Fri03152024

Poslednja izmena:09:05:52 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Saša Dujin: Trendovi razvoja seoskog turizma u novobečejskoj opštini

Saša Dujin: Trendovi razvoja seoskog turizma u novobečejskoj opštini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Nakon ograničenja izazvanih pandemijom i zastoja u gotovo svim aktivnostima, čime je najviše pogođena turistička privreda, beležimo prva dešavanja upravo na ovom polju. Turistička organizacija opštine Novi Bečej, predvođena direktorom Sašom Dujinom, iskoristila je povoljan trenutak i tokom vikenda okupila manju grupu turističkih radnika i turističkih novinara iz cele Srbije, sa idejom da se sa aspekta teorije i prakse sagledaju trenutno dostupni turistički kapaciteti i ponude, pre svega domaćim gostima, s obzirom da će putovanja u inostranstvo ove godine biti reducirana.

            - Velika je verovatnoća da će se većina onih koji su planirali neko putovanje u toku leta, opredeliti za manja turistička mesta, planine, banje, a zašto ne i Vojvodinu, još uvek nedovoljno poznatu turističku destinaciju. Novi Bečej je spreman za takvu vrstu ponude, samim tim što je u toku „zastoja“ proširio svoje smeštajne kapacitete za 12 jedinica, čime je pređen broj od 200, što daje za pravo nama, turističkim radnicima, da pozovemo i na odgovarajući način ugostimo sve one koji žele da dođu u našu varoš. Iskoristili smo trenutak da naše kolege iz cele Srbije pozovemo i razmenimo iskustva na temu stanja u seoskom turizmu u Srbiji i mogućnostima njegovog razvoja. Kao domaćini, imali smo želju da kolege upoznamo sa našim radom i pokušajima da oživimo seoski turizam na „banatski“ način, lagano i bez žurbe - saopštio je gospodin Dujin tom prilikom.
            U tom cilju grupa je posetila Etno kuću Kristine Link Majer u gradu, koja je ostvarila privatne kotakte sa mađarskim poznanicima i prilagodila svoje domaćinstvo gostima, uglavnom Mađarima, koji žele da se bolje upoznaju sa životom mađarske zajednice na prostoru Vojvodine. Gosti su obišli i Muzej građanske kulture „Glavaševu kuću“, staru zgradu Opštine u Vranjevu (danas delu Novog Bečeja), iz 1824. godine, adaptiranu u Hostel. U Novom Miloševu, nezvaničnoj prestonici štrudle, grupa je obišla Muzej „Žeravica“, najveći takve vrste u regionu, u čijem sklopu se nalazi Muzej traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, aparata i uređaja starih 100 i više godina; Muzej Ranka Žeravice, legende naše košarke i Muzej Duška Popova, koji je Janu Flemingu poslužio kao inspiracija za lik Džejms Bonda.
            - Ovo je samo deo ponude novobečejske opštine, kojom smo ispunili čitav dan, što govori o tome da svi oni koji se odluče za vikend u našoj opštini, imaju priliku da to učine u miru i tišini, ili aktivno u pripremanju zimnice, vožnji ili pecanju na reci Tisi, ribom izuzetno bogatoj mrtvaji - Staroj Tisi, ili kanalu, uživajući posmatrajući prirode, bird watching-u, i sl. U Novom Bečeju se stalno nešto dešava. Velikogospojinski dani su centralna i najveća manifestacija, ali nikako ne i jedina. Po najnovijim pokazateljima TOO Novi Bečej će neke manje manifestacije pomeriti, neke preskočiti, a najveći broj realizovati po predviđenom kalendaru. Manifestacioni turizam jeste nešto čime se mi dičimo ali pored toga, Novi Bečej nudi aktivan odmor, biciklizam, šetnje, kulturni, industrijski turizam, sportsko-rekreativni, nautički..., mnogo kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja, što turiste može da privuče - rekao je direktor Saša Dujin.
            Osim nautičkog turizma, prelepih pejzaža, ada, peščanih plaža, Novi Bečej ima uslove za razvoj eko-turzma u PP „Slano kopovo" i PP „Stara Tisa kod Bisernog ostrva", te sportsko-rekteativnog turizma u dobro opremljenim sportskim objektima. Posetioci Novog Bečeja i njegove okoline mogu da uživaju u obilasku starih zdranja, sakralnih građevina iz XVIII i XIX veka, vrednim kulturno-istorisjkim spomenicima i spomenicima arhitekture, kakve su srpska crkva u Novom Bečeju i Vranjevu, žitni magacin iz 1780. u Novom Bečeju. Spomenik izuzetnog značaja je benediktanska bazilika Arača iz XIII veka, čiji se ostaci nalaze između Novog Bečeja i Novog Miloševa. Tu je i nekoliko dvoraca veleposednika sa kraja XIX veka: Dvorac Sokolac kod Novog Bečeja, Dvorac Gedeona Rohonjcija na Bisernom ostrvu, Lakoša Karačonjija u Novom Miloševu (nekadašnjoj Beodri), te Dvora Bajić i Heterlendi u Bočaru. U Novom Miloševu se nalazi i Zavičajni muzej „Kotarka“. Svi posetioci sigurno će uživati u šetnji Tiskim kejom koji predstavlja jedno od najlepših i najuređenijih rečnih šetališta u Vojvodini. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com