Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA FONDOVI PMF PROMIS PROJEKAT - BIANCO

PMF PROMIS PROJEKAT - BIANCO

  • PDF

Biomarkeri neuroaktivnih supstanci u akvatičnoj sredini: integracija u puteve koji vode negativnim ishodima
            Fond za nauku Republike Srbije je tokom prošle godine raspisao je javni poziv za finansiranje projekata u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača - PROMIS, namenjen izvrsnim projektima mladih istraživača, u ranoj fazi karijere. PMF je, od ukupno 59, dobio 7 projekata.

            Ovom prilikom predstavljamo projekat BIANCO
            Osnovni zadatak projekta je identifikacija molekularnih mehanizama dejstva i biomarkera efekta neuroaktivnih supstanci prisutnih u akvatičnoj sredini na ne-ciljnim vrstama i njihova integracija u postojeće okvire koji opisuju sukcesivne efekte hemikalija na molekularnom nivou, nivou ćelije, organa, organizma i populacije. Na ovaj način projekat će doprineti detaljnijem opisu postojećih i definisanju novih mehanizama štetnog dejstva neuroaktivnih supstanci, koji su u savremenoj nauci poznati kao tzv. putevi koji vode negativnim ishodima (engl. adverse outcome pathways; AOPs).
            Projekat će omogućiti definisanje prioritetnih supstanci koje se naročito izdvajaju po svojim štetnim efektima na ne-ciljne vrste (naročito na čoveka i ribe) i zahtevaju dalja ispitivanja u cilju definisanja njihove toksičnosti. Ovim se potencijalna primena projektnih rezultata ogleda u obezbeđivanju podataka značajnih u zakonodavstvu iz oblasti zaštite životne sredine, pri čemu će se istaći i značaj primene AOP okvira u regulatornoj toksikologiji i ekološkoj proceni rizika.
            Rukovodilac je prof. dr  Sonja Kaišarević sa Departmana za biologiju i ekologiju, a na projektu još učestvuju prof. dr Ivana Teodorović, dr Tanja Tomić, Dina Tenji, sa istog departmana. Projekat traje dve godine, uz budžet od skoro 120.000 eura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com