Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Marija Čupić: Turizam u opštinu Žabalj ulazi na velika vrata

Marija Čupić: Turizam u opštinu Žabalj ulazi na velika vrata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            - Volimo da kažemo da je Golf Club „Centar“ najveća atrakcija opštine Žabalj, s obzirom na svoju ekskluzivnost, jedinog terena u Vojvodini i jedan od dva u Srbiji. Današnji VIII po redu Žabalj Golf Tournament zvanično je otvorio takmičarsku sezonu na golf terenu u Žablju.

Sezona je trebalo da bude otvorena u aprilu, ali imajući u vidu okolnosti, zadovoljni smo što su tereni ponovo prepuni ljubiteljima ovog divnog sporta, u koji mogu da se uključe i deca i oni preko šezdeset godina, i provedu četiri - pet sati na čistom vazduhu uz kretanje. Od danas svakog narednog vikenda, sve do kasne jeseni u GC „Centru“ održavaće se turniri. Žabalj Open, uz Kup gradova krajem septembra, koji okuplja predstavnike gradove iz regiona koji imaju golf terene ili golf klubove, jedan je od većih i omiljenih stanovnicima žabaljske opštine, jer su tada svih devet staza, prepuni golfera - rekla je Marija Čupić, direktorica Turističke organizacije opštine Žabalj, i dodala da TOOŽ golf posmatra kao zamajac razvoja opštine i Vojvodine, ne samo turizma već i privrede.
            U poslednjih nekoliko godina TOO Žabalj brendirao je brojne proizvode iz ove opštine. Sve je više onih koji su osim Žablja zainteresovani za mesta poput Čuruga, Gospođinaca, Đurđeva, u kojima mogu da pecaju, kupaju se, posete brojne kulturno-istorijske znamenitosti, „zaslade“ se sa gastronomijom (desetak rstorana i čardi) koja je oduvek gradila imidž destinacije. Uz to projekat koji je zaživeo pre par godina - „Put sira i meda“, školski je primer kako poljoprivredni proizvod postaje sastavni deo turističke ponude.
            - Opština Žabalj je poljoprivredna opština i proizvođači sira i meda su se jednostavno nametnuli kao najbrojniji. Žabaljska opština može da se pohvali i vinarijom, i destilerojom sa prvim srpskim viskijem (pre nekoliko godina i privatnom pivarom). Turističku ponudu upotpunjuju kulturne vrednosti: hram Sv. Vaznesenja Gospodnjeg sa tri tornja, poznatom po ikonostasu kojeg je oslikao Đorđe Krstić, i po zvonu „Veliko kontra Ge“, teškom 4.775 kg; „Rođinoj vetrenjači“ iz 1843. godine, spomenikom kulture od velikog značaja, izložbama i svemu što je dostupno u našoj opštini, uključili smo u ove tematsku rutu.
            Naši proizvođači su otvorili vrata svojih domaćinstava za turiste, do kojih ih vodi turistička signalizacija, urađena pre dve godine, što im olakšava dolazak na destinaciju. Nekoliko gazdinstava je stvorilo svoj brend. Oni ne samo da primaju posetioce i imaju programe obilaska domaćinstva i degustaciju, već su prisutni na svim manifestacijama u Novom Sadu, Beogradu i regionu. Prethodnih godina TOO Žabalj je za svoje proizvođače organizovala posete zemljama bivše Jugoslavije, i uspeli smo da brendiramo ovu tematsku rutu. Paralelno smo radili na usavršavanju kvaliteta turističkih usluga i sada možemo da pričamo o mini degustacionim salama, suvenirnicama, o api komori koje će već do kraja ove godine podići kvalitet turističke ponude naše opštine - objasnila je naša sagovornica.
            Poslednjih godina Čurug, kroz koji protiče Stara Tisa, izuzetno je popularan tokom letnjih meseci. Tu se nalazi i nekolicina poljoprivrednih proizvođača, tako da gosti osim u kupanju u čistoj vodi mogu da iznajme kajak, dasku za veslanje, čamac, ali i da uživaju u dobrim specijalitetima, da obiđu bombondžinicu „Bombonica", staru 110 godina, i nekoliko poljoprivrednih gazdinstava koja primaju turiste: PG „Farmer“ porodice Radišić, tri četiri proizvođača meda koji prate kretanja na tržištu i prilagođavaju im se „izbacujući“ nove proizvode. Tu je i Vinarija „Botić“ Gavre Botića, koja potvrđuje priče da je Čurug od davnina poznat po dobrom vinu.
            - Ovu široku turističku ponudu prepoznale su mnoge, pre svega receptivne turistične agencije i ovog leta od 04. jula orgnizujemo pešačke ture - Čuruška špacirung tura. S druge strane tu je golf teren, gde će svakog vikenda biti turnir. Ono što je bitno TOOŽ je da se svi proizvodi sa terena plasiraju kroz restoran GC „Centar“. Nadam se da ćemo sezonu završiti i sa brendiranom poslasticom opštine Žabalj - na bazi sira i meda. Ona će biti odabrana na nadmetanju koje će biti organizovano tim povodom, i koje će biti ujedno i kruna ovog našeg projekta. Na teritoriji opštine Žabalj ima desetak restorana, i u ponudi svakog od njih naći će se ova poslastica - objasnila je direktorica.
            Za one koji žele malo da se odmore, okupaju u Tisi i Jegrički, posete bar jedno gazdinstvo, jedan dan je malo za posetu opštine Žabalj. Postoji mogućnost da se dođe više puta po jedan dan, ali zahvaljujući porastu posetilaca poslednjih godina, u PP „Stara Tisa“, kategorisane su, i turistima dostupne brojne kuće za odmor. Zbog poznatih okolnosti, ove godine je već od 15. aprila njihov kapacitet bio popunjen, pa ima nagoveštaja za proširenje ponude, kada je reč o smeštajnim kapacitetima. Zato direktorica, Marija Čupić poziva sve radoznale, avanturiste, ali i one koji znaju da cene mir, da dođu u ovu opštinu u „srcu Vojvodine“ bar na dva dana, produžen vikend, uz garanciju da će im vreme biti ispunjeno različitim i zanimljivim sadržajima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com