Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Milan Krkobabić: Porodična domaćinstva i zadruge za spas srpskog sela

Milan Krkobabić: Porodična domaćinstva i zadruge za spas srpskog sela

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            - Ovo je put kojim Vojvodina i Srbija treba da idu jedinstveno i složno, uz znanje i iskustvo, mladost i energiju. To je obrazac uspeha - rekao je Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, otvarajući 1.Letnju školu zadrugarstva u prostoru ZZ „Mrkšićevi salaši“, u Srpskom Itebeju, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), u utorak, 16. juna 2020. godine.

            Smatra da će ova škola biti višestruko korisna, a saveti predavača dragoceni. Za razliku od studenata koji su tek završili srednju školu, ovom prilikom će naspram njih biti ljudi iz struke, sa iskustvom, znanjem i željom da saznaju više. Pošto je najsvrsishodnije učenje primerima dobre prakse, za 54 polaznika ove „škole“ sa teritorije AP Vojvodine, predviđen je i obilazak četiri uspešne zadruge u Vojvodini - ZZ „Mrkšićevi salaši“, ZZ „Agro-Klek“ u Kleku, Složene voćarske zadruge „Složni voćari“ iz Novog Slankamena i ZZ „Agrodunav“ u Karavukovu.
            Ministar Krkobabić je istakao potrebu organizacije edukacija i u zimskom periodu, posebno u južnoj Srbiji, da poljoprivrednici od autoriteta čuju šta, gde i kako valja gajiti i na koji način, a sve to uz podršku države i lokalne samouprave.
            Ministar je u kratkim crtama sumirao i bilans trogodišnjeg sprovođenja akcije „500 zadruga u 500 sela“.
            - Za ove tri godine otvoreno je 715 novih zadruga. Država Srbija je  uložila preko 1.7 milijarde dinara, Pokrajina takođe jedan značajan deo. To je i malo i mnogo: malo koliko su stvarne potrebe, ali mnogo ako se uzme u obzir da država decenijama nije pomagala zadrugarstvo, tu mislim i na poljoprivredna gazdinstva. Letnja škola zadrugarstva je prva etapa transfera znanja. Imamo iskusne profesore, na pravom smo mestu sa domaćinom koji zaslužuje sve pohvale. Dovoljno je biti ovde, videti kako bi izgledala Srbija ako bi u svakom većem selu imali ovakvu jednu zadrugu. To je ideal ka kome treba da težimo. Porodična domaćinstva, porodični poslovi, zadruge, i ono što nas spaja, tolerancija, samopoštovanje ... Mislim da je ovo pravi put prva Letnja škola zadrugarstva.
            U svom daljem obraćanju, ministar Krkobabić je podvukao da je organizovanje Letnje škole zadrugarstva namera da menjamo Srbiju na bolje i da se nada da će već naredni put broj novoformiranih zadruga biti veći, sa mladim ljudima na njihovom čelu, kao i da će nova Vlada Republike Srbije izdvojiti sredstva bar za prvu jednogodišnju platu za stručne mlade ljude koji će voditi nove zadruge.
            Apel je uputio i državljanima Srbije koji su se vratili u Srbiju, da razmisle o ulaganju svoje ušteđevine, znanje, radnih i životnih iskustava u svoju zemlju i ostanu na svojim ognjištima i pomognu u oživljavanju 200.000 praznih kuća u Srbiji, baveći se njima bliskim poslovima. Postoji spremnost države da stane iza  njih. Akademski odbor za selo im je ponudio mogućnosti vezane za voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo. Na njima je da odluče.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com