Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Radislav Jovanov: Prošla su vremena kada su zadruge razmišljale o svom opstanku

Radislav Jovanov: Prošla su vremena kada su zadruge razmišljale o svom opstanku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U cilju sistemskog unapređenja poslovanja zemljoradničkih zadruga, u utorak, 16. juna 2020. godine, grupa agrarnih novinara krenula je put Srpskog Itebeja u posetu Zemljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“. Razlog više ovoj poseti, bio je početak rada Letnje zadružne škole, koju je prvi put organizovao Zadružni savez Vojvodine (ZSV) uz podršku Akademskog odbora za selo i Kabineta ministra bez portfelja, gospodina Milana Krkobabića, koji je i svečano označio početak rada škole.

            Krajnji cilj cele ove organizacije je da kada se ovi mladi zadrugari vrate u svoje sredine, u svoje zadruge, prenesu iskustva i ono što su ovde videli.
            Gospodin Jovnov je istakao da se na ovaj način šalje jasna poruka državi, da u zadrugama, posebno u malim sredinama, egzistiraju mladi i stručni ljudi. Njegove reči se nadovezuju na informaciju ministra Krkobabića da će država bar sa jednom godišnjom zaradom podržati te mlade ljude, da se zaposle u zadrugama i da nastave da žive u matičnoj sredini. Motiv čitave ideje je da mladi ljudi ostanu na selu.
            - Svedoci smo da je projekat „500 zadruga u 500 sela“ temelj razvoja poljoprivrednog sektora, ali i opstanka sela, kao i da se u malim sredinama ukoliko postoji kvalitetna zadruga može lepo živeti. Potvrda ove teze može se videti i u Srpskom Itebeju, mestu na Srpsko-Rumunskoj granici u kojem živi 2.000 stanovnika, a ZZ „Mrkšićevi salaši“ zapošljava njih 337-moro - rekao je predsednik.
            U Vojvodini je trenutno aktivno 446 zadruga, i zahvaljujući projektu „500 zadruga u 500 sela“, preko kojeg su zadrugama upućena bespovratna sredstva, sve se više razmišlja o razvoju i investicijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com