Tue09222020

Poslednja izmena:11:49:54 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Godišnja skupština KFS, KAS i AŠKS

Godišnja skupština KFS, KAS i AŠKS

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Na prostoru EKO kampa „Fruška gora“ na Stražilovu, izletištu četiri kilometara udaljenom od Sremskih Karlovaca, u nedelju, 07. juna održana je Redovna godišnja skupština Kulinarske federacije Srbije (KFS), Kulinarske asocijacije Srbije (KAS) i Asocijacije šefova kuvara Srbije (AŠKS).

            Nakon usvajanja zapisnika sa Redovne skupštine održane 04. maja 2019. godine, i usvanja završnog računa za 2019. godine za KFS, KAS, AŠKS, treća tačka dnevnog reda odnosila se na izveštaj sa Kulinarske olimpijade (IKA) u Štutgarstu, od 14 - 19. februara ove godine. Zoran Mišković, jedan od osnivača KFS i dugogodišnji član AŠKS, u svojstvu šefa Stručnog štaba IKA podneo je „Izveštaj o radu takmičarskog tima“ za IKA 2020.
            Treba podsetiti, da je na 25. Kulinarskoj olimpijadi jedanaestočlani Kuniorski tim Srbije, starosti do 23 godine, sastavljen od šefova različitih ugostiteljskih objekata i studenata gastronomije u Beogradu i Novom Sadu, u konkurenciji 24 juniorska nacionalna tima u disciplini „Restoran nacije” osvojio treće mesto i bronzanu medalju, a u „IKA bife”, diplomu i četvrto mesto, što predstavlja ogroman uspeh. Uspeh je tim veći jer je ovo prvo učešće na najvećem kulinarskom takmičenju, kada su juniori u pitanju, jer su imali kratak pripremni period i ograničen budžet.
            Kada je reč o sredistvima, finansijski izveštaj za IKA podneo je MSc Goran Radivojević, nastavnik veština na novosadskom PMF-u, koji je između ostalog rekao da je za ovu namenu prikupljeno 29.000 evra i 16.500 evra u robi, i da je budžet za Olimpijadu iznosio oko 45.000, potrošen na transakcije, smeštaj i putne triškove, potrošni materijal i dr. Od ukupnih sredstava, preostalih 222.000 dinara, buće utrošeno u svrhu daljih priprema.
            Maja Banjac, student doktorskih studija na PMF-u u Novom Saduz, dala je retrospektivu priprema, između ostalog i tri generalne probe, koje su dovele do uspeha ove generacije mladih kuvara. Takođe je govorila o planovima za predstojeća regionalna takmičenja, kao i priprme za učešće na prestižnom Villeroy & Boch Culinary World Cup u Luksemburgu, na kojem su naši juniori postizali vrhunske rezultate ranijih godina.
            Izveštaj Nadzornog odbora saopštio je dr Dragan Tešanović, redovni profesor - šef katedre za gastronomiju na novosadskom PMF-u, koji se, između ostalog odnosio na rad i angažovanje kolega u pripremnom periodu za Olimpijadu (IKA 2020).
            Na insistiranje jednog od najboljih kuvara Srbije, Dejana Stankovića otvorena je šesta tačka dnevog reda o položaju struke i posledica virusa COVID 19 i, u cilju poboljšavanja uslova rada i zaštite, porebe formiranja kulinarskog sindikata. Podsetio je na to koliko je profesija kuvara nezaštićena, kao što je npr. bilo u prethodna dva - tri meseca kada je ugostiteljski objekti nisu radili. Takođe je podsetio na kolege zaposlene u menzama, staračkim domovima, posebno bolnicama, i da je odgovornost njihovog rada, koji malo ko primećuje, u nesrazmeri sa njihovim platama (nešto preko 30.000 dinara).
            Skupština, kojoj je prisustvovalo 50-tak predstavnika nacionalnih kuvarskih udruženja završena je vešću o nominacijama MSc Gorana Radivojevića, Zorana Miškovića, što je ne malo priznanje i potvrda da međunarodni uspesi naših kuvara nisu slučajni.      

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar