Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Radislav Jovanov: Bez stručnog znanja nema napretka u poljoprivredi

Radislav Jovanov: Bez stručnog znanja nema napretka u poljoprivredi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            - I u vreme pandemije vojvođanske zadruge su bile aktivne. To je podrazumevalo pripremu za prolećnu setvu, posebno pomoć starijim zadrugarima, od dostave semena do setve, tako da ni jedan pedalj obradive površine u Vojvodini nije ostao nezasejan - rekao je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) analizirajući rad u zadružnom sektoru tokom prethodna tri meseca.

            U ovom periodu, jedna grupa zadruga je sa pola miliona dinara finansijski podržala zadružni sektor. To su uradile: ZZ „Mrkšićevi Salaši“ (1992) Srpski Itebej, ZZ „Agro-Klek” (1947), iz Kleka, ZZ „Veljko Lukić - Kurjak“ (2000) iz Lukićeva, ZZ „Paprika“ (2005) iz Martonoša, dok je ZZ „Voćar Slankamen“ ( 2011), Novi Slankamen, u četiri navrata donirala jabuke Institutu u Sremskoj Kamenici, što je potvrdilo socijalnu ulogu udruživanja, ujedno i kvalitet rada zadružnog pokreta.
            Po rečima predsednika, ZSV će i dalje insistirati na podizanju kvaliteta zadruga jer je i praksa potvrdila da tamo gde postoji kvalitetna zadruga ima manje problema ili ih uopšte nema, a nema problem ni država. Tamo gde zadruge nema, ili je zadruga „slaba“, tamo su svi u problemu.
            Zato će ZSV u svrhu podizanja kvaliteta zadružnog sektora po prvi put od 16 - 18. juna 2020, za 50 učesnika sa teritorije Pokrajine, organizovati Letnju školu zadrugarstva u Srpskom Itebeju, u ZZ „Mrkšićevi salaši“. Letnju školu zadrugarstva će otvoriti ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Milan Krkobabić i dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
            Tim povodom angažovani su eminentni predavači, univerzitetski profesori i vrhunski stručnjaci: za oblast voćarstva - prof. dr Zoran Keserović, povrtarstva - prof dr Žarko Ilin, stočarstva - prof. dr Vitomir Vidović, svi sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu; za oblast ekonomije - prof. dr Lovre Koviljko sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Novi Sad. Predavač iz oblasti zadrugarsrva biće mr Jelena Nestorov - Bizonj, dipl. ecc, generalni sekretar ZSV, a o agrarnim merama govoriće dr Vuk Radojević.
            Učesnici će imati priliku da se i praktično uvere u rad zadruga „Mrkšićevi salaši“, „Agro-Klek“, „Voćar Slankamen“ i da posete ZZ „Agrodunav“ (1998) u Karavukovu.
            - Približavanje teorije i prakse zadrugarstva mladim, obazovanim ljudima, jedan je od ciljeva ove letnje škole. Drugi je da shvate potrebu uključivanja u rad zadruga. Zadruge su u prethodnom periodu rešile veliki problem sa imovinom, u narednoj fazi težište će biti na stručnom usavršavanju. Ono što nama nedostaje, i za šta nam je potrebna pomoć države, su stručnjaci, jer je konkurencija na tržištu žestoka. Zadruge više nemaju pravo na izgovor da nemaju dovoljno finansijskih sredstava da zapošljavaju mlade kvalitetne stručnjake. Većina zadruga se okrenula ka investicijama jer su jedino tako konkurentne - objasnio je gospodin Jovanov.
            Po završetku Letnje škole zadrugarstva, svakom učesniku biće dodeljen sertifikat, a predsednik je ubeđen i da će sa ovakvim načinom usavršavanja biti nastavljeno i narednih godina, jer zadružni sektor sa svojom tradicijom od 174 godine zaslužuje da se mladi, školovani ljudi i na ovaj način upoznaju sa značajem zadružnog pokreta.
            Gospodin Radislav Jovanov je s ponosom istakao da se danas, posebno ako su poljoprivrednici udruženi, od poljoprivrede može izuzetno kvalitetno živeti, pod uslovom da se poštuje i koristi znanje. Naglašava i da se u poljoprivredu, mehanizaciju, zaštitu i dr., danas mnogo ulaže, ali da se uloženo može povratiti kroz visoke prinose, a da bi se to postiglo mora se koristiti znanje. Ako upotrebimo znanje i oslobodimo se sujete, zahvaljujući prirodnim resursima - maksimalno kvalitetnoj zemlji, potrebna su još samo dva koraka - udruživanje i stručni kadar, da bi uhvatili korak sa razvijenim poljoprivrednim zemljama.
            Zadruge su, kao pravna lica prvi put u istoriji zadružnog sektora Srbije ušle u mere Vlade Republike Srbije, koja je donela odluku da pored isplate minimalnih mesečnih zarada zaposlenim u privatnim firmama i zadrugama, nešto više od 30.000 dinara, pomogne 232.000 preduzeća koja su se prijavila za pomoć.
            Potrebu uključivanja države, ZSV vidi i u pomoći zapošljavanja stručnjaka, onih koji nedostaju određenim zadrugama. Moguće rešenje je da država finansijski pomogne mlade, obrazovane ljude, a da zadruge budu u obavezi da ih posle godinu dana zaposle za stalno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com