Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF PROMIS projekat - DETOX

PMF PROMIS projekat - DETOX

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Fond za nauku Republike Srbije je tokom prošle godine raspisao je javni poziv za finansiranje projekata u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača - PROMIS, namenjen izvrsnim projektima mladih istraživača, u ranoj fazi karijere.

            Cilj ovog programa je uključivanje izvrsnih mladih istraživača u naučnoistraživački rad, jačanje profesionalnih kapaciteta mladih istraživača u ranoj fazi karijere, osposobljavanje mladih doktora nauka za rukovođenje projektima, osposobljavanje mladih istraživača za konkurisanje za druge istraživačke i razvojne projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, posebno u Evropskoj Uniji, kreiranje novih projektnih timova, podrška izvrsnim idejama i podrška naučnoistraživačkom radu koji će pozitivno uticati na društvo i privredu.
            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu je dobio šansu da u okviru ovog poziva istražuje čak 7 tema od ukupno 59, a jedan od projekata je DETOX:
            Ftalati (DEHP) su hemikalije koje se najčešće koriste u proizvodima od plastike - koriste se u proizvodnji kablova, medicinskih sredstava, PVC podnim oblogama, igračkama za decu, odeći, opremi za plažu, priboru za domaćinstvo, kao i opremi za bebe. Ftalati su pronađeni u ljudskoj krvi, majčinom mleku i urinu, što ukazuje da smo u velikoj meri izloženi ovoj hemikaliji.
            Godinama istrazivači u celom svetu ispituju uticaj DEHP na ljudsko zdravlje uključujući i uticaj na funkciju ženskog reproduktivnog sistema. Smanjenje reproduktivne funkcije kod žena je značajan medicinski problem koji negativno utiče na mnoge parove širom sveta. Procenjuje se da je 72,4 miliona žena neplodno. Činioci koji su odgovorni za ovaj nagli pad fertiliteta do sada nisu precizno identifikovani, no, pored pušenja i starosne dobi, sve se više pažnje poklanja takozvanim hemikalijama koje remete rad endokrinih organa- endokrinim ometačima, uključujući i DEHP.
            Rezulati svih ovih istraživanju su doveli do zabrane stavljanja u promet igračaka i predmeta namenjenih za negu dece ako sadrže više od 0,1% određenih ftalata. Međutim i dalje ostaje nejasno da li DEHP dovodi do neplodnosti, koje doze su sigurne, a ostaje nejasan i mehanizam delovanja ovog endokrinog ometača na ćelijskom nivou.
            DETOX projekat koji je finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru PROMIS poziva za izuzetne mlade istraživače će dati odgovore na ova važna pitanja. Cilj DETOX projekta je da pokaže da li izlaganje DEHP-u dovodi do poremećaja u funkciji ženskog reproduktivnog sistema koje bi dovele do povećanja neplodnosti. Takođe, projekat će istraživati i mehanizme putem kojih DEHP ostvaruje svoje efekte na ženski reproduktivni sistem.
            Realizcija ovog projekta će doprineti rešavanju potencijalne veze između izloženosti DEHP-u i smanjenja reproduktivnog potencijala kod žena u reproduktivnom dobu, kao važnog problema za Srbiju, EU i šire.
            Rukovodilac DETOX projekta je dr Kristina Pogrmić-Majkić, sa Departmana za biologiju i ekologiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com