Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF PROMIS PROJEKAT - CLOUDS

PMF PROMIS PROJEKAT - CLOUDS

  • PDF

            Fond za nauku Republike Srbije je tokom prošle godine raspisao je javni poziv za finansiranje projekata u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača – PROMIS, namenjen izvrsnim projektima mladih istraživača, u ranoj fazi karijere. PMF je, od ukupno 59, dobio 7 projekata. Predstavljamo projekat CLOUDS.

            CLOUDS je matematički projekat čiji osnovni zadatak je klasifikacija usmerenih skupova i ultrafiltera. U matematici, njihovo prirodno mesto je na granici topologije i matematičke analize, a rezultati ovog projekta imaće primene u drugim oblastima matematike.
            Usmereni skupovi opisuju sve moguće vidove konvergencije u svim topološkim prostorima, a problem njihove klasifikacije pominje se u literaturi još od tridesetih godina dvadesetog veka. Trenutno imamo zadovoljavajuće razumevanje ovih struktura čija kofinalnost je prvi neprebrojiv kardinal.
            Prvi cilj projekta CLOUDS je da doprinese klasifikaciji usmerenih skupova čija kofinalnost je drugi neprebrojiv kardinal. Grubo govoreći, ultrafilteri su matematičko sredstvo odlučivanja: na primer, suštinski razlog nepostojanja pravednog sistema glasanja (Erouva teorema - Arrow’s theorem) je nepostojanje neglavnog ultrafiltera na konačnom skupu.
            Drugi cilj projekta CLOUDS je da doprinese klasifikaciji ultrafiltera na skupu prirodnih brojeva. Budžet je preko 60.000 eur.      
            Projekat vodi dr Boriša Kuzeljević sa dr Milošem Kurilićem, redovnim profesorom i docentom dr Borisom Šobotom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com