Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vojislav Mrkšić: Ključ uspeha je u radu, disciplini i ulaganjima u mlade kadrove

Vojislav Mrkšić: Ključ uspeha je u radu, disciplini i ulaganjima u mlade kadrove

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Vojislav Mrkšić, vlasnik uspešne banatske zadruge „Mrkšićevi salaši“ (Miloša Crnjanskog bb, Srpski Itebej), bio je domaćin ministru Milanu Krkobabiću, Zadružnom savezu Vojvodine (ZSV) i njegovom predsedniku, gospodinu Radislavu Jovanovu, predstavnicima medija koji su posetili ovu zadrugu kao primer dobre prakse.

            Gospodin Mrkšić se obratio prisutnima ponosan što se upravo u ovom mestu otvara prva Letnja zadružna škola sa 54 polaznika, tim pre što su „Mrkšićevi salaši“ odavno prepoznali potebu investiranja i zapošljavanja mladog stručnog kadra.
            - Nadam se da će ovo biti značajan istorijski trenutak za naše zadrugarstvo, a i ruralni razvoj u Srbiji, jedan tipičan primer kao treba raditi i kako sačuvati selo - rekao je ovaj domaćin.
            Kontinuitet rasta „Mrkšićevih salaša“, osnovanih u decembru 1992. godine je proizvodnja zdrave hrane, svežeg mesa i njihova distribucija u šesnaest maloprodajnih objekata u Zrenjaninu, Kikindi, Elemiru, Kovačici, Žitištu, Crepaji, Ečki, Mužji, Titelu.
            U februaru 2002. godine Zadruga „Mrkšićevi salaši“ preuzela je ZZ „Itebej“ koja je zapala u teškoće. Na taj način sačuvana i zadruga i radna mesta zadrugara, a time i zadrugarstvo. Danas zadruga zapošljava preko 330 radnika, što je od krucijalnog značaja za ovako malo mesto.
            Osnovna delatnost zadruge je ratarska proizvodnja sa skladištenjem žitarica. Na površini od 2.800 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu i oko 3.000 ha zemljišta od kooperanata gaji se suncokret, pšenica i kukuruz, kulture koje najbolje „podnose“ banatski tip zemljišta i mikroklimat kojeg odlikuje suvlji vazduh sa dosta vetra i rasporedom padavina koji nije idealan.        
            Od 1997. u sastavu „Mrkšićevih salaša“ je benzinska pumpa. Godine 2003. počeo je sa radom pogon klanice. Klanica za klanje krupne stoke, prerada mesa u polutrajne proizvode postala je mala, pa je u izgradnji novi objekat površine 8.000 m2 koji treba da zadovolji kapacitete proizvodnje. Godine 2004. počeo je sa radom pogon pekare. Danas iz ovog pogona izlaze specijalne vrste hleba od belog i integralnog brašna, osnovne vrste hleba i peciva, smrznuta peciva i polupečeni proizvodi, pečena peciva, slatkiši i slaniši.
            Pre jedanaest godina otvoren je prvi maloprodajni objekat za distribuciju proizvoda sa oznakom ovog brenda, a pre šest i MS restoran sa pratećim sadržajima - konferencijskim salama i smeštajem.
            - Za nas je najbitnije da se zadržao život na selu. Najponosniji smo na broj radnika koje zapošljavamo, ali isto tako i na broj đaka u lokalnoj školi. Srpski Itebej je malo pogranično mesto sa 230 učenika u osnovnoj školi i od septembra će upisati dva razreda prvaka. Tako ćemo ostvariti naš cilj i smisao naših aktivnosti, a to je očuvanje života u našem mestu.
            Na pitanje u čemu je tajna njihovog uspeha, gospodin Mrkšić je dao kratak odgovor:
            - Borimo se da sve što radimo, radimo najbolje što umemo. Kako nam je u centralnoj zgradi, tako nam je i na njivi: red, rad i disciplina. Imamo dosta mladih stručnjaka, u koje smo investirali i zaposlili ih, trudeći se da im obezbedimo sigurnost, lično i stručno napredovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com