Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dr Nataša Pavlović: Leto 2020 u Srbiji i Vojvodini

Dr Nataša Pavlović: Leto 2020 u Srbiji i Vojvodini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Kako bi pospešila rad vojvođanskih turističkih agencija, Privredna komora Vojvodine (PKV) u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine (TOV) organizovala je skup pod nazivom - Predstavljanje turističkih programa „Leto 2020 u Srbiji i Vojvodini“. Tražeći podršku za svoje programe, ovom skupu odazvale su se i agencije, koje su, kao i svi subjekti turističke privrede ozbiljno pogođeni tromesečnim zastojem.

            - Naznaka da će se situacija u skorije vreme popraviti već ima - rekla je dr Nataša Pavlović, direktorica TOV-a i naglasila potrebu saradnje, kako TOV-a i PKV, tako i turističkih agencija. Zajednički rad potvrđuje i praksa u prethodnom periodu, zahvaljujući kojoj su za medije orgnizovane četiri ture kroz Vojvodinu, a sledeća je u planu.
            Po njenim rečima razloga za optimizam ima:
            - I tokom vanrednog stanja TOV je plasirala turističke proizvode i objavila programe receptivnih turističkih agencija sa kojima sarađujemo. Ove nedelje otvaren je Info centar TOV-a, koje je postao mesto promocija, brzih razmena informacija vezanih za turizam. Intenziviranjem saradnje i kvalitetnom ponudom raznovrsnih programa po celoj Srbiji, verujem da ćemo uspeti da podignemo na viši nivo ovaj segment turističke privrede.
            Direktorica ističe brojna odredišta za odmor i lep provod u panonskoj ravnici: od Subotice i jezera Palić, Vršca i vršačkog vinogorja, do Vrdnika koji je za prva dva meseca ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku imao 8.000 posetilaca, što je ukupan porast 23%, a što će otvaranjem hotela „Fruške terme“ dati još bolje rezultate.
            - Vojvodina je Strategijom turističkog razvoja još davnih godina definisana kao „vodeno blago i panonski užitak“. Mislim da Vojvodina kao turistička destinacija ima mnogo toga da ponudi, a već sudeći po programima i interesovanjima, pre svega domaćih turista, koji su sada u fokusu, povećana je tražnja ovih programa. Posebno velik broj upita dolazi od ciklo turista, s obzirom da kroz Vojvodinu prolaze tri međunarodne biciklističke rute, i da TA već imaju gotove programe za ovu vrstu turizma - obavestila je direktorica, i pozvala sve zaintersovane da se pridruže na promotivnoj turi koja će krajem juna ili početkom jula biti organizovana za oblast Potisje, koje takođe ima mnogo šta da ponudi, a do sada nije bilo dovoljno prepoznato.
            U prva dva meseca 2020. u Vojvodini i Srbiji zapažen je veliki porast turista. Na osnovu istraživanja koje je sproveo TOV, o poslovanju mikro, malih i srednjih turističkih preduzeća, ti rezultati su potvrđeni. Zvaničnih podataka o gubicima za poslednja tri meseca nema, osim da su veliki, ali direktorica veruje da će zajedničkim naporom javnog sektora i saradnjom celokupne turistička privrede oni biti nadoknađeni.
            - Do sada je prosečna dužina boravka domaćih turista na nivou Srbije bila od 2-3 dana. Ukoliko ih budemo više animirali, smatram da će već ovog leta shvatiti koliko je to malo za obilazak kulturnog, istorijskog, prirodnog blaga Srbije. U tome će centralnu ulogu imati turističke agencije poput TA Kompas, TA Planet Air, TA Lider travel, TA Magelan iz Novog Sada, TA Alpha travel iz Subotice i dr., i sigurna sam da ćemo imati razloga za zadovoljstvo - zaključila je dr Nataša Pavlović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com