Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Milena Zakarić pojačala tim Vinarije Vinum

Milena Zakarić pojačala tim Vinarije Vinum

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U Ulici Karlovačkog mira 26a, koju, s obzirom na broj registrovanih vinarija, s pravom nazivaju vinskom, u gradiću na obroncima Fruške gore - Sremskim Karlovcima, koji takođe slove za vinogradarski i vinski centar najpoznatije vojvođanske i srpske vinske regije - Fruške gore, nalazi se Vinarija „Vinum“.

Osim po kvalitetnim vinima, ova vinarija poznata je kao originalno i gostima atraktivno i pristupačno mesto, koje od pre šest meseci, s posebnim šarmom dočekuje somelijer, sa zvanjem - menadžera u turizmu, Milena Zakarić. Ona je, uz Jovicu Uroševića, inženjera tehnologije i Milana Radovića, menadžera prodaje, treći član  složnog tima Vinarije „Vinum“ na koje, prof. Milan Ubavić, direktor i vlasnik vinarije, može uvek da se osloni.
            Za vinski svet Milenu Zakarić za sva vremena vezao je vrsni srpski somelijer Vuk Štefanović. Od aprila 2017. postaje somelijer sa diplomom stečenom u Udruženju somelijera Vojvodine, učeći od vrhovnog autoriteta iz ove oblasti, gospodina Igora Lukovaća, pored Miroslava Radojčina i Đurđe Katić iz SERSE, njenog najvećeg uzora. Milena Zakarić, pobednica je trećeg Serbian Sommeliers Competition - Sparkling Wine u kategoriji penušavih vina, održanog 09. novembra prošle godine, u beogradskom hotelu Hyatt Regency, u organizaciji SERSA. Plan joj je da ove godine uđe u finale ovog nacionalnog takmičenja, i stane rame uz rame sa Vukom Vuletićem, najboljim somelijerom Srbije i Balkana.
            - Dopao mi se vinski svet i sve što je potrebno znati, a tiče se vina: senzorika, servis vina, ali i vinske regije, odlike svake vrste... Somelijere smatraju onima koji o vinu znaju sve, a oni znaju da je njihovo znanje ograničeno. Svakog dana naučim nešto novo. Da li je to sorta grožđa, nova vinarija, novine vezane za biodinamiku, odnosno organsku proizvodnju vina, Sep-Pak proizvodnju itd. Za mene, kao štrebera, je to bio izazov, ali ni slutila nisam da ću toliko biti posvećena - iskrena je mlađana, ali puna iskustva, Milena Zakarić.
            Njen dolazak u „Vinum“, takođe mladu i modernu kuću, koja paralelno sa vinskom gradi i turističku delatnost, doprineo je da ova priča postane još toplija, još upečatljivija, a očekivanja gostiju budu u potpunosti ispunjena.
            - Zadužena sam za prijem gostiju u vinariji, osim ponedeljka i utorka, kada to radi ostatak tima. Gosti mogu da dođu bez najave, u toku celog dana, dok turističke agencije uglavnom najave dolazak većeg broja turista. Vinarija može da primi grupe do 40 osoba u tri degustacione sale, za koje, prema dogovoru, organizujemo sledeće degustacije: 1) četiri vrste „Vinum“ vina sa tri vrste sira; 2) pet vrsta „Vinum“ vina sa tri vrste sira, pršutom, kuglofom i premium degustaciju 3) sedam „Vinum“ vina sa pršutom, sirom, kulenom, ajvarom, kuglofom, kiflicama, džemom od luka. Strogo se držimo pravila da naša vina uparujemo sa domaćim, lokalnim specijalitetima - kaže naša sagovornica i dodaje:
            - Naši glavni gosti su Kinezi, ali ima i dosta Beograđana, koji uglavnom dođu na ceo vikend. Ima onih koji o vinu znaju mnogo, ali i onih koji uživaju u samom činu degustacije. Meni su dragi i jedni i drugi. Gostima je zanimljiv obilazak vinskog podruma i upoznavanje sa procesom proizvodnje sve dok ne probaju naša vina.
