Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE IZABERI SVOJU AVANTURU #VIDISRBIJU - PIROT I STARA PLANINA

IZABERI SVOJU AVANTURU #VIDISRBIJU - PIROT I STARA PLANINA

  • PDF

            V.d. direktora TOS-a, Marija Labović, je sa grupom novinara, posetila Pirot i Staru planinu, u okviru letnje promotivne kampanje, pod sloganom „Izaberi svoju avanturu“! #vidisrbiju". Uverili smo se zbog čega je Pirot, grad meraka i tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine. Lokalna gastronomija Pirota i Stare planine, kao deo turističke ponude, jedan je od posebnih doživljaja kada probate čuveni pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu ili staroplaninsku jagnjetinu.

            Prvog dana grupa je posetila etno kompleks „Nišavska dolina“, koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture. Odatle se uputila ka Specijalnom rezervatu prirode Jerma. Na putu do tamo, posetila je Sukovski manastir iz 19. veka o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi, pričaju na poseban način. U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, prošetalo se stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, a predstavnici „Avanturističke mreže“ su upoznali sa sportskim i avanturističkim sadržajima koji su u ponudi - pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali (Outdoor festival, Jerma golden trail). Potom se posećen manastir Poganovo iz 14. veka, jedan od mnogih manastira u ovom kraju, zbog čega Pirot, zovu i mali Jerusalim. Zalazak sunca, grupa je posmatrala sa srpske srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14.veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji.
            Drugog dana posete pirotskom kraju, grupa je posetila park prirode Stara planina, koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa više od 300 km obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje i druge sadržaje. Obišli smo jedan od tri ulaza na Staru planinu sa pirotske strane - Pirot - Rsovci - Dojkinci - Slavinja. To je jedan od  najposećenijih pravaca na Staroj planini, koji pruža mogućnosti za boravak na selu i aktivnosti u prirodi. Domaćini iz turističke organizacije Pirot, pokazali su selo Rsovci, nekoliko domaćinstava nude smeštaj, kao i pećinsku crkvu svetih Apostola Petra i Pavla. U toj crkvi je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu. Posetili su i lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke. U odmaralištu Vrelo, u  čijoj blizini su ribnjak pastrmke, je vizitor centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo po kome je odmaralište dobilo naziv. Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci gde se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji - planinarski dom Dojkinci. To je svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice sa decom  i sve ljubitelje aktivnosti na planini.
            Gotovo trećinu svih vodopada u Srbiji nalaze se na Staroj planini. Neki od njih otkriveni  u relativno skorije vreme. Jedan od najdostupnijih i najuslikanijih vodopada je vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci. Dvodnevnu avanturu, završena je u skladu sa sloganom „Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju“ vožnjom džipovima kroz specijalni rezervat prirode Arbinje do Ponora, mesta koje je dokaz toga koliko je priroda moćna i neazustavljiva.

Tekst i foto: Turistička organizacija Srbije

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com