Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Ines Savuljić : Dela, NE reči

Ines Savuljić : Dela, NE reči

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Ines Savuljić je jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, što potvrđuju i njene ocene (prosečna 9,6), ali i brojna priznanja koja je dobila tokom školovanja.

U završnoj godini Gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu, 2017. godine pobedila je na Takmičenju u besedništvu koje organizuje upravo Privredna akademija u Novom Sadu sa temom „Dela, NE reči“ i time najavila razvojni put vrhunskog intelektualca. U mozaiku njenog interesovanja je i volontiranje, a koliko je ova devojka jaka pokazala je i u vreme vanrednog stanja, kada je sa grupom od pedesetak do osamdesetak mladih (u zavisnosti od obima posla), učestvovala kao dobrovoljac u pripremi i postavljanju bolnice na Novosadskom sajmu. Učestvovala je podjenako u svakom delu posla, kako u postavljanju kreveta, posteljine, održavanju higijene... O ovom životnom iskustvu, sa zadovoljstvom je govorila za naš portal.
            „Humanost, demokratsko društvo i solidarnost su obeležja volontiranja. Svaki čovek bi trebalo bar jednom tokom svog života da volontira, jer ono doprinosi ličnom i profesionalnom razvoju. Treba da shvatimo da volontiranje nije rad bez materijalne naknade, već doprinos zajednici kao i poboljašavanje kvaliteta života građana. Most između humanitarnog i profesionalnog. Volonteri su nakon volontiranja bogatiji za još jedno iskustvo.
            Volontiranje tokom vanrednog stanja je bitno za podizanje socijalne kohezije na viši nivo. U našoj zemlji, omladina je socijalno osvešćena i upravo u ovakvim situacijama nam je
pružena prilika da pokažemo svoju solidarnost, i da kroz volontiranje i humanitarni rad pružimo pomoć i podršku onima kojima je bila najpotrebnija.
            „Samo život proživljen za druge ima nekog smisla”. „Takav duh i svoje srce treba poslušati, a ja sam ga poslušala”. Dok smo opremali privremenu bolnicu na Novosadskom sajmu, naš moto je bio: „Svi za jednog, jedan za sve”.
            Čast je stajati rame uz rame sa Vojskom Srbije i pomoći najugroženijim kategorijama društva. Ponosna sam je smo radili za našu zemlju, naše malo, nekome je značilo mnogo. Zajedno smo vodili ovu bitku. Svi mi u sebi imamo ljubav da pomažemo drugima, a upravo kroz volontiranje to i postigli.
            Podrška volontera je nemerljiva u vanrednom stanju. Vedar duh volontera učinio je da teška vremena budu lakše prevaziđena. S obzirom na još uvek postoji mogućnost da se direktno uključite u inicijativu UNICEF-a za poboljšanje uslova za razvoj adolescenata i mladih - Volonteri na mreži, preporučila bih da se pridružite inicijativi i da još jednom pokažemo koliko je važna uloga volontera u društvu. Kao #VolonterNaMreži postala sam deo inicijative UNICEF-a koja je doprinela da proširim svoje znanje, pomognem najugroženijima i upoznam veliki broj ljudi koji su spremni da pomognu drugima.
            Država, društvo i obrazovno-vaspitne ustanove treba još više da pomažu razvoj volonterskog pokreta u Srbiji. Volontiranje je značajno za razvoj demokratije u jednoj državi, a kod volontera podstiče lični razvoj, solidarnost i humanost - u jednom dahu je ispričala Ines Savuljić.

Fotografije: mojnovisad.com

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com