Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE UZ POČETAK RADA TURISTIČKOG INFO CENTRA GO SURČIN

UZ POČETAK RADA TURISTIČKOG INFO CENTRA GO SURČIN

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistička organizacija Gradske opštine Surčin (GOS), u ponedeljak 1. juna 2020., na Međunarodni dan reke Save, organizuje svečano otvaranje prvog Turističkog informativnog centra Gradske opštine Surčin.

            Cilj otvaranja Info centra je promocija turističke ponude Surčina, kulturnih vrednosti ovog područja i predstavljanje gastronomskih, rekreativnih i tradicionalnih delatnosti - svega onoga što GOS može da pruži svojim posetiocima i turistima. Kongresna sala recepcije Nautičkog sela ,,Biser" je pretvorena u novi Turistički info centar, i koristiće se  za promociju štampanog materijala, izlaganje suvenira, a od zaposlenih posetioci mogu da dobiju informacije o bogatoj turističkoj ponudi GO Surčina.
            Surčin, jedna od 17 Gradskih opština Grada Beograda, sa nešto više od 40.000 stanovnika u 9 naseljenih mesta, na oko 288 km2, od čega je dve trećine poljoprivredno zemljište, do skoro je bio uglavnom fokusiran na ovu granu privrede. Međutim, vremenom je, iako najmlađa beogradska opštine, sa najmlađim stanovništvom (u proseku 40 godina), postao OPŠTINA BUDUĆNOSTI. Uvideli su to i čelnici opštine, pa se ispočetka stidljivo, a vremenom sve više, pažnja posvećivala turizmu, za šta ovde postoje svi uslovi. Pogotovo sada kada je konačno, nakon formiranja JP za turizam, potom prelaska turizma u sastav Kulturnog centra Surčin, ova opštine konačno nedavno dobila i formirala sopstvenu Turističku organizaciju.
            Udaljen od centra Beograda 20 kilometara, idealan je da bude jedinstvena City Break destinacija, jer je odlično povezana gradskim linijama, pa svaki gost glavnog grada bez mnogo problema i velikih troškova može da dođe u ovu oazu mira na obali Save. Kao retko gde, u Surčin se može doći autoputem (E-70 i E-75), avionom (Aerodrom „Nikola Tesla“) i vodenim putem, jer ima svoju marinu, pa je omogućen pristanak plovila koji krstare Savom u Nautičkom selu „Biser“ u Boljevcima, ali i onima koji dolaze Dunavom do Beograda.
             Okosnica ponude Surčina su prirodne vrednosti. Reka Sava protiče kroz opštinu u dužini od 46 km. Pored Save, raj za pečaroše su rečice Galovica i Jarčina, brojni ribnjaci, zaštićeno prirodno dobro Bojčinska šuma, lovišta Crni lug i Dobanovački zabran. U GOS posebno ističu uspešno realizovano javno-privatno partnerstvo pa je sve više objekata koji služe u svrsi hotelskog smeštaja. Primer je Motel i restoran „Romanija“ u Jakovu, u kome se tradicionalno na Malu gospojinu održava Festival vina i ljubavi koji organizuju članovi Kluba vina Surčin, a šarm daju tamošnji vitezovi Vinsko viteškog reda „Zmaj Ognjeni Vuk“ i njihovi gosti.
            Najprepoznatljivija u nizu manifestacija koje organizuje Kulturni centar Surčina je Bojčinsko kulturno leto u Bojčinskoj šumi (lane je trajalo od juna do kraja avgusta uz 20 raznovrsnih kulturno-umetničkih aktivnosti), jedinstveno i po tome što na ovim prostorima ima niz zanimljivih sadržaja poput smeštaja u brvnarama, šetnje uređenim stazama, jahanja konja u tamošnjem konjičkom klubu „Bojčin“, i perfektne usluge u restoranu „Bojčinska koleba“.
            GO Surčin upravlja prvim u Srbiji osnovanim Nautičkim selom „Biser“ u Boljevcima sa 16 kućica na vodi, opremljenim francuskim i pojedinačnim ležajevima, kupatilima sa tuš-kabinama sa masažerima, prilaznom natkrivenom terasom i gornjom terasom idealnom za sunčanje. Sve kućice su klimatizovane i imaju obezbeđeno grejanje, tako da ih je moguće koristiti u svim godišnjim dobima. „Biser“ poseduje i kongresnu salu prilagođenu za održavanje seminara, konferencija, prezentacija i restoran „Savska terasa“. Od posebnog značaja je pristan sa vezovima u kojoj posetioci mogu ostaviti svoja plovila na čuvanje, čak i tokom cele godine.
            Jedna od osobenosti opštine Surčin je multikulturalnost gde u skladnom suživotu živi većinski srpski narod, ali i zajednica Slovaka, Roma i Hrvata. To se najbolje može videti u Boljevcima, u tamošnjoj Etno kući „Stojkov“, čiji eksponati prikazuju zajednički život Slovaka i Srba sa početka prošlog veka. Slovaci sa ovih prostora su poznati po svojim specijalitetima.
            Manastir Fenek u Jakovu, koji se ubraja u red fruškogorskih manastira, izgrađen sredinom 15 veka kao zadužbina Stefana i Angeline Brankovića, je kulturno istorijsko blago ovih prostora. Samo 400 m od manastira je Zlatni krst, spomenik koji prati istorijska priča. Naime, Zlatni krst je stub od plemenitog kamena sa uklesanim krstom i staroslovenskim natpisom. Podignut je 1747. godine kao međaš manastirske zemlje, a označen je na mnogim kartama već od XVIII veka.
            Nije dovoljno samo jednom doći u posetu opštini Surčin jer zaista nudi pregršt zanimljivosti, rekli bismo za sve i svakoga. Kupališta, ribnjaci, šume, lovišta, karting staza, samo su neki od turističkih potencijala Gradske opštine Surčin, a kako postoji mogućnost za smeštaj u više turističkih objekata, tim pre je ova destinacija zanimljivija. Početak rada Turističke organizacije GO Surčin svakako će tome umnogome doprineti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com