Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Domaći namazi od maline iz porodične radionice Žigon Stari Banovci

Domaći namazi od maline iz porodične radionice Žigon Stari Banovci

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Posni, 100% domaći, bez gustina, želatina i aditiva  Žigon Vilomet namazi od maline, maline sa čokoladom, vanilom i cimetom, originalni i novi proizvodi na našem tržišu dolaze iz porodične proizvodnje Žigon iz Starih Banovaca.

            Ljubica Žigon, rođena Beograđanka, koja je od oca nasledila imanje u selu Visoka najjužnijeg mesta u ariljskoj opštini, donela je odluku da se posveti proizvodnji maline. Hektar malinjaka sorte Vilamet, vodeće sorte malina u SAD i Kanadi, popularne i kod naših uzgajivača, koja pripada grupi ranih sorti sa početkom zrenja u junu, na nadmorskoj visini od 1.100 metara bio je početna osnova na kojoj je želela da izgradi priču.
            Sledilo je osnivanje poljoprivrednog gazdinstva ali već prve godine, fokus na prodaji svežih malina nije doneo željene rezultate. Niska otkupna cena i nesigurno tržište opredelili su Ljubicu Žigon, njenog supruga i troje dece, da razmišljaju o daleko isplativijoj preradi maline. Tim pre što su imali uslove za to. Posle degustacije organizovane u okviru familije i prijatelja i dobijenih pohvala, odlučeno je da porodica osnuje firmu, prvi važan korak za plasman proizvoda na tržište. Firma je registrovana na ime ćerke, Emilije Žigon, pod nazivom: Prerada i konzervisanje voća „Žigon“, Stari Banovci, i to bez ikakve podrške institucija ili države. Već u oktobru sledeće 2018.godine pojavili su se sa gotovim proizvodima na manifestacija, bazarima zdrave hrane.
            Uz gore navedene četiri vrste namaza, koje sadrže veoma male količine šećera, intenizivnih aroma i neodoljivog ukusa, firma „Žigon“ proizvodi i liker od maline, rakiju od jabuke i u planu je početak proizvodnje rakije od maline, čime bi paleta proizvoda bila zaokružena.
            Žigonovi su otišli i dalje i svojim proizvodima podarili odgovarajuću ambalažu, na osnovu posmatranja i promišljanja kretanja na samom tržištu.
            - Znamo da imamo kvalitetan proizvod i da kao takav ne može da ide u „obično“ pakovanje, već da treba i svojim izgledom da sugeriše kvalitet koji poseduje. Zato smo, opet u krugu porodice, uz pomoć prijatelja i dijaznera, osmislili ambalažu po meri proizvoda, kupaca i tržišta. Tek sada smo krenuli ka manjim marketima, uradili par sertifikata koje zahtevaju strana, daleko zahtevnija tržišta i nadamo se da ćemo uskoro i realizovati izvoz pošto ima interesenata - kaže gospođa Žigon.
            Trenutno je fokus porodice, kompletno uključene u ovaj proces, na ukusne i zdrave proizvode proizvedene na tradicionalan način, gde se maline kuvaju u šerpama po starim recepturama. Još u vreme statusa PG uradili su osnovnu standardizaciju kvaliteta, sada su obnovili sertifikate, uradili listu nutrititvnih vrednosti, po zahtevu stranih tržišta. Zatim je došao red na ambalažu koja je proizvodima dala ekskluzivitet, ali uz pristupačne cene.
            Na pitanje da li je teško biti preduzetnik, gospođa Žigon odgovara potvrdno:
            - Jako je teško, ali se nadam da će kvalitet doći do izražaja. Po prvi put smo aplicirali na konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine, što nam je preko potrebno za nabavku mašina, pasterizatora, koji nedostaje da ispunimo HACCP standard. Planiramo da uvedemo i HALAL sertifikat, zbog orijentacije ka izvozu na tržišta arapskih zemalja. Ali zbog ograničenih finansija moramo da budemo strpljivi i idemo korak po korak - objašnjava gospođa Žigon.
            Rad na kvalitetetu proizvoda i ambalaži je primarni cilj, kao i prisustvo na domaćem i ino tržištu. Niko od članova porodice Žigone ne sumnja da će ovakvim načinom rada ispuniti zacrtani plan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com