Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE POZVANI STE U OBILAZAK SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE

POZVANI STE U OBILAZAK SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Javno preduzeće „Vojvodinašume“, Petrovaradin, koje gazduje Evropskim amazonom - Specijalnim rezervatom prirode „Gornje Podunavlje“, poziva zainteresovane da posete ovu jedinstvenu destinaciju kroz programe za individualne posete i manje grupe.

            Program „Škola na reci Karapandža” je prostor za učenje u prirodi o rezervatu biosfere - području gde ljudi žive u skladu sa prirodom. To je prilika da upoznate Stazu šuma i životinja, saznate šta je tajni govor drveta i koje listopadne vrste drveća su ovde najzastupljenije. Prilika da šetate kroz šumu i prepoznate tragove životinja, saznate koje od njih su „noćne”, a koje su „dnevne” po načinu kako i kada se hrane
            Aktivnosti pretpostavljaju laganu šetnju obeleženom edukativnom stazom pogodnom za sve starosne grupe i nivoe kondicione pripremljenosti. Nakon toga možete upoznati rezervat sa vodene strane - vožnjom čamcem ili kanuom po Bajskom kanalu ili se voziti biciklima delom šetne staze, kamenim putem.
            Ture počinju oko 10h. Dolaskom u vikend naselje Kenđija kod Bezdana i do Eko-centra „Karapandža“, započinje poseta Specijalnom rezervatu prirode. Domaćini, čuvari zaštićenog područja će posetioce u kratkim crtama, upoznati sa rezervatom, kroz zanimljivosti istorijskog, biološkog i kulturološkog značaja. Samostalni obilazak obeležene šetne staze traje do 2,5 sata, a najam čamca, kanua ili bicikla je na sat ili dan. Termini za posetu su svakog dana od 10 do 18 časova, a cena za samostalni obilazak šetne staze je 250 dinara za odraslu osobu.
            Fakultativno, obilazak šetne staze u pratnji vodiča košta 100 dinara za odraslu osobu + 3.420 dinara za celu grupu (do 20 osoba). Iznajmljivanje čamca na vesla: 288 dinara/1 sat; 2.335 dinara/dan, a kanua i bicikla je na sat ili dan. Cena posete uključuje boravak u zaštićenom području SRP „Gornje Podunavlje“ kao i samostalni obilazak edukativne šetne staze. Cena posete ne uključuje prevoz, lične troškove i ostale nepomenute usluge. Nakon posete Eko-centru ,,Karapandža“. Zainteresovani posetioci svoje aktivnosti potom mogu usmeriti na etnografsko i gastronomsko bogatstvo koje je zadržano u obližnjim naseljima Bezdan i Bački Monoštor.
            Da li ste znali?
            Specifični kompleksi ritskih šuma ispresecani su rukavcima i kanalima, sabarama i vlažnim livadama, a u bogatstvu živog sveta se ističu retke vrste kaošto su orao belorepan i crna roda. U rezervatu su prisutne brojne vrste sisara,ptica, riba, vodozemaca, gmizavaca i beskičmenjaka, od kojih se izdvaja faunaleptira sa preko 60 vrsta dnevnih leptira.Rezervat naseljava najbrojnija populacija evropskog jelena u našoj zemlji.
            Bajski kanal se proteže iz Mađarske pored Bačkog Brega i Koluta sve doBezdana gde se uliva u Veliki Bački kanal. Obale su obrasle šumom, trskom iritskom vegetacijom, dok priobalni deo krase lokvanji koji pružaju skloništebrojnim ribljim vrstama u jednom od najčistijih kanala u Vojvodini.
            Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje” poseduje sertifikat u okviruprojekta „Najboljih 99 u Srbiji” kroz akciju koja ima za cilj unapređenje usluge uturizmu Srbije i promociju najkvalitetnijih turističkih subjekata, a obuhvatila jeocenjivanje i nagrađivanje u više kategorija.
            Kako stići?
            Eko-centar „Karapandža“ - se nalazi pored vikend naselja Kenđija (Bezdan), naobali Bajskog kanala. Do Monoštorskog rita i Eko-centra ,,Karapandža“ senajlakše dolazi preko Sombora i Bezdana, posle koga ima još oko 20 minutavožnje. Eko-centar ,,Karapandža“ koji se nalazi u rezervatu udaljen je 30 km odSombora, 115 km od Novog Sada, 205 km od Beograda i prilaz je mogućdrumskim prevoznim sredstvima.
            Više informacija u turističkoj agenciji „Vojvodinašume-Turist” Preradovideva br. 2, Petrovaradin ili uEko-centru „Karapandža“ na sajtu www.vojvodinasume.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com