Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Robert Savić: Golf je škola sporta i životnih manira

Robert Savić: Golf je škola sporta i životnih manira

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Golf Club „Centar“ otvoren je 2001. godine. Prostire se na površini od 45 ha. Prvo su izgrađene tri, potom šest staza. Danas ima devet staza, a u skorije vreme planira se intervencija na postojećim i izgradnja još devet staza, čime će GC u Žablji biti prvi u Srbiji sa kompetnih 18 staza.

            Prvi registrovani golf klub pod imenom „Društvo golfera džentlmena“ ustanovljen je u Edinburgu 1744. godine. Danas je preinačen u „Počasno društvo edimburških golfera“, što prema striktnim pravilima ovog sporta, ne znači da u svojem članstvu ima manje džentlmena. Pravila ovog sporta datiraju iz 1754. godine. Nastala su u St. Andrews u Škotskoj. Osnovni elemtenti ovog sporta su: da se sprovodi u prirodi, na terenima veličine od 30 do 70 ha; ne postoji određena veličina i oblik terena, i na svetu ne postoje dva identična golf terena; cilj ove igre je dovesti lopticu u rupu sa što manje udaraca; igrač utiče samo na svoj sopstveni rezultat.
            Sa time se slaže i Robert Savić, instruktor u GC „Centar“, glavni koordinator dešavanja na terenima i oko njih. Tako je bilo i na VIII Žabalj Golf Tournament, 13. juna 2020., čime je zvanično otvorena takmičarska sezona na golf terenu u Žablju.
            Ovaj amaterski turnir je održan u organizaciji Turističke organizacije opštine Žabalj i GC „Centar“, a pod pokroviteljstvom Opštine Žabalj. U konkurenciji je bilo 50 igrača iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, a na kraju dana proglašeni su pobednici. U juniorskoj kategoriji prvo mesto osvojio je David Kanjuh sa 39 neto stableford poena; na drugom mestu je Aleksej Milić sa 26, dok je na trećem mestu Nikola Jakšić sa 12 neto stableford poena. U kategoriji dama pobedila je Lea Kanjuh sa 43, drugo mesto zauzela je Jasna Damjanović sa 28, Ivona Ćirić je na trećem mestu sa 28 neto stableford poena. U muškoj kategoriji prvo mesto pripalo je Siniši Menjić sa 42, drugo Saši Macanoviću sa 40 i treće Vladimiru Gagiću sa 36 neto stableford poena. Ukupni pobednik Žabalj Golf Tournament za 2020. godinu je Tamara Palkovljević sa osvojenih 32 stableford bruto poena. Pobednik nearest to the pin - Slobodan Lainović i Longest drive - Aleksej Milić.
            - Važno je istaći ova imena, jer su među njima i buduće nade naše zemlje u ovom sportu, jednoj džentlmenskoj igri, koja uči decu pravilnom ponašanju, fer igri i poštovanju pravila. Naši treneri kao mentori doprinose razvoju ličnosti svakog deteta kako na terenu tako i van njega - kaže gospodin Savić, i nastavlja tvrdnjom da predrasude o golfu kao skupom sportu nisu tačne, jer oprema koja traje deset godina može da se nabavi za 150 - 200 evra, što gotovi svako može da priušti. Smatra da su neosnovane predrasude glavni razlog što ljudi još uvek stidljivo i u relativno skromnom broju prilaze.
            Kažu da je golf pored fudbala i košarke najmasovniji sport na svetu, ali i da je najmasovniji individualni sport. Zato je glavna smernica u radu GC „Centra“ njegova afirmacija među školskom decom. U skladu sa planom Golf asocijacije Srbije, u toku prošle godine promocije su rađene u Novom Sadu, Beogradu i Zrenjaninu, u gradovima iz kojih je i do sada dolazilo najviše dece. Plan je za ovu godinu da se motivišu deca iz Žablja, kako bi se ispunio cilj, za što većim brojem dece, potencijalnim golferima. Za one koji nemaju predispozicije za vrhunsko bavljenjem ovim sportom, boravak u prirodi, uz negovanje kodeksa ponašanja ulepšaće im detinjstvo i oblikovaće njihovo odrastanje.
            - GC „Centar“ je otvorenog tipa, i može svako da dođe, iznajmi štap i provede zanimljiv dan vežbajući udarac na Pitching green za uvežbavanje krakih i srednjih udaraca na green, vežbalištu za udarce iz peska - Chipping green i vežbalištu za kratke udarce - putting green. Da bi izašli na pravi teren potrebno je da se prođe obuka, u tzv. Golf akademiji, u trajanju od šest dana, odnosno 12 časova. Osim osnovnih tehnika igre, pravila i ponašanja, dobija se i „zelena karta“ koja omogućava članstvo i igru na bilo kom terenu u svetu. Za one koji dođu na jedan dan, preporučujemo demo čas sa instruktorima kako bi početni koraci bili pravilno usvojeni. Jedan demo čas košta 1.000 dinara. Naši juniori koji plaćaju članarinu od 2.000 mesečno, dva puta nedeljno treniraju sa našim licenciranim instruktorima, dobijaju od nas i opremu i mogu da izađu na teren kad god i koliko hoće - obavestio je gospodin Robert Savić.
            U GC „Centar“ organizovani su i internacionalni turniri sa profesionalnim igračima i amaterima, ali cilj kluba je organizacija sponzorskih turnira. GC „Centar“ uz demo dan organizuje i team building aktivnosti.
            U sklopu kluba nalazi se i restoran sa izvrsnom kuhinjom. Restoran je otvorenog tipa, i topla preporuka za sve uživaoce u ukusima ovog kraja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar