravilo da su za pijacu stone sorte, za gospodu bela i crna vina, a za gazdu Šiler. Literatura ne govori o mešanju sorti grožđa, ali je evidentno da se radi o posebnom stilu vina sa markantnim kiselinama, blagim taninima i voćnim aromama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com