Sat09192020

Poslednja izmena:09:09:10 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Treća, najveća sremska vinska priča u Inđiji 28. juna

Treća, najveća sremska vinska priča u Inđiji 28. juna

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Udruženje ljubitelja vina Inđija u saradnji sa SO Inđija i tamošnjom Turističkom organizacijom, ove godine, a treću za redom, na platou kod Kuće Vojnovića, 28. juna, od 17 do 23 časa, na Vidovdan, organizuje Festival fruškogorskih vina. Ovo je najnoviji dobijeni termin dobijen od Gradske kuće Inđija nakon završetka Vanrednog stanja prouzrokovanog pandemijom virusa Kovid-19. U prvobitnoj varijanti Festival je planiran za subotu, 6. jun, a potom za kraj avgusta. Ovaj najnoviji termin, obradovao je organizatore jer smatraju da kraj avgusta nije pogodan za smotru fruškogorskih vina, pošto u to vreme već uveliko počinje berba nekih sorti.

            Tek, organizatori festivala su veliki do posla odradili po prvobitnoj šemi, kada je na ocenjivanje (1. juna) za najbolja bela, crvena, roze i bermet dospelo 116 uzoraka, što je najviše do sada, iako se po prvi put naplaćivalo uzorkovanje vina (300 dinara po uzorku). Posao je više nego uspešno obavila stručna komisija u sastavu: somelijeri Vuk Vuletić, Ivan Nikolić, Predrag Gavrilović, enolozi Jovica Urošević i Slavko Resman, te novinar Nenad Andrić.
            U kategoriji belih vina zlatne ocene su zaslužila vina Morava Vinarije Majorski iz Stare Pazove (91,7 poena), Souvignon Blanc Vinarije Vojnović iz Begeča (91,0) i Palava Vinarije Komazec iz Inđije (90,7). Sva vina su iz 2019. godine. Poene za srebro imalo je 15, a za bronzu 20 uzoraka.
            U kategoriji crvenih vina dodeljena su dva zlata. Jedno je otišlo na adresu Vinarije AVEN iz Inđije, čije je vino Merlot Caberne Balans iz 2018. godine osvojilo 90,3 poena, a istog sjaja, sa neznatno nižom ocenom (90,0) je Gazdino Crveno Cuve Barik Vinarije Komazec iz 2013. godine. Deset vina imalo je poene za srbro, a 29 za bronzu.
            U kategoriji roze vina dodeljeno je jedno zlato Vinariji Komazec iz Inđije za vino Roze Anđela iz 2019. Dva vina su zaslužila srebro, a 8 bronzu.
            Od sedam uzoraka bermeta, čak šest prvoplasiranih je iz Inđije. Zlato je ovoga puta bilo namenjeno za 3 vinarije - Bermet Vinarije Komazec iz 2018. godine (91,7), Bermet Crni Tango Vinarije Ravnica 2019. (91,3) i Bermet Podrum Kostić iz 2019. (90,3). Zanimljivo je i da su tri srebra bila na samoj granici ka zlatnoj oceni (Vinarija Ravnica, Vinarija Ravnica i Vinarija Komazec) sa 89 i 88 poena. Podrum malih vinara iz Putinaca je za svoj Bermet iz 2018. godine dobio bronzu (81,3) poena. Ukupno 19 uzoraka vina ostalo je bez dovoljno poena za dobijanje gore navedenih priznanja,
            Sudeći prema rezultatima ocenjivanja ovogodišnjih vina, koja će uz brojne druge etikete biti izložena na 3. Festivalu fruškogorskih vina, vinoljupci će imati odličnu priliku da degustiraju i kupe sve kvalitetnija vina sa Fruške gore. Organizatori najavljuju da će biti obezbeđen i prigodan prateći program, a da se još nisu odlučili koja će vinarija „sa strane“ dobiti priliku da bude gost festivala.
            Više je nego izvesno da Inđija krupnim koracima gazi u sam vrh vinskih regija Srbije, jer ovo mesto ima 12 registrovanih i više neregistrovanih vinarija, ali ozbiljnih neregistrovanih proizvođača, poput vinara iz Maradika koji godišnje proizvede i do 15.000 litara vina. Svakako najveća po zasadima vinove loze, pa i produkciji, je Vinarija Sokolov zamak iz Beške sa 70 hektara pod zasadom, a slede sa „manjim“ zasadima Atelje vina Šapat u Novom Slankamenu sa 10ha (od 1. juna 2020. godine za sve posetioce otvorena i luksuzna vila sa sobama i apartmanima), Vinarija Komazec 7ha, Vinarija i destilerija Manufaktura Spasić 5ha u Novom Slankamenu, Vinarija Acumincum u Starom Slankamenu 3ha, Vinarija Aven i Vinarija Ravnica u Inđija, Vinarija Patkov vinograd u Krčedinu 2ha, Vinarija Sloboda u Maradiku,  Vinarija Adžić u Čortanovcima 3ha, Vinarija Stojanović Slankamenački Vinogradi 4ha.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar