Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Vreme je za prirodu - slogan je Dana zaštite životne sredine 2020

Vreme je za prirodu - slogan je Dana zaštite životne sredine 2020

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Svetski dan zaštite životne sredine – 05. jun je dan koji se obeležava u celom svetu kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

            Datum 05.jun je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Prisutne delegacije su tada donele zajednički zaključak o potrebi međunarodne saradnje u svrhu zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP – Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovoran odnos prema okruženju.
            Hrana koju jedemo, vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i klima, koja čini našu planetu pogodnom za život, sve dolazi iz prirode. Ipak, u ovim posebnim trenucima priroda nam šalje poruku. Da bismo se brinuli o sebi, moramo se brinuti za prirodu. Vreme je da se probudimo, da primetimo poruku, da dignemo glas. Vreme je da se učini nešto više za prirodu, ljude i planetu.
            Svetski dan zaštite životne sredine 2020. biće fokusiran na očuvanju biodiverziteta i obeležen uz slogan: „Vreme je za prirodu“. Obeležavanje ovog datuma je najavljeno u preko 143 zemlje.
            Zaštita biodiverziteta se najbolje sprovodi očuvanjem prirodnih staništa, kroz zaštićena područja i druge vidove prostorne zaštite. Vojvodina je izrazito agrarno područje, međutim na teritoriji AP Vojvodine imamo 133 zaštićenih područja na površini od preko 140.000 hektara, dok je u postupku zaštita više od 20 područja.
            Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će ovaj datum obeležiti radno. Stučni timovi Zavoda trenutno istražuju nove terene i vrše valorizaciju prirodnih vrednosti sa ciljem izrade studija za njihovu zaštitu. Neki od istraživanih područja su: Bogojevački rit, Slatine uz Moravicu kod Vatina i Margite, Lesne doline na potezu od Dobrice do Alibunara, Dolina Alaš kod Padine, Dunavski ritovi između Plavne i Bačkog Novog Sela, Slatine kod Ruskog Krstura i Selenče i Slatine kod Žablja.

Foto: Vladimir Dobretić, Sara Pavkov

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com