Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Tatjana Bodvaji: Gastronomija je naučna disciplina u kojoj nema kompromisa

Tatjana Bodvaji: Gastronomija je naučna disciplina u kojoj nema kompromisa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Među tri studenta gastronomije Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u Nacionalnom juniorskom timu Srbije na XXV Kulinarskoj olimpijadi - IKA 2020 u Štutgartu, od 14 - 19. februara ove godine, našla se i Tatjana Bodvaji (1996), dipl. manadžer u gastronomiji.

Uz Tatjanu, i Dušan Grujić i Vladimir Jež, svi studenti master studija na PMF-u, bili su dao jedanaestočlane ekipe mladih kuvara do 23 godine, koji su postigali fantastičan rezultat - bronzanu medalju u kategoriji „Restoran nacije“ i četvrto mesto u kategoriji „IKA bife“. Njihovo postignuće je tim veće jer je ovo prvo učešće ikada juniorskog tima predvođenog Kuvarskom federacijom Srbije (KFS), na najvećoj svetskoj kuvarskoj smotri i konkurenciji od 24 nacionalna juniorska tima iz celog sveta.
            - Bilo je lepo, zanimljivo i nadasve poučno. Imali smo šta da naučimo i tokom priprema, ali i na samom takmičenju. Pripreme su bile radne, naporne, ali najveći benefit je bio što nas je vreme, koje smo proveli zajedno povezalo i usmerilo jedne na druge. Međusobna podrška i bodrenje, pratilo je svaki naš korak, i mislim da je upravo to doprinelo finalnom rezultatu na koji smo svi mi, takmičari, naši mentori i organizatori, ponosni. Verovatno bi bilo sve teže da nije bilo drugarske atmosfere za vreme vežbi i samog takmičenja - objasnila je Tatjana Bodvaji.
            Da li će ovaj uspeh imati pozitivan impakt na buduću karijeru ili će zbog prevelikih očekivanja poslodavaca, to biti otežavajući faktor u njenoj karijeri, Tatjana bez dvoumljenja kaže:
            - Ovaj uspeh ne može da škodi. Svi koji smo bili deo ove misije povezali smo se na iskrenim i drugarskim osnovama, i sigurna sam da ćemo i u budućnosti jedni drugima biti podrška.
            U želji da što pre završi započete master studije, napustila mesto šefa u poznatom novosadskom restoranu mediteranske ishrane „Fish&Zelenish“. Trenutno je angažovana u banket sali restorana „Barok“ u Vrbasu gde i živi, što joj daje više prostora za učenje.
            Za kuvanje, Tatjana Bodvaji je od malena zainteresovana. Petljanje po kuhinji zamenila je pravim kuvanjem i prvim jelom koje je po receptu njene mame pripremila sa 12 godina. Po završetku Srednje turističke škole znala je da će u pravcu gastronomije graditi svoj budući poziv. U to uverenje učvrstio ju je sam tok studija i nastavni programi, koji su uz teorijske predmete, imali veliki broj praktičnih vežbi. Posebno interesantno je bilo iskustvo u restoranima, u kojima je zanat sticala kao obavezan deo praktične nastave. Tu je mogla da primeni i znanja iz osnova gastronomije, sanitacije hrane, menadžmenta hrane i pića, odnosno organizacije posla u restoranu, što joj je u velikoj meri olakšalo prelazak iz obrazovnog u realne, životne tokove.
            Visok nivo znanja stečenog tokom studija, a zahvaljujući obrazovanim mladim šefovima, entuzijastima, po njenom mišljenju preliće se vrlo brzo i u privredni segment, gde su još uvek prisutni ostaci amaterizma. Izuzimajući prestižne restorane, posebno one specijalizovane za određenu vrstu doživljaja, kojih je u našoj zemlji na sreću sve više, postoje i oni objekti u kojima niti visok kvalitet naših namirnica, niti prebogata tradicija kuhinja Srbije, ne dolazi do izražaja.
            Po njenom mišljenju, ovaj proces delimično je usporen odlaskom velikog broja mladih kuvara koji zbog iskustva i neuporedivo većih zarada, odlaze u inostranstvo. Ali, pravi benefit je kada se posle godina provedenih u restoranima svetskih prestonica, na koje su najčešće upućeni, vrate u zemlju i sve što su naučili, videli, prošli, donesu ovde. Pozdravlja sajtove na kojima posetioci ugostiteljskih objekata ocenjuju uslugu, ljubaznost, atmosferu, kvalitet jela..., i u njihovoj dostupnosti vidi mogućnost i motiv za poboljšanje i napredak.
            Tatjana Bodvaji još nije sigurna kojim putem će krenuti njena karijera. Za sada su otvorene sve mogućnosti. Željna je da dalje uči, radi i kroz rad napreduje do maksimuma svojih mogućnosti. koje je potvrdila kako nastupom za Nacionalni juniorski tim, tako i na internacionalnom takmičenju u Solunu 2019. godine, u disciplini vegetarijanska ishrana, gde je osvojila četvrto mesto. Za sada će sve u narednom periodu podrediti završetku studija.   

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com