            Milena Zakarić govori i o kompleksnoj ulozi domaćina ovakvog objekta, koji nije samo predstavnik te kuće, već i srpskih vina. Na tzv. balkanskim rutama, turisti iz dalekih zemalja, u nekoliko dana Srbiju upoznaju kroz arheološki lokalitet, kulturno-istorijsko dobro, park prirode... i jednu vinariju. Na osnovu zbora viđenog i doživljenog formiraju sliku naše zemlje, a kroz posetu vinariji upoznaju se sa vinskom scenom Srbije. To joj posebno imponuje, jer smatra da je Fruška gora jedan je od najvećih potencijala u Srbiji, koji može da da dobra vina. Osim zavidnog broja „ozbiljnih“ vinarija, fruškogorski vinari mogu da se pohvale i velikim vinima.
            - Fruškogorska vina su vina sa najvećim potencijalom i posebnu nadu ulažemo u naš Grašac beli, koji kao sorta sa ovih prostora daje vrhunsko vino, sa dobrim kiselinama, odličnom mineralnošću, i toliko je kompleksno da možemo sa njim i eksperimentisati. U tom smislu, Vinarija „Vinum“ priprema iznenađenje, o čemu ćemo govoriti nekom drugom prilikom. Ponosni smo na sva naša vina jer radimo sa puno ljubavi, elana, uvereni da ćemo takvim pristupom poroditi novu vrednost, što je praksa već nekoliko puta potvrdila. Produkciju od 35.000 litara vina na godišnjem nivou, nećemo širiti. Akcenat nam je na podizanju kvaliteta. Posebno smo ponosni na Grašac beli (2018), koji je na ocenjivanju organizovanom od strane Saveza vinara i vinogradara Srbije, u martu ove godine, osvojilo titulu najboljeg belog vina od autohtone sorte.
            Vrata značajnih priznanja otvorila je Frankovka (2002), na prestižnom nadmetanju „Vinalis“ u Parizu 2004. godine, gde osvaja srebrnu medalju, nastavio Sauvignon blanc (2009), koji je na Svetskom prvenstvu u Parizu 2010., osvoja srebrnu medalju (zlatna je izmakla za jedan poen). Tu se lista ne završava, već počinje sa nagradama na domaćim i međunarodnim vinskim festivalima.
            Trenutno u ponudi vinarija ima 10 etiketa: pored pomenutih tu su još i Chardonnay, Mustra, Rose, Pinot Noir, Bermet, beli Bermet - Bermut, a PINOLE je zavredeo i svoj dan: Dan mladog vina - PINOLEA. Od strane vinske publike to je izuzetno dobro prihvaćena vinska promocija, koju od 2017. godine, trećeg četvrtka u novembru, organizuje „Vinum“.
            -  Dan PINOLEA postaje tradicija, kao povod da sa prijateljima i klijentima nazdravimo novim vinima. PINOLE nije klasično mlado vino koje se mora popiti što pre. Ono je dobro i kada je mlado, ali sa potencijalom da se dalje razvija u boci. Lep uvod u nova vina - objašnjava Milena Zakarić, podsećajući da mlado vino sve više privlači i predstavnike mlađe populacije, ka socijalno poželjnim i pozitivnim navikama - degustaciji vina.
            I da ne zaboravimo. U okviru posete vinariji, organizuju se i turističke ture upoznavanja Sremskih Karlovaca uz obilazak Patrijaršijskog dvora, kuće u koje je, kao đak Karlovačke gimnazije, izvesno vreme stanovao Branko Radičević, Muzeja šibica Jovane Popović Benišek, te Kapele mira, u čijoj se blizini vinarija nalazi, simbola značajnog istorijskog događa koji je okončan januara 1699. godine. Tako gosti koji dođu u Vinariju „Vinum“ imaju privilegiju da upoznaju ne samo vinsko, već i istorijsko i kulturno blago ove živopisne barokne varoši rasute po obroncima Fruške gore.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com