Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojvodine u dogovoru sa privrednicima pobeđuje krizu

Privredna komora Vojvodine u dogovoru sa privrednicima pobeđuje krizu

  • PDF

            Malo je oblasti delovanja koja su pretrpela zastoj izazvan virusnom krizom kao što je to bio slučaj sa turističkom privredom. Tim povodom je Grupacija za turizam i ugostiteljstvo, u okviru Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine (PKV), u petak, 22. maja 2020. u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije (YUTA), organizovala sastanak sa turističkim agencijama. Ekonomske i socijalne posledice, izazvane krizom, merama koje će doprineti opstanku ove privredne grane, te ulogom komorskog sistema Srbije u njihovom utvrđivanju i formulisanju, bila je ukratko tema ovog skupa.

            Boško Vučurević,  predsednik PKV je tom prilikom istakao, da je PKV u dogovoru sa privrednicima, pokrenula određene aktivnosti i pomoć u nastavku poslovanja u ovom privrednom sektoru.
            - Kriza koja je zahvatila ceo svet odrazila se i na fukcionisanje srpske privrede, ali mogu da kažem da smo bili prilično elastični i vrlo brzo obnovili aktivosti u našoj privredi. PKV je počela sa tim aktivnostima u interesu privrednika, i današnji događaj okupio je turističke radnike, turističke agencije koje su pretrpele najveću štetu. Očekujem da ćemo kroz diskusiju i donesene zaključke formilisati pravce daljih koraka, da ćemo preko Privredne komore Srbije (PKS) i Vlade Reublike Srbije, sublimirati zahteve privrednika i doprineti rešavanju njihovih problema - rekao je između ostalog gospodin Vučurević, i dodao da se otvaranjem granica i puštanjem avio saobraćaja ka evropskim i svetskim destinacijama, otvaraju mogućnosti turističkih radnika da nastave gde su pre dva meseca stali.
            Saopštio je da će PKV već sledeće nedelje učestvovati na online forumu i povezivanju radnika metalske struke iz Ostrave - „čeličnog srca češke države“ i centra metalske industije ove države, i naših „metalaca“ u cilju razmene iskustava kako i na koji način pokrenuti proizvodnju. Razmena iskustava desiće se i na polju turizma, s obzirom na podudarnost kontinentalnog turizma i turističke privrede Moravsko-Šleske oblasti i Vojvodine. Ovim i sličnim aktivnostima predsednik je izjavio da će do kraja juna, počekom jula naša turistička privreda u potpunosti biti pokrenuta.
            PKV već 02. juna biće domaćin regionalne online konferencije na temu „Privreda AP Vojvodine posle korone“. Konferencija će imati dva dela, ambasadorski i komorski, sa prisustvom sedam ambasadora iz zemalja severno-afričkog kontinenta, Srednje Evrope i Balkana. Na komorskom panelu se očekuje učešće PK Temišvara, Arada, Budimpešte, Segedina, Pečuja, Republike Srpske o tome kako nastaviti razmenu informacija, roba, trgovinu i proizvodnju.
            Predsednik je podsetio da je PKV bila u stalnoj komunikaciji sa svojim članovima, privrednicima i u doba vanrednog stanja. Posebno plodnom ističe saradnju sa PKS, gde je PKV bila jedna karika lanca koji je pomogao da se kontakt sa privrednicima tokom krize ne prekine. Delovalo se putem anketa i dobijene informacije prosleđivale su se Vladi, odnosno Ministarstvu finansija i Ministarstvu privrede, koje su kasnije pretočene u uredbe i zakone.   - Sve mere donesene kroz sinergiju komorskog sistema i Vlade, pomogle su da se uvedu određene mere, krediti za poboljšanje platnog prometa, likvidnosti firme, kako bi privreda mogla da profunkcioniše. Kao što vidite nema mnogo nezadovoljnih. Smatram da je komorski sistem u ovoj situaciji dao svoj maksimum i da je bio potpuno na usluzi privrednicima, kako bi ostvarili sva svoja prava - zaključio je predsednik  Boško Vučurević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com