Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Igor Stamenković: Online nastava omogućila kontinuitet

Dr Igor Stamenković: Online nastava omogućila kontinuitet

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Život je samo prividno stao u vreme vanrednog stanja. Možda su sa najvećim zahtevima i izazovima, pored zdravstvenih radnika, pripadnika MUP-a, vojske, komunalaca, bili izloženi studenti. Posebno oni, čiji studijski programi predviđaju laboratorijske vežbe i terensku praksu, koji su zbog novonastale situacije do daljnjeg bili suspendovani.

            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta, jedan od najcenjenijih fakulteta ne samo Novosadskog univerziteta već i mnogo šire, i ovom prilikom je pokazao spremnost i sposobnost delovanja u vanrednim situacijama. Sa prvim naznakama o proglašenju pandemije, formiran je krizni štab i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica fakuluteta, dala je jasne instrukcije za ponašanje na fakultetu u vanrednom stanju. Blagovremena organizacija života i rada na fakultetu nisu dozvolile da PMF zatekne nespremnim. Veliku ulogu u organizaciji nastave imala je, pre par godina formirana MOODLE platforma od strane informatičara (Departman za matematiku i informatiku PMF-a), koja je u ovoj situaciji doživela punu primenu. Bliže o radu u novim okolnostima za portal TOPSRBIJA govorio je prof. dr Igor Stamenković sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.
            - Kada smo prestali sa redovnom nastavom iskoristili smo MOODLE platformu za postavljanje potrebnog materijala za normalan nastavak nastave. Za kvalitetniju komunikaciju sa studentima profesori su koristili i ZOOM aplikaciju i skype. Predavanja su držana online, a konsultacije sa studentima putem društvenih mreža, omogućujući im povezivanje preko zatvorenih grupa po predmetima. Od ove nedelje krenuli smo sa laboratorijskim vežbama po Departmanima (hemija, biologija, fizika). Od studenata se očekuje da imaju maske, rukavice i dezinfekciono sredstvo, a od profesora da organizuju rad u manjim grupama. Do kraja maja planiramo da održimo kompletnu nastavu i od 01. juna nadoknadimo aprilski ispitni rok, započnemo sa junskim ispitnim rokom i prijemnim ispitom, a terenska nastava koja je trebala da bude održana u maju (za Departman za biologiju i Departman za geografiju), biće održana tokom leta kako bi studenti mogli potpuno spremni da izađu na septembarski i oktobarski rok i da školsku godinu završimo u predviđenom roku, u oktobru.
            - Napuštanje studentskih domova i odlazak studenata kućama, uticao je na sam proces nastave. U kratkim crtama, mislim da je otežavajuća okolnost bila neujednačena brzina interneta kod studenata iz malih, udaljenih mesta i onih koji žive u gradovima; različitost uslova za praćenje online nastave (prostor, buka i sl.); porodični poslovi koji su sačekali neke od studenata, itd. Olakšavajuće je bila mogućnost dogovora oko termina (uglavnom večernjih, koji su studentima više odgovarali), te fleksibilniji pristup studenata nastavi, koji nije bio uslovljen sankcijama. Kada je reč o mojim predmetima online nastava je bila nešto slabije posećena nego u učionici iz gore navedenih razloga, odnosno pretpostavke o nejednakim uslovima. Nastavu su pratili studenti koji i inače redovno dalaze na predavanja.
            - Nama, predavačima trebalo je dve nedelje da se naviknemo na novi oblik nastave, što je podrazumevalo instaliranje softvera i obuku za njihovo korišćenje. Meni se to dopalo jer sam pomerio svoju ličnu granicu i shvatio da je ovo jedan korektan model koji, između ostalog, dozvoljava bolju organizaciju vremena. a koji je na zapadu, posebno u SAD prisutan decenijama. Mislim da je ovo možda opcija o kojoj treba više da razmišljamo, da bude prisutnija na našem fakultetu kao što je uveliko prisutna na univerzitetima širom sveta. Ovaj vid nastave posebno je značajan studentima koji nisu u prilici da dođu na određeno predavanje i mogu naknadno da ga poslušaju. Naravno, ima i onih profesora koji nastavu ex cathedra smatraju jedinim poželjnim oblikom nastave. Po mom mišljenju, to dosta zavisi od nauke koja se izučava, jer, npr. za prirodne nauke upućene na eksperimente i laboratorijske vežbe, ovo nije pravi model, za razliku od nas, koji gravitiramo ka društvenim naukama.        - Svake godine u ovom delu godine intenzivne su aktivnosti fakulteta na promociji studijskih programa, prisustvom na sajmovima, događajima, organizovanjem popularnih vikend priprema srednjoškolaca koji planiraju upis na naš fakultet. Pošto su sve aktivnosti, pa i promotivne, obustavljene, a okupljanja stopirana, napravili smo novu emeil adresu i formirali timove koji će na nedeljnoj bazi svakodnevno, prema utvrđenom rasporedu, odgovarati na postavljena pitanja, postavljati objave na sajtu i društvenimi mrežama, davati instrukcije o potrebnoj literaturi itd. Pretpostavka je da ćemo putem live streaminga organizovati konstultacije krajem maja, početkom juna, ali smo već putem emaila komunicirali sa našim potencijalnim studentima, koji su već prisustvovali vikend pripremama, i odgovarali na njihova pitanja i nedoumice. Primetili smo da vlada veliko interesovanje za naš fakultet, tako da nemamo straha da će ova situacija uticati na odustajanje od studiranja. Samo smo morali da komuniciramo na drugačiji način - izjavio je prof. dr Igor Stamenković.
            U očekivanju novih mera Ministarstva o načinu organizovanja prijemnih ispita, o dozvoljenom broju prisutnih u prostorijama, izvesno je da će ove godine prijemni ispiti trajati duže.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com