Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Muzej Žeravica - kuća sećanja

Muzej Žeravica - kuća sećanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedinstvena atrakcija opštine Novi Bečej je Muzej Žeravica u Novom Miloševu, koji obavezno treba posetiti. Tamo se nalazi jedina zbirka starih traktora i parnih mašina, vršalica i stacionarnih motora, kombajna, poljoprivredne opreme i starih zanata, na Balkanu, koji oslikavaju istoriju tehničkog razvoja reflektovanog na razvoj poljoprivrede i privrede uopšte, tokom XIX i XX veka.

            Jedan od razloga posete ovako bogatoj zbirci je i njen kustos, harizmatična Ivana Zec, koja punih deset godina posvećeno istražuje i posetioce sa velikom ljubavlju vodi kroz period razvoja prvih mašina na parni pogon koje su zamenile ručnu proizvodnju i temeljno uticale na političke i društvene sisteme.
            Vlasnik Muzeja, Čedomir Žeravica je ljubav prema kolekcionarstvu nasledio od oca Milivoja, začetnika prve zbirke traktora. Porodici Žeravica je posle Drugog svetskog rata dva puta konfiskovana imovina, među kojom se nalazio i traktor. Mnogo godina kasnije, Milivoje je listajući porodični album, na jednoj fotografiji prepoznao sebe, dečaka od 4 - 5 godina, kako sedi na traktoru Fordson 10-20 HP iz 1924. Što iz inata, što iz nostalgije, rešio je da taj traktor vrati u domaćinstvo, u to vreme uveliko prevaziđen i neupotrebljiv. Posle par meseci uspeo je da pronađe jedan. Ugovorio je kupovinu i kada je došao da preuzme traktor u istom  dvorištu je zatekao još nekolicinu iz tog peiroda, na gvozdenim točkovima i van upotrebe. Na predlog tadašnjem vlasniku da ih otkupi, rečeno mu je da su svi namenjeni prodaji u inostranstvu. To se dešava 1978. godine, kada su se uveliko iz zemlje, za strane kolekcionare, iznosili rariteti. Od tada Milivoje će, koliko su to finansije dozvoljavale, sve što pripada prošlom vremenu i rezultat je tehničkog napretka, otkupljivati i čuvati. Prvih 20 traktora, nabavljenih od strane Milivoja Žeravice čine nukleus današnje zbirke ovog Muzeja.
            Novu - staru postavku Muzeja, iako je nepopularno govoriti o broju koja je ovde promenljiva kategorija. čini veličanstvena zbirka traktora, parnih mašina, vršilica, smeštena na površini od 3.500 m2 od toga 1.600 natrkrivenog. Radi što bolje zaštite mašina, od kojih neke stoje napolju, pranirana je izgradnja još jedne hale.
            Najznačajnije mesto u Muzeju zauzima zbirka od 175 traktora. Najstariji među njima, sačuvan u Srbiji, je američki „Hart-parr“, model 30 iz 1920. godine, koji ove godine slavi jedan vek.
            - Naš ljubimac je u odličnom stanju, što će biti demonstrirano druge subote septembra, na našoj manifestaciji „Zalazak u svitanje“, svojevrsnoj godišnjoj prezentaciji na kojoj posetioci svašta mogu da vide, ali i da aktivno učestvuju. Planiramo da sa „Hart-parr“-om organizujemo oranje, takođe i predavanja. Do sada smo prikazivali vršidbu. Mašine smo palili ujutru jer im treba nekoliko sati da postignu radnu temperaturu i pritisak. Za tu priliku već tokom leta pripremamo žito koje vezujemo u snopove. Svake godine organizujemo i defile 30 - 50 old tajmera, u kojem učestvuju i vozila kojom je tokom prethodne godine upotpunjena naša zbirka. Automobile voze naši radnici, a gosti mogu da se provozaju na traktorima - kaže Ivana Zec.
            U muzeju su najbrojniji traktori (njih 20) austrijskog „Steyr“-a, a od domaćih od IMR Zadrugar 50/1 - Landini i IMR Zadrugar 50/A iz 1961, stariji je, izuzetno očuvan „Zadrugar“ Dizel iz 1959. godine, takođe proizveden u Industriji motora Rakovica.
            Pored traktora u muzejskom prostoru se čuva devet parnih mašina. Najveća je nemačke proizvodnje Epple & Buxbaum iz 1925., koja je pripadala porodici Dunđerski. Najbrojnije su parne mašine mađarskog proizvođača Hofherr Schrantz Clayton Shuttleworth „A", a najstarija engleska Ruston, Proctor & Co. prizvedena 28. februara 1884. godine. Ovoj mašini je prošle godine proslavljen 135 rođendan. Iako joj „malo fali“ da se vrati u radni pogon, određena joj je zaslužena penzija.
            Većina mašina u Muzeju je u pogonu, zahvaljujući gospodinu Čedomiru Žeravici i grupi majstora koji se o njima brinu.
            Na galeriji Muzeja Žeravica izloženi su eksponati vezani za stare zanate i radionice poput stolarske, kolarske, mašinbravarske, krojačke, obućarske, šeširdžijske, sajdžijske, berberske, sodadžijske, kovačke, sa više od desetine predmeta koji dočaravaju način rada i života u prošlim vremenima. Mogu se videti komadi starog nameštaja, muzičkih instrumenata, pisaćih mašina, dečjih kolica, igračaka.
            Godine 2018. u okviru Muzeja Žeravica otvorena je stalna postavka pod imenom Popov - Duško Popov, posvećena dvostrukom agentu, koji je uticao na ishod Drugog svetskog rada i koji je bio inspiracija Ijanu Flemingu za lik Džejmsa Bonda. Porodična kuća koja danas pripada porodici Žeravica, podigao je Duškov deda, mesto je odrastanja budućeg vrsnog agenta i plejboja.
            Novi prostor, u vlasništvu Fondacije Ranko Žeravica osnovane 2016. godine, uskoro bi trebao da dobije velikan jugoslovenske košarke, stric vlasnika Muzeja Žeravica - Ranko Žeravica. U sastavu Muzeja planirano je mnoštvo sadržaja: osim muzejske postavke, natkriven košarkaški teren, svlačionice, tereni za basket, gostionica itd. Otvaranja muzeja za sada su podržali samo Sekretarijat za privredu i turizam i Opština Novi Bečej, koja je i vlasnik parcele.
            - Ukoliko se sprovede planirano, 28 oktobra trebalo bi da prisustvujemo njegovom otvaranju. Nama je važno da to bude na petogodišnjicu njegove smrti, ali i 50 godina od kada je reprezentacija SFRJ osvojila prvo svetsko zlato (Ljubljana) i 40 godina od osvajanja oslimpijskog zlata (Moskva), sa Rankom Žeravicom na čelu reprezentacije - rekla je Ivana Zec.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com