Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Upoznajte turističku ponudu Bele Crkve

Upoznajte turističku ponudu Bele Crkve

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Bela Crkva se nalazi na krajnjem jugoistoku Banata, a kao turistička destinacija poznata je po svojim jezerima. Belocrkvanskih jezera ima sedam od kojih su dva urbanizovana i uređena za turističke svrhe, sa svim letnjim sadržajima.

Tu se nalazi i smeštaj u vilama i apartmanima ušuškanim u zelenilo. Smeštaj možete naći i u domaćoj radinosti, kao i u čak tri kampa, od kojih je jedan na Gradskom jezeru, a dva na Vračevgajskom, koje posebno izdvajamo za ovu sezonu jer će biti komletno uređene čak dve nove plaže sa zanimljivim sadržajima. Na jezerima se možete kupati, jedriti, roniti, voziti pedaline, pecati, uživati u prirodi, a bogat je i noćni program za mlade.
            Za ljubitelje aktivnog odmora Bela Crkva sa okolinom predstavlja pravi mali raj, jer se na malom prostoru nalaze čak tri reke, Karaš sa svojim slapovima i plažom Gat u Jasenovu gde se nalazi i najveći muzej skulptura u drvetu na otvorenom u Srbiji.
            Reka Nera, poslednja neukroćena i jedina planinska reka u Vojvodini, sa svojim brzacima predstavlja pravu oazu u letnjem periodu, i naravno, reka Dunav i Stara Palanka (na 12km) nadaleko poznata po restoranima sa ribljim specijalitetima, kao i redovnom skelskom putničko-teretnom pevozu na relaciji Stara Palanka - Ram. Na ovom mestu se završava i naš najveći hidrosistem kanala D-T-D.
            Pored reka tu su i zaštićena područja SRP „Deliblatska peščara” sa rezervatom „Labudovo okno”,  na obali Dunava koje je jedno od najznačajnih staništa ptica i mrestilište riba u Srbiji, kao i sve popularnijim među planinarima i ljubiteljima pešačenja i prirode, bajkovitim Zagajičkim brdima. Sve ove lokalitete možete obići samostalno ili u pratnji vodiča, kako peške, tako i biciklom. Kroz teritoriju opštine Bela Crkva prolaze čak dve međunarodne biciklističke rute EUROVELO 6 i EUROVELO 13.
            Bela Crkva je i mesto bogate tradicije i kulturno-istorijskog nasleđa. U starom gradskom jezgru nalazi se regionalni Istorijski arhiv, Muzej sa najdužom tradicijom u Vojvodini, zatim Rimokatolička crkva Svete Ane, Ruska crkva, zaostavština Belih Rusa, zatim rumunska, kao i srpska pravoslavna crkva Sv. Petra i Pavla koja je najstarija (1780.). Odmah iznad starog jezgra uzdiže se vidikovac „Tri krsta”, sa jedinstvenim pogledom na Belu Crkvu i okolinu. Tu je i stoletni Gradski park, koji je u letnjem periodu interesantan za odmor kako tokom dana, tako i tokom večernjih sati, u kome se održava bogat kulturno-umetnički i zabavni program.
            Letnja turistička sezona u Beloj Crkvi počinje krajem juna i uvek je zvanično otvara najstarija manifestacija ovog tipa u Srbiji - Belocrkvanski karneval (ove godine zbog situacije - druga polovina avgusta).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com