Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF PROMIS projekat - PHANTER

PMF PROMIS projekat - PHANTER

  • PDF

Interakcija faga i antibiotika - karika koja nedostaje za terapeutsku primenu faga

            Otpornost bakterija na konvencionalne antimikrobne agense neprestano raste i predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema današnjice. Virusi bakterija (bakteriofagi, fagi) mogu efikasno da ubijaju bakterijske ćelije i predstavljaju alternativno rešenje, ali prihvatanje primene faga u svrhu terapije nailazi na mnogobrojne probleme.
            Kada su u pitanju bakterijske infekcije, antibiotici su neizostavni deo konvencionalnih terapija i primena faga u svrhu terapije, prema našoj viziji, je moguća samo kroz njihovo kombinovanje sa antibioticima. Zbog toga je cilj projekta PHANTER doprinos borbi protiv multiplo i panrezistentnih bakterija, kroz pretklinička istraživanja kombinovane primene faga i antibiotika u kontroli rasta bakterija.
            Projekat je fokusiran na sinergizam između faga i antibiotika, kako bi se dodatno pojačala antibakterijska aktivnost svakog od agensa, ali i na sprečavanje potencijalnih neželjenih efekata primene ove kombinacije, koji mogu da rezultiraju u širenju gena za virulenciju i antibiotsku rezistenciju.
            Projekat realizuje šestočlani tim sa Departmana za biologiju i ekologiju, pod rukovodstvom dr Petra Kneževića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